2005. - Beograd – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Beovizija

2005. – Beograd

3. SRPSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: BEOVIZIJA ‘05
Beograd, 19., 20. 02. 2005.
Mjesto održavanja: Sava centar, Beograd
Voditelji: Jelena Jovičić i Slobodan Boda Ninković
Broj sudionika: 23
Žiri:  televoting + žiri

Treće izdanje Beovizije održalo se 2005. godine. I ove je godine mjesto radnje bio popularni beogradski Sava centar, a cijeli događaj odvijao se 19. i 20. veljače. Prvog dana festivala odvio se onaj natjecateljski dio, dok je drugi dan bio rezerviran za reviju pobjednika i uručenje nagrada.

Na natječaj za sudjelovanje na Beoviziji prijavilo se 197 pjesama, a žiri je izabrao 24 koje su dobile priliku natjecati se u Sava centru. Stručni žiri koji je te pjesme izabrao činili su Ana Milićević, Vladimir Marković, Anja Rogljić, Marina Tucaković, Vladimir Grajić i Robert Nemeček. Od 24 izabrane pjesme, njih 14 plasiralo se na izbor za predstavnika Srbije i Crne Gore na Eurosongu, poznat pod nazivom Evropesma-Europjesma. Uz 14 najboljih pjesama s Beovizije, na nacionalnom izboru sudjelovalo je i 10 najboljih pjesama sa crnogorskog izbora poznatog pod nazivom Montevizija čije je prvo izdanje bilo održano upravo 2005. godine.

Treba spomenuti da, iako su prvotno bile izabrane 24 pjesme, na Beoviziji su bile izvedene 23 pjesme. Naime, u natjecanju je trebao sudjelovati i Knez s pjesmom Kocka šećera, ali je uoči natjecateljske večeri Beovizije odustao od sudjelovanja.

Voditelji ovogodišnje Beovizije bili su Jelena Jovičić i Slobodan Boda Ninković, umjetnička direktorica Marina Tucaković dok je režiserska palica bila u rukama Stanka Crnobrnje.

Tog 19. veljače u šou su nas uveli već spomenuti voditelji koji su izveli dijelove triju pobjeničkih pjesama s Eurosonga – Waterloo, Save Your Kisses for Me i Rock me. Nakon uvodnog, uslijedio je natjecateljski dio večeri. Nakon svakih nekoliko izvedenih pjesama, voditeljski duo počastio nas je izvedbama još nekih eurovizijskih pjesama. Tako smo imali prilike čuti Puppet on a String, Ding-a-dong, Bandido, Non Ho L’Età, Hold Me Now, Ein Bisschen Frieden, J’aime la vie, Insieme: 1992 i Everyway That I Can.

Nakon natjecateljskog, uslijedio je revijalni dio večeri tijekom kojeg je publika glasala za svoje favorite putem telefonskih poziva ili slanjem SMS poruka.

Publika i žiri odlučuju o pobjednicima

Pobjednika Beovizije, kao i 13 ostalih pjesama koje prolaze na Evropesmu-Europjesmu, uz glasove publike odlučili su i glasovi žirija. U tome su žiriju sjedili voditeljica RTS-a Lea Kiš-Jokić, režiser Gorčin Stojanović, glazbena urednica BK televizije Jelena Ilić, producent Oliver Jovanović, glazbeni urednica RTS-a Erna Perić, marketinški direktor Beovizije Dobrivoj Marinski, producent Dušan Ercegovac i skladatelj Kornelije Kovač.

Glasovima žirija i publike, utvrđeno je da je pobjedu na trećem izdanju Beovizije odnijela Jelena Tomašević s pjesmom Jutro. Uz nju, još je 13 pjesama prošlo na Evropesmu-Europjesmu, a koje su to možete pogledati u tablici s ukupnim rezultatima Beovizije.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Maja Mitrović Nama treba ljubav 16 11.
2. Dušan Zrnić Nebo 17 10.
3. Epilog Oproštaj 1 18.
4. Tanja Đorđević Ko je kriv 9 14.
5. Lu lu Bolje da te nemam 14 12.
6. Momčilo Klinika Marija 2 17.
7. Koktel Bend Minđuše 26 9.
8. Ana Cvetković Nevidljiva 67 3.
9. Urban puls Ti znaš 7 15.
10. Boban Šta mi vredi 0 21.
11. Luna Sentimentos 11 13.
12. Marija Šerifović Ponuda 3 7.
13. Taša Dobre devojke 30 8.
14. Draft Dodir 1 18.
15. Trik FX Robija 1 18.
16. Jelena Tomašević Jutro 90 1.
17. Astra Potraži me 0 21.
18. Ziki Čovek kao ja 4 16.
19. Džej i Maja Pobedila si me 48 4.
20. Ogi Hajde Cico 69 2.
21. Čipi Ljubav – vest dana 0 21.
22. Viktorija Kaži sestro 37 6.
23. Teodora Bojivić Ti si kriv 39 5.

YouTube video

Na Evropesmi-Europjesmi je, umjesto 14, sudjelovalo 13 pjesama pristiglih s Beovizije jer je grupa Luna odustala od natjecanja. Pobjedu je odnijela crnogorska grupa No Name s pjesmom Zauvijek moja dok je Jelena Tomašević završila na drugome mjestu sa 30 bodova zaostatka za pobjedničkom grupom. Zanimljivo, od osam članova stručnog žirija na Evropesmi-Europjesmi, četiri člana iz Crne Gore nisu dala ni jedan glas pobjednici Beovizije.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK