Portugal: objavljene detaljnije informacije o nacionalnom izboru – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Portugal: objavljene detaljnije informacije o nacionalnom izboru

  2 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Pjevači koji se žele prijaviti za nacionalno finale moraju biti stariji od 18 godina i moraju biti portugalski državljani. Svi pjevači se mogu prijaviti na službenoj stranici RTP-a prije 31. prosinca. Nakon prijava slijede audicije koje će se održavati 5. i 6. siječnja u Lisabonu i 9. i 10. siječnja u Portu. Na audiciji će pjevači moći pjevati pjesme na portugalskom i na stranim jezicima te će imati mogućnost korištenja glazbenog instrumenta. Renomirani glazbenici, koji su poznati široj publici, će moći poslati nosač zvuka RTP-u te neće biti povrgnuti predizboru, tj. audicijama te će žiri raspravljati o njihovim vokalnim sposobnostima i dosadašnjem radu.

Posebni žiri će zajedno s RTP-om odabrati 12 kandidata te će listu mogućih izvođača biti objavljena na RTP-ovoj službenoj stranici. Uz njih, žiri će odabrati pet kandidata kao zamjenske kandidate u slučaju da jedan od dvanaestorice odabranih kandidata ne bude mogao sudjelovati na portugalskom nacionalnom finalu.

Nakon što kandidati budu i službeno potvrđeni, RTP će pozvati šest skladatelja različitih glazbenih pravaca da skladaju pjesme. Nacionalna televizija RTP ima sva prava pozvati i više skladatelja ukoliko se ukaže potreba kako bi se komponirale što prikladnije pjesme. Skladatelji i tekstopisci će morati napraviti nove pjesme za 12 potencijalnih kandidata tako da odgovaraju njihovim vokalnim sposobnostima. Pjesme moraju biti kraće od tri minute, a tekst mora biti na portugalskom jeziku. RTP je zaposlio i dva producenta koji će surađivati sa skladateljima kako bi doradili pjesme i osigurali što bolji plasman.

Portugalsko nacionalno finale bit će održano 10. ožujka uz prijenos na RTP-u. Portugalska pjesma i predstavnik će biti izabrani pomoću glasova publike i žirija u omjeru 50:50. Portugal je prvi nastup na Eurosongu zabilježio davne 1964. godine i od tada čeka svoju prvu pobjedu na ovom natjecanju. RTP ulaže velike napore kako bismo u ožujku uživali u izvanrednom programu.

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?