2009. - Beograd – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Beovizija

2009. – Beograd

7. SRPSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: BEOVIZIJA ‘09
Beograd, 07., 08. 03. 2009.
Mjesto održavanja: Sava centar, Beograd
Voditelji: Jovana Janković, Milena Vasić i Srđan Timarov
Broj sudionika: 20
Žiri:  televoting + žiri

Novo izdanje Beovizije, sedmo po redu, ponovno nas je odvelo u beogradski Sava centar. I 2009. godine izbor predstavnika Srbije za Eurosong održao se u ožujku, točnije 7. i 8. ožujka. Već po datumima može se zaključiti da je Beovizija i ove godine imala dvije večeri – jednu polufinalnu, a zatim i veliku finalnu večer.

Natječaj za sudjelovanje raspisan je nešto kasnije od prijašnjih. Naime, tek 24. prosinca 2008. natječaj je ugledao svijetlo dana i trajao je točno mjesec dana. Ukupno je bilo zaprimljeno 90 pjesama, a stručni žiri izabrao je njih 20 koje su dobile priliku sudjelovanja na Beoviziji. Spomenuti žiri činile su tri glazbene urednice RTS-a – Jelena Vlahović, Jelena Ilić i Ana Milićević.

Predstavljanje i odustajanje

Dijelovi izabranih pjesama predstavili su se publici u tjednima koji su prethodili Beoviziji. Od 12. veljače, u Jutarnjem program RTS-a gostovao je po jedan natjecatelj koji je prošao na natječaju. Uz razgovor i predstavljanje sudionika, gledatelji su svakog jutra mogli čuti i dijelove pjesama u trajanju od 30 sekundi. Treba napomenuti da je uoči Beovizije došlo i do promjene izvođača. O čemu se zapravo radi? Prvotno je bilo najavljeno da će pjesmu Bili smo najlepši izvoditi Nataša Bekvalac, no pjevačica je odustala od sudjelovanja na natjecanju zbog privatnih obaveza. Na njezino je mjesto tada došla Ana Nikolić.

I ove su godine poznata imena sjedila u organizacijskom odboru Beovizije. Predrag Milutinović bio je producent cijelog događaja, Ivica Klemenc bio je redatelj Beovizije, dok je redatelj prijenosa ponovno bio Darko Kamarit. Scenografiju je i ove godine potpisao Goran Joksimović, a ona se uvelike razlikovala od prošlogodišnje. Naime, scena je bila inspirirana slikarstvom, odnosno kubizmom, pravcem unutar slikarstva. Svaki je nastup pratila drugačija grafika pozornice, prilagođena tekstu i ritmu pjesme.

Polufinale

Kroz polufinalnu, kao i kroz finalnu, večer vodila nas je Jovana Janković u društvu dvoje glumaca – Milene Vasić i Srđana Timarova. Redoslijed nastupa pjesama određen je 25. veljače u emisiji Beogradska hronika, na prvom programu RTS-a. U revijalnom dijelu ove večeri nastupili su već ranije izabrani predstavnici zemalja koje su činile nekadašnju Jugoslaviju,. Tako smo imali prilike slušati pjesme grupe Regina, grupe Next Time, Andree Demirović, Quartissima te Igora Cukrova i Andree Šušnjare. Uz nastupe, dodijeljene su glazbene nagrade za 2008. godinu.

Deset novopečenih finalista

Glasovi žirija i publike, koja je glasala samo putem SMS poruka, odredili su deset pjesama koje prolaze u finale. Članovi žirija polufinalne večeri bili su Jovan Maljoković, Jelena Jovičić i Ivan Ivačković. Jelena Janković na kraju je večeri pročitala novopečene finaliste, koji su u finalu nastupali onim redom kojim ih je voditeljica u polufinalnoj večeri pročitala.

# – redni broj nastupa, Ž – bodovi žirija, P – bodovi publike, U – ukupni broj bodova, M – osvojeno mjesto

# Izvođač Pjesma Ž P U M
1. SevdahBABY & Miki Element Previše reči 2 0 2 13.
2. Zbogom Brus Li Ha Ha Ha 0 0 0 15.
3. Trio Passage & Katarina Sotirović Zauvek 0 0 0 15.
4. Vanja Mijatović Led i žar 0 0 0 15.
5. Sonja Bakić Ništa novo 0 2 2 13.
6. Marko Kon & Milan Nikolić Cipela 1 7 8 5.
7. Andrej Ilić Nemam te 0 4 4 9.
8. Etar Sanjaj me 0 1 1 14.
9. Lejla Hot Čekajući princa 3 0 3 11.
10. Dušan Zrnić Tvoje drugo ime je greh 6 0 6 7.
11. Minja Samardžić Petak uveče 0 0 0 15.
12. Oskar & BQ feat. Ðorđe Superstar 8 10 18 2.
13. Ana Nikolić Bili smo najlepši 0 5 5 8.
14. Ivana Selakov Moje odbrane 0 4 4 9.
15. Pozitivan Haos Glorija 7 8 15 4.
16. Danijel & Milica H8ER 10 6 16 3.
17. Zemlja Gruva Svejedno je 0 0 0 15.
18. Saška Janković Nauči me 5 3 8 5.
19. OT Bend Blagoslov za kraj 12 12 24 1.
20. Tijana Bogićević Pazi šta radiš 0 0 0 15.

Finale

Iako je bilo planirano da u finalu nastupi deset pjesama, došlo je do promjene u broju finalista. Naime, naknadnom provjerom glasova bilo je utvrđeno da su se u finale plasirale i Ana Nikolić i Ivana Selakov. Nakon otkrivanja ove greške, pjevačicama je bilo ponuđeno da nastupe u finalu. Ivana Selakov tu je ponudu prihvatila dok ju je Ana Nikolić odbila. Zbog toga smo u finalu gledali jedanaest, a ne deset pjesama.

Revijalni dio finalne večeri upotpunio je nastup prošlogodišnje pobjednice Jelene Tomašević. Osim toga, beovizijska je publika imala čast čuti Time to pray, koju su izveli Jelena Tomašević, zatim Sirusho, predstavnica Armenije na prošlogodišnjem Eurosongu i Boaz Mauda, predstavnik Izraela na beogradskom Eurosongu.

A pobjedu odnosi…

Pobjednika su, kao i prošlih godina, odlučili glasovi publike i žirija. Članovi žirija u finalu Beovizije 2009. bili su Bilja Krstić, Željko Joksimović i Kornelije Bata Kovač. Iako je OT Bend bio favorit i očekivalo se da upravo oni pobjede i predstavljaju Srbiju u Moskvi na Eurosongu, stručni žiri u finalu nije bio tog mišljenja i oni su svojim glasovima presudili kako je ipak bolje da boje srpske zastave brani duo Marko Kon & Milan Nikolić s pjesmom Cipela.

# – redni broj nastupa, Ž – bodovi žirija, P – bodovi publike, U – ukupni broj bodova, M – osvojeno mjesto

# Izvođač Pjesma Ž P U M
1. Oskar & BQ feat. Ðorđe Superstar 2 10 12 4.
2. Danijel & Milica H8ER 1 6 7 8.
3. Sonja Bakić Ništa novo 0 1 1 11.
4. Saška Janković Nauči me 3 3 6 9.
5. Dušan Zrnić Tvoje drugo ime je greh 8 2 10 7.
6. Marko Kon & Milan Nikolić Cipela 12 7 19 1.
7. OT Bend Blagoslov za kraj 5 12 17 2.
8. Andrej Ilić Nemam te 6 0 6 9.
9. Etar Sanjaj me 10 5 15 3.
10. Pozitivan Haos Glorija 4 8 12 4.
11. Ivana Selakov Moje odbrane 7 4 11 6.

Pogledajte pobjednički nastup Marka Kona & Milana Nikolića na Beoviziji 2009.

YouTube video

Na Eurosongu u Moskvi Kon i Nikolić nisu se uspjeli plasirati u finale. Po prvi puta u povijesti, Srbija nije uspjela proći u eurovizijsko finale.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK