Pogled u prošlost: Ima li Mia Dimšić šanse za plasman u finale? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Pogled u prošlost: Ima li Mia Dimšić šanse za plasman u finale?

  6 min za čitanje   25 komentara

Ove godine Hrvatsku će na Eurosongu predstavljati Mia Dimšić s pjesmom Guilty Pleasure. Po prvi puta u svojoj kratkoj eurovizijskoj povijesti, Hrvatska na Eurosong šalje pjesmu country žanra, a mnogi fanovi raspravljaju o tome može li pjesma tog žanra osigurati našoj zemlji dugoočekivan plasman u finale.

Zbog toga smo odlučili pogledati u prošlost i vidjeti kako su se prijašnje country pjesme plasirale na Eurosongu. U obzir smo uzeli razdoblje od 2008. i uvođenja dvaju polufinala pa sve do danas. Jesu li se pjesme ovog žanra plasirale u finale? Kakav im je bio konačan rezultat? Može li se Mia Dimšić, ali i čitava Hrvatska, nadati plasmanu u finale na temelju rezultata prošlih pjesama country žanra? Odgovore na ova pitanja, ali i prisjećanje na neke legendarne eurovizijske pjesme, donosimo vam u nastavku.

Danska 2009. – Niels Brinck – Believe Again

Prva country pjesma nakon uvođenja dvaju polufinala na eurovizijskoj pozornici izvela se 2009. godine na Eurosongu u Moskvi. Te je godine Niels Brinck predstavljao Dansku s pjesmom Believe Again.

Nastupio je u drugoj polufinalnoj večeri u kojoj je osvojio osmo mjesto s 69 bodova i uspješno se plasirao u finale. Dva dana kasnije, u velikom finalu Eurosonga 2009. osvojio je respektabilno 13. mjesto u konkurenciji od 25 zemalja.

Cipar 2010. – Joy Lilygreen i The Islanders – Life Looks Better in Spring

I godinu dana nakon Nielsa Brincka, na pozornici Eurosonga ponovno se izvela pjesma country žanra. U norveškom Oslu, Cipar je predstavljao Joy Lilygreen i grupa The Islanders s pjesmom Life Looks Better in Spring, a ja ću si dopustiti toliko slobode i otkriti da mi je ova pjesma jedna od najdražih pjesama u povijesti Eurosonga.

A kako je prošla na natjecanju? Ciparski predstavnici nastupili su u drugom polufinalu i vrlo tijesno prošli u finale. Osvojili su 10. mjesto s 67 bodova, a od ispadanja ih je dijelilo svega pet bodova. U finalu su nastupili kao peti, a u konačnici osvojili 21. mjesto od 25 zemalja sudionica velikog finala Eurosonga 2010.

Nakon 2010., country se idući put na Eurosongu pojavio tek 2014. Te su godine čak tri zemlje odlučile poslati pjesmu ovog žanra, a koje su to, saznajte u nastavku.

Malta 2014. – Firelight – Coming Home

Prva od tih country pjesama stigla je s Malte. Grupa Firelight predstavljala je ovu zemlju na Eurosongu u Kopenhagenu 2014. godine s pjesmom Coming Home.

Malteški predstavnici nastupili su kao prvi u drugoj polufinalnoj večeri i s devetog mjesta uspješno se plasirali u finale. U konkurenciji od 26 zemalja, natjecanje su u konačnici završili na 23. mjestu s 32 osvojena boda.

Švicarska 2014. – Sebalter – Hunter of Stars

U drugoj polufinalnoj večeri Eurosonga 2014. nastupio je i švicarski predstavnik Sebalter s pjesmom country žanra pod nazivom Hunter of Stars. Osvojivši visoko četvrto mjesto, uspješno se plasirao u finale u kojem je u konačnici zauzeo zlatnu sredinu – 13. mjesto.

Nizozemska 2014. – The Common Linnets – Calm After the Storm

Te 2014. za velike favorite Eurosonga slovila je nizozemska grupa The Common Linnets. Na Eurosong je došla s country pjesmom Calm After The Storm i oduševila publiku u dvorani i gledatelje pred malim ekranima.

Nizozemski su predstavnici u Kopenhagenu nastupili u prvom polufinalu u kojem su pobijedili osvojivši visokih 150 bodova. Ohrabreni ovim rezultatom, u finalu su nastupili kao 24. od 26 finalista. No na kraju nisu uspjeli pobijediti, već su se morali zadovoljiti visokim drugim mjestom.

Nizozemska 2016. – Duowe Bob – Slow Down

Dvije godine kasnije, Nizozemci su ponovno pobjedu na Eurosongu pokušali osvojiti s country pjesmom. Te 2016., ovu je zemlju predstavljao Duowe Bob s laganom pjesmom naziva Slow Down.

Nastupio je u prvoj polufinalnoj večeri u kojoj je osvojio peto mjesto te se uspješno plasirao u finale. A zatim je u velikom finalu Eurosonga 2016. zauzeo solidno 11. mjesto u konkurenciji od 26 finalista.

Slovenija 2016. – ManuElla – Blue and Red

Na Eurosongu u Stockholmu još je jedna zemlja izvela pjesmu country žanra. Radi se o susjednoj Sloveniji čije je boje u Švedskoj branila ManuElla s pjesmom Blue and Red.

Simpatična Slovenka nastupila je u drugoj polufinalnoj večeri. Unatoč veselom nastupu, nije se uspjela plasirati u finale jer je u polufinalu zauzela 14. mjesto s 57 osvojenih bodova.

Bjelorusija 2017. – Naviband – Story of my Life

Ni Eurosong održan 2017. godine nije ostao bez pjesama country žanra. Naime, te je godine Bjelorusiju predstavljao duo Naviband s pjesmom Story of my Life.

Bjeloruski predstavnici svoj su prolazak u finale tražili u drugoj polufinalnoj večeri. Uspješno su se plasirali u finale osvojivši deveto mjesto. U velikom eurovizijskom finalu nastupili su kao treći, a na kraju su natjecanje završili  na 17. mjestu s 83 osvojena boda.

Nizozemska 2018. – Waylon – ‘Outlaw in Em’

Zasad posljednja country pjesma izvedena na Eurosongu dolazi, pogađate, iz Nizozemske. Dvije godine nakon zadnjeg pokušaja s ovim žanrom, Nizozemci ponovno šalju country pjevača. Ovog puta radilo se o Waylonu koji je na Eurosongu 2018. u Lisabonu svoju zemlju predstavljao s pjesmom Outlaw in Em.

Ovaj je pjevač najprije nastupio u drugoj polufinalnoj večeri Eurosonga u kojoj je zauzeo sedmo mjesto i tako se uspješno plasirao u finalnu večer u kojoj je sa 121 bodom zauzeo 18. mjesto u konkurenciji od 26 zemalja.

Što ovi rezultati znače za Miju Dimšić?

Nakon što smo vam predstavili pjesme country žanra od 2008. godine do danas, vrijeme je da sumiramo rezultate. Dakle, jasno se vidi da se gotovo svaka pjesma, izuzev Slovenije 2016., uspješno plasirala u finale, a evo i podsjetnik na to koja su mjesta u finalima osvojili:

 • Niels Brinck (Danska 2009.) – Believe Again – 13. mjesto
 • Joy Lilygreen i The Islanders (Cipar 2010.) – Life Looks Better in Spring – 21. mjesto
 • Firelight (Malta 2014.) – Coming Home – 23. mjesto
 • Sebalter (Švicarska 2014.) – Hunter of Stars – 13. mjesto
 • The Common Linnets (Nizozemska 2014.) – Calm After the Storm – 2. mjesto
 • Duowe Bob (Nizozemska 2016.) – Slow Down – 11. mjesto
 • Naviband (Bjelorusija 2017.) – Story of my Life – 17. mjesto
 • Waylon (Nizozemska 2018.) – Outlaw in Em – 18. mjesto

Nemoguće je sada se ne prisjetiti izreke “Povijest se ponavlja“ koju smo, vjerujem, svi mnogo puta izrekli u životu. Ovo kratko istraživanje daje nadu da će se povijest zaista i ponoviti te da će Mia Dimšić s country pjesmom Guilty Pleasure Hrvatskoj donijeti prvo finale nakon 2017. godine. Očigledno se možemo nadati dobrom rezultatu i s nestrpljenjem čekati 10. svibanj kada će Mia u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga tražiti svoj prolazak u finale.

anketa 1886

Hoće li se Mia Dimšić plasirati u finale?

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

najnovije

Rasprava25

 1. EscSerbonia — 14. ožujka 2022. u 08:28

  Naravno da Mia ima šansi više nego bilo koji cro predstavnik prethodnih godina,osim kad je Žak nastupao (ah sanjaćete taj uspeh na escu godinama) ..
  Ali NE na osnovu sličnih pesama i njihovog uspeha tj neuspeha prethodnih godina nego isključivo na osnovu situacije koja je prisutna ove godine.
  Činjenica je da konkurencija za CRO u jednom polufinalu nikad nije bila manja. I to je realno.
  Prema tome Mia ima najmanje 50% realnih šansi da upadne u finale. Ipak sve zavisi od nastupa. Prethodnih godina uključujući i prošlu niste imali ni toliko šansi. I to su činjenice, dokazane.

  Neka spreme efektan i poseban-drigačiji nastup. Treba biti kreativan.

 2. CoughFee — 14. ožujka 2022. u 00:44

  Not a chance in hell. Just take a look at all the 'top' Eurovision lists from any youtube creator. There's your reality check.

 3. Diavolo — 13. ožujka 2022. u 22:57

  Hm, zanimljiva ideja za članak, ali bih se složio dolje s komentarima koji se odnose na problematiku žanra. Da, zaključak teme je kakav? Da smo sigurno u finalu jer country rijetko kiksa? Ne bih se složio. Članak bi mogao proći da je vrsta nekog osobnog osvrta ili usporedbe spomenutih pjesama, ali ne ovako gdje se spominju pjesme bez ikakve korelacije na Guilty Pleasure (da ne govorim o tome kako se svaka od spomenutih pjesama natjecala u zasebnoj godini). Svejedno, dobra ideja, jel.

  Što se mog osobnog dojma na ovu temu tiče; smatram da naša pjesma nije dovoljno dobra za finale i da se tamo ne bi trebala naći. Nešto što sam govorio lane za Albinu, vrijedi i za Miu. Nit smo poslali nešto svježe i novo, nit smo poslali nešto vizualno iole interesantno. Poslali smo jednu ravnu i dosadnjikavu pjesmicu koja se utopila u isto toliko nezanimljivom vokalu. Ok, nekima će ta kombinacija goditi i biti uhu mila, ali garantiram ne i većini Europe.

  Ako pogledamo konkurenciju u polufinalu, zanimljivo je da svi ističu kako je polufinale jako loše i da se zbog toga nadaju konačnom prolasku. Mislim da to sve govori čak i među vama kojima se pjesma sviđa. Nemate baš toliko vjere u istu. Ja smatram da je konkurencija dovoljno jaka da našu pjesmu ostavi van finala. Mogli bi imati neke 'šok' (kako kome) kvalifikante jer će pokraj toliko sličnih pjesama iskočiti nešto potpuno drugačije (tipa Slovenija i Moldavija). A kad smo kod tih sličnih s tempom/kvalitetom ne bih se ponavljao, ali da, imamo najlošiju uz Portugal.

 4. ESC fan — 13. ožujka 2022. u 20:08

  Iskreno meni je Hrvatska bolja i od Litvanije i od Nizozemske

 5. antonio13 — 13. ožujka 2022. u 18:51

  Bravo za članak, od Mijine pobjede pokušavam objasniti da je super stvar šta smo poslali country pjesmu. Da, naravno da žanr ne garantira uspjeh ili neuspjeh, ali činjenica je, a to ovaj članak i pokazuje, je da country na Eurosongu ima svoju publiku i ako je pjesma kvalitetna i catchy (što Mijina pjesma jest) i ako nastup prati pjesmu, to bi trebalo biti dovoljno za prolaz u finale. Moje mišljenje je to da ako poradi na nastupu i s njime ispriča tu priču iz pjesme, Mija može doći do top 15.

 6. HideoutSupremacy — 13. ožujka 2022. u 18:13

  Naravno da žanr nema veze sa uspjehom pjesme na eurosongu, ali dobar dio naroda na balkana misli da country i slične pjesme nemaju šanse ostvariti dobar plasman za eurosong pa zato i šaljemo najčešće baladetine ili female bopove. Ja barem tako shvaćam ovaj članak.

 7. Vix Cenzurino — 13. ožujka 2022. u 18:05

  Bude li pravde, proći će. Pjesma nije jaka i u nekoj normalnoj godini teško bi se mogao očekivati prolaz, ali u ovoj slaboj ponudi ne samo da bi trebala proći već bi obzirom na polufinalne pjesme trebala ući u top6-8 najboljih pjesama 1. polufinalne večeri. Mija, sretno. Zanimljiv članak.

 8. TimeForChange! — 13. ožujka 2022. u 18:03

  😂😂 kakav članak bokte… kao sto je netko rekao, žanr pjesme uopce ne utječe na njen plasman, vec dakako kvaliteta, nastup i konkurencija, eventualno još ugled zemlje.

  nažalost predviđam zapinjanje u polufinalu. iako mi je pjesma slatka i draga, stranci i fanovi je još uvijek nisu doživjeli, a na 90% TOPxx lista je među zadnjima. možda je najbliža uspomena sa Slovenijom (mada mi je upitno koliko je to country) – slatka pjesma, Taylor Swift đir (Manuella je još i fizicki bacala na nju), ali jednostavno stvar za koju nitko neće glasati. biti OK je smrt za plasman na Eurosongu.

  pozivam jos jednom Eurosong.hr da batali ove smiješne članke "pjesme sa 5 i više suglasnika u imenu" vec da se bave ozbiljnim analizama i kako da nakon nevjerojatnih 20 godina konačno uđemo u makar taj top10. jel puno tražiti?

 9. Matija — 13. ožujka 2022. u 17:33

  Očekujem finale, jer su mi ostale pjesme srednja žalost, izuzevši Albaniju, Ukrajinu, Norvešku i Grčku koje će sigurno izboriti finale. Ostali svi imaju negdje šanse. Mia mora osmisliti dobar nastup i mora šarmirati publiku kako god zna i umije.

 10. Eurovisio Fanatico — 13. ožujka 2022. u 16:43

  Ja vjerujem da Mija može u finale. Meni je jedna od boljih pjesama ove godine. Stvarno bi bilo lijepo kada bi ušli u finale, da konačno imamo za koga navijati.

 11. loreeneuphoria — 13. ožujka 2022. u 16:42

  Nije bitna samo pjesma, nego cjelokupni paket. Naravno da smo boderline za finale, ali se nadam da u tom slabom polufinalu možemo proći makar bili 10.

 12. Johnny — 13. ožujka 2022. u 16:25

  Itekako ima!
  Mia, pametno smisli nastup i samo naprijed!

 13. YeahYeahFire — 13. ožujka 2022. u 16:15

  Žanr pesme nikako ne utiče na plasman pesme,kvalitetan paket je kvalitetan paket i to je sve..
  S obzirom da je konkurencija u I pf slabija nego što se očekivalo,verujem da Hrvatska ima šanse,ali opet tu je i par sličnih pesama pa će sve zavisiti i od paketa kao i redosleda nastupanja

 14. L'essenziale — 13. ožujka 2022. u 16:13

  Bravo Marija za članak! 👏👏 Vjerujem u prolazak u finale.

 15. Niko bitan — 13. ožujka 2022. u 16:09

  Sigurni finalista definitivno nije, ali šanse za finale ime.

 16. Blink — 13. ožujka 2022. u 16:00

  Sjonn's Friends Island 2011 najsličnija ,ne vidim ju na listi. Nije bitan žanr bitno je da je prvo polufinale Eurosonga kriminalno loše, najgore do sada .Mia u toj konkurenciji svakako ima najviše šansi. Za sada sigurne su samo Ukrajina Norveška i Grčka po meni a sve ostalo je stvar momenta,politike,tradicijeglasovanja i slično… Armenija se još čeka. Hrvatska nikad veće šanse od uvođenja polufinala za finale.

 17. Hirscher1 — 13. ožujka 2022. u 15:28

  fali*

 18. Hirscher1 — 13. ožujka 2022. u 15:27

  Mia sigurno prolazi u finale. Odlicna pjesma. Uopce me ne zanimaju kladionice.
  Moram vam reci da Vam u clancima ponekad hvali logicnosti.
  Naprimjer: Nizozemski su predstavnici u Kopenhagenu nastupili u prvom polufinalu u kojem su pobijedili osvojivši visokih 150 bodova. Ohrabreni ovim rezultatom, u finalu su nastupili kao 24. od 26 finalista.

  Ovo nema smisla. Iz teksta bi se dalo zakljuciti da su oni nakon polufinala znali da su pobjedili i osvojili pobjedu, a nisu. Osim toga, zvuci kao da su oni sami izabrali nastupiti kao 24. po redu. Pazite malo kako pisete pls.

 19. Luxy — 13. ožujka 2022. u 15:12

  vjv se dimsicka pridruzije manuelli

 20. HideoutSupremacy — 13. ožujka 2022. u 15:07

  Ja se zaista bojim bilo šta prognozirati, ali vjerujem da možemo u finale.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!