2003. - Beograd – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Beovizija

2003. – Beograd

1. SRPSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: BEOVIZIJA ‘03
Beograd, 12, 13., 14. 04. 2003.
Mjesto održavanja: Sava centar, Beograd
Voditelji: Katarina Rebrača, Milica Gacin i Feđa Stojanović
Broj sudionika: 28
Žiri:  televoting + žiri

Zahvaljujući ideji Marine Tucaković, prvo izdanje Beovizije održano je sada već davne 2003. godine. Natjecanje se odvijalo od 12. do 14. travnja u Sava centru u Beogradu te je bilo pokazatelj toga kako bi u budućnosti trebao izgledati nacionalni izbor Srbije i Crne Gore. Naime, Srbija i Crna Gora iskazala je interes za sudjelovanje na Eurosongu 2003., ali zbog velikog broja novih zemalja koje su htjele sudjelovati, nekima je to bilo zabranjeno, a među njima je bila i Srbija i Crna Gora. Zbog toga se može reći da je premijerno izdanje Beovizije bila svojevrsna generalna proba za njena kasnija izdanja.

Propali planovi

Prvotno je bilo zamišljeno da se natjecanje održi od 23. do 25. ožujka, ali zbog ubojstva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, natjecanje se održalo nekoliko tjedana kasnije. A kako je prvotno Beovizija trebala izgledati? Naime, prva je večer trebala biti najtecateljska, a kao gost u šou programu trebao je nastupiti Vlado Georgiev. U drugoj večeri trebale su se predstaviti 24 najslušanije pjesme iz prethodne kalendarske godine, a u šou programu trebala je nastupiti tada pouplarna grupa Korni. Treća večer trebala je biti tzv. Revija pobjednika tijekom koje bi bile dodijeljene nagrade pobjedniku i najboljim sudionicima natjecanja. U šou programu trebala je nastupiti tadašnja velika pjevačka zvijezda Svetlana Ceca Ražnatović.

Nakon ubojstva premijera, gore navedeni planovi pali su u vodu. Tijekom policijske akcije Sablja, najavljena gošća Svetlana Ceca Ražnatović bila je uhićena te samim time nije mogla nastupiti. Osim Cece, iz istih razloga na Beoviziju nije mogao doći ni Aca Lukas kojem se trebala dodijeliti nagrada za folk pjevača godine.

Tri večeri Beovizije

Od dvjestotinjak pristiglih prijava na natječaj, umjesto planiranih 24, 28 pjesama bilo je izabrano za sudjelovanje na natjecanju. U prvoj večeri Beovizije predstavilo se prvih 14, a u drugoj drugih 14 pjesama. Treća večer zadržala je naziv Revija pobjednika. U ovoj su se večeri dodijelile nagrade najboljim sudionicima natjecanja te nagrade najistaknutijim glazbenicima kroz 2002. godinu. Kroz sve tri večeri vodio nas je voditeljski trojac kojeg su činili Katarina Rebrača, Milica Gacin i Feđa Stojanović. Umjesto Feđe, voditeljsku poziciju trebao je zauzeti Dragan Nikolić, ali iz nepoznatih razloga, odustao je od toga. Što se tiče najavljenih gošći u šou programu, Vlado Georgiev nastupio je u prvoj večeri, dok je u drugoj nastupio Dado Topić, a od okupljanja grupe Korni nije bilo ništa.

Premijerno izdanje Beovizije nije prošlo bez skandala. Do sukoba je došlo između RTS-a i Televizije Pink zbog toga što, navodno, RTS nije dopustila sudjelovanje u natjecanju onim pjevačima koji dolaze iz diskografske kuće City Records, koja je u vlasništvu TV Pink.

O tome tko odnosi pobjedu odlučivali su glasovi žirija te glasovi publike putem SMS poruka. U žiriju prvog izdanja Beovizije sjedili su: Sanja Ilić, Slobodan Kovačević, Dragan Brajović, Ivana Pavlović, Tanja Banjanin, Leo Martin, Bogomir Mijatović, Svetlana Đurašević i Aleksandar Filipović.

Toše Proeski za povijest

Povijesni prvi pobjednik Beozivije postao je Toše Proeski s pjesmom Čija si čiji su autori Leontina Vukomanović i Željko Joksimović. Ova je pjesma postala veliki hit diljem cijele bivše Jugoslavije i ostala je jedna od najpoznatijih pjesama prerano preminulog pjevača. Drugo je mjesto pripalo pjesmi Moj svet si ti, koju je izvela Teodora Bojović, dok je treće mjesto pripalo Željku Samardžiću i pjesmi Devet hiljada.

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK