2010. - Beograd – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Beovizija

2010. – Beograd

Srbija je svog predstavnika za Pjesmu Eurovizije 2010. prvi put birala putem internog izbora. Tri pjesme su se sredinom ožujka u studiju Radio-televizije Srbije natjecale za naklonost publike. Emisiju simboličnog naziva Tri pa jedan za Oslo vodila je Maja Nikolić.

Goran Bregović skladatelj pjesama

Zbog ekonomske krize, upravni odbor RTS-a je krajem 2009. godine odlučio da promijeni način izbora srpskog predstavnika na Eurosongu. Tako je odlučeno da se ukine Beovizija, a angažira jedan skladatelj koji će za različite izvođače napisati tri pjesme. Skladatelj je biran po principu – “značajno je autorsko ime u oblasti popularne glazbe,  umjetničkim djelovanjem ostvaruje zapažene rezultate, i svojim umjetničkim radom garantira najviši profesionalni standard”. Sredinom siječnja 2010. godine srpski javni servis donosi odluku “da apsolutno i statistički ovim kriterijumima odgovara Goran Bregović“.

Proces pronalaska tri izvođača pjesama

Imao sam dvije muške i jednu žensku pjesmu i pozvao sam tri djevojke i šest muških vokala na audicije. Nisam mislio da se natječu tko bolje pjeva, jer su svi dobro pjevali, nego kome će bolje pjesme da ‘legnu’, tko će ih bolje osjećati dok pjeva – objasnio je Bregović.

Tri djevojke koje su sudjelovale na audiciji su Emina Jahović, Marija Lazić i Jelena Marković. Šest muških vokala bili su Minja Samardžić, Željko Vasić, Milan Stanković, Oliver Katić, Adil Maksutović, Makro Vulinović i Nenad Ćeranić. RTS i Goran Bregović smatrali su da će tri pjesme najbolje predstaviti i izvesti Milan Stanković, Emina Jahović i Oliver Katić, uz vokalnu pratnju Jelene Marković.

tvprogram.rs

Tri pa jedan za Oslo

Specijalna emisija Tri pa jedan za Oslo održana je 13. ožujka, kada je odlučeno koja će pjesma predstavljati Srbiju na Pjesmi Eurovizije u Oslu.

Na početku programa Goran Bregović je izvlačenjem kuverti odredio redoslijed nastupa troje natjecatelja. Tako je natjecanje otvorila Emina Jahović s pjesmom Ti kvariigo, zatim je sa skladbom Ovo je Balkan nastupio Milan Stanković, dok je posljednji svoju pjesmu Predsedniče halo interpretirao Oliver Katić.

U revijalnom dijelu programa, dok je trajalo SMS glasanje, pjesme Gorana Bregovića izvodili su Jelena Tomašević, Marija Šerifović, Marko Kon, Zdravko Čolić, Haris Džinović, Severina i grupa Regina.

Milan Stanković predstavlja Srbiju u Oslu

Na kraju programa voditeljica Maja Nikolić je objavila da je zabilježeno preko 129 tisuća SMS glasova, od kojih je pobjednik dobio 58 428. Skladatelju Goranu Bregoviću prepušteno je da pročita ime osobe koja će predstavljati Srbiju te godine u Oslu. Tu sreću imao je Milan Stanković.

 

Milan Stanković će u Oslu uspjeti svoju zemlju uvesti u finale Eurosonga, a Srbiji će u samoj završnici donijeti trinaesto mjesto, s osvojena 72 boda.

 

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK