2007. - Beograd – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Beovizija

2007. – Beograd

5. SRPSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: BEOVIZIJA ‘07
Beograd, 07., 08. 03. 2007.
Mjesto održavanja: Sava centar, Beograd
Voditelji: Jelena Jovičić i Slobodan Boda Ninković
Broj sudionika: 20
Žiri:  televoting + žiri

Beovizija održana 2007. godine odlazi u povijest kao prva Beovizija na kojoj je biran predstavnik za Eurosong. Srbija i Crna Gora više ne postoji, od lipnja 2006. godine ova se zemlja podijelila na posebno Srbiju i posebno Crnu Goru pa samim time i svaka zemlja zasebno bira predstavnika za Eurosong. Upravo zbog toga i nacionalno finale Europesma-Europjesma otišlo je u povijest.

Promjena formata natjecanja

Ova povijesna Beovizija ponovno se održala u svima dobro znanom Sava centru u promijenjenom formatu. Naime, ove je godine uvedena jedna polufinalna, a zatim i finalna večer. Polufinale je održano 7., a finale 8. ožujka 2007.

Na organizaciji cijelog natjecanja radio je čitav niz stručnjaka. Mjesto glazebene urednice popunila je Jelena Ilić, scenograf je bio Goran Joksimović, dok je uloga producenta pripala Predragu Milutinoviću. Velik posao redatelja cijelog festivala na sebe je preuzeo Darko Kamarit.

Priliku nastupa na pozornici Sava centra dobilo je 20 pjesama izabranih iz pristiglih prijava na natječaj. Odluka o tome koje će pjesme proći na natječaju bila je u rukama žirija u kojem su sjedili Anja Rogljić, Ana Miličević, Zoran Dašić, Jelena Ilić, Nikola Dojčinović, Miki Stanojević i Bilja Krstić. Od tih 20 pjesama, polovica je prošla u finalnu večer. Sve pjesme sudionice natjecanja, bile su predstavljene gledateljima u danima koji su prethodili početku Beovizije.

Polufinale

Kroz polufinalnu, kao i kroz finalnu, večer vodio nas je dobro poznati voditeljski dvojac – Jelena Jovičić i Slobodan Boda Ninković. U polufinalni šou uveo nas je spomenuti voditeljski dvojac izvedbom pjesme Ludi letnji ples. U natjecateljskom dijelu večeri, voditelji su nas počastili izvedbama poznatih srpskih eurovizijskih hitova. Naime, nakon svake četiri pjesme uslijedio je njihov nastup pa smo imali prilike čuti pjesme Sitnije, Cile sitnije, Brazil, Ljubim te pesmama i Princeza. Nakon natjecateljskog, krenuo je revijalni dio večeri tijekom kojega je trajalo glasovanje žirija i publike, koja je glasala samo putem SMS poruka. Ovaj dio večeri upotpunio je nastup dvojca Flamingosi, prošlogodišnjih pobjednika Beovizije.

A finalisti su…

Po završetku revijalnog dijela večeri, krenulo je objavljivanje rezultata glasovanja. Odluku o tome tko odlazi u finale donijeli su glasovi žirija i publike u omjeru 50:50. Žiri polufinalne večeri činio je Branimir Dimitrijević, televizijski redatelj, a ujedno i predsjednik žirija, zatim skladatelj Aleksandar Lokner i Maja Japundža-Nikolić, urednica RTS-a. Pjesme koje su se plasirale u finale čitane su nasumičnim redoslijedom, baš kao što je slučaj i na Eurosongu. Na kraju večeri određen je i redoslijed nastupa pjesama u finalu tako što je Branimir Dimitrijević, kao predsjednik žirija, nasumično izvlačio kuverte s imenima finalista.

# – redni broj nastupa, Ž – bodovi žirija, P – bodovi publike, U – ukupni broj bodova, M – osvojeno mjesto

# Izvođač Pjesma Ž P U M
1. Aleksandra Perović Noćas budi moj 0 0 0 14.
2. Maja Marković Nije nam se dalo 8 4 12 4.
3. Negativ Prava stvar 2 3 5 10.
4. Marija Šerifović Molitva 12 12 24 1.
5. Tanja Savić i Bane Mojićević Simpatija 0 2 2 12.
6. Ivana Jordan Bomba 10 5 15 3.
7. Jelena Kovačević Senjorita 0 0 0 14.
8. Aleksa Jelić Beli grad 4 1 5 9.
9. Igor Vukojević Dobro te znam 0 0 0 14.
10. Amadeus Band Zato što znam 0 0 0 14.
11. Blah Blah Band Ruski rulet 0 0 0 14.
12. Blizanci Mambo Jambo Serbiano 0 8 8 6.
13. Miki Perić Jablan 6 0 6 8.
14. Maja Nikolić Ja znam da ti me ne voliš 0 0 0 14.
15. Mira Škorić Voli je 0 0 0 0
16. Suzana Dinić Nudim ti srce svoje 1 0 1 12.
17. Slobodan Trkulja i Balkanopolis Nebo 7 10 17 2.
18. Peca Jovanović Kao da je bilo juče 5 6 11 5.
19. Betty Boop Sama 0 7 7 7.
20. IQ Ljubav za sve 0 0 0 14.

Optužbe na račun RTS-a

Nakon završetka polufinalne večeri, Maja Nikolić, Mira Škorić, Jelena Kovačević, Aleksandra Perović i Amadeus Band tvrdili su da glasovi nisu dobro prebrojani. Osim toga, treba reći da je RTS objavio da je pristiglo svega 1788 glasova publike u polufinalnoj večeri što je iznimno mala brojka za događaj ovolikog razmjera. RTS je ove optužbe odbacivao i naveo je da će podaci o glasovanju objaviti nakon finalne večeri Beovizije.

Finale

Finalna večer Beovizije 2007. bila je pravi spektakl. Deset pjesama borilo se za odlazak u Helsinki, a tko će ponijeti titulu prvog predstavnika samostalne države Srbije na Eurosongu odlučivao je tročlani žiri i publika putem SMS glasovanja. Žiri u finalu nije bio isti kao i u polufinalu. Ovaj finalni činila je Sandra Šuša, predsjednica žirija i glavna urednica zabavnog programa RTS-a, zatim glumac i kantautor Aleksandar Lokner i pjevačica Dragana Šarić, poznatija kao Bebi Dol.

U revijalnom dijelu finalne večeri nastupila su mnoga regionalna eurovizijska lica. Tako smo u Sava centru gledali nastupe Alenke Gotar, Karoline Gočeve, Dade Topića i grupe Dragonfly, Stevana Fedija i Marije Šestić.

Veliki favorit uoči finalne večeri svakako je bila Marija Šerifović s pjesmom Molitva. Mnogi su predviđali njezinu pobjedu, a glasovi žirija i publike samo su potvrdili ta predviđanja. Marija Šerifović pobijedila je na petom izdanju Beovizije i s Molitvom otišla na Eurosong u Helsinki.

# – redni broj nastupa, Ž – bodovi žirija, P – bodovi publike, U – ukupni broj bodova, M – osvojeno mjesto

# Izvođač Pjesma Ž P U M
1. Peca Jovanović Kao da je bilo juče  2 4 6 10.
2. Miki Perić Jablan  6 1 7 8.
3. Negativ Prava stvar 12 3 15 3.
4. Betty Boop Sama  5  6 11 5.
5. Slobodan Trkulja i Balkanopolis Nebo  7 10 17 2.
6. Marija Šerifović Molitva  10 12 22 1.
7. Maja Marković Nije nam se dalo 4 2 6 9.
8. Blizanci Mambo Jambo Serbiano  1 8 9  6.
9. Ivana Jordan Bomba  8 7 15  4.
10. Aleksa Jelić Beli grad  3 5 8  7.

Nezaobilazni skandali

Ni finalna večer Beovizije nije prošla bez skandala. I ovoga puta glavni predmet rasprave bili su glasovi publike putem SMS poruka. Naime, server zadužen za obradu zaprimljenih poruka bio je preopterećen jer je u kratkom vremenskom roku (20 minuta) primio veliki broj poruka pa je došlo do preopterećenja. Do objavljivanja rezultata bila je obrađena samo 171 poruka, a velika većina gledatelja dobivala je potvrde o glasanju i nekoliko sati nakon završetka finala. Konačni rezultati glasanja bili su objavljeni 12. ožujka na službenim stranicama RTS-a. Prema njima, do promjene nije došlo u pjesmama koje prolaze u finale kao i kod pobjednika, jedino je došlo do manjih promjena u poretku ostalih natjecatelja.

Pobjednica Beovizije kasnija pobjednica Eurosonga

Kako se bližio svibanj i nastup u Helsinkiju, u Srbiji je raslo i uzbuđenje i napetost. Te večeri u ožujku mnogi nisu ni slutili da je za nastup na Eurosongu odabrana pjesma koja će se dva mjeseca kasnije okruniti toliko željenim eurovizijskim trofejem u obliku mikrofona. Marija Šerifović je pobijedila i ovo veliko natjecanje dovela u susjednu nam Srbiju, u njezin glavni grad Beograd. Bila je to veličanstvena eurovizijska godina za naše susjede koji su po prvi puta na Eurosongu sudjelovali kao samostalna država. Nema boljeg poklona za premijerni nastup od pobjede na eurovizijskoj sceni. Čestitke, susjedi!

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK