2012. - Beograd – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Beovizija

2012. – Beograd

Nakon serije ispodprosječnih plasmana na Eurosongu (ispadanje u polufinalu 2009. i 13. odnosno 14. mjesto 2010. i 2011. godine), RTS odlučuje igrati na sigurno i kao predstavnika u Bakuu 2012. godine bira Željka Joksimovića. Ovo je prvi put da je Srbija interno birala i predstavnika i pjesmu.

Joksimović sinonim za favorita

Vijest o izboru Joksimovića objavljena je 18. studenog 2011. godine, a Srbija je istog trenutka postala jedan od favorita na Eurosongu 2012., iako je pjesma tek trebala biti napisana i predstavljena. Naime, Željko Joksimović je stekao ogroman ugled na ovom natjecanju s obzirom da je 2004. godine s pjesmom Lane moje osvojio drugo mjesto, a potom 2006. i 2008. kao skladatelj pjesama Lejla (Bosna i Hercegovina) i Oro (Srbija) osvojio treće i šesto mjesto, pa su očekivanja za Srbiju u Bakuu bila velika.

Nedugo nakon objave RTS-a, Joksimović je izjavio kako ima dovoljno vremena na raspolaganju i da će se potruditi napisati odličnu pjesmu. I ispostavit će se da je ispunio obećanje.

U specijalnom televizijskom šou Evropska pesma, 10. ožujka 2012., Joksimović je predstavio svoju eurovizijsku pjesmu – i to dvije verzije. Prvo je otpjevao englesku verziju naziva Synonim, što je definitivno izazvalo šok među fanovima, a potom pred kraj šoua i srpsku verziju Nije ljubav stvar. Na kraju je odlučeno da će se Srbija na Eurosongu 2012. predstaviti na srpskom jeziku.

Srbija je otvorila drugo polufinale Eurosonga u Bakuu. Joksimović i pratnja na sceni daju elegantan, profesionalan i siguran nastup te osvajaju drugo mjesto. U finalu su nastupali kao 24. po redu, a konačan plasman je bio visoko treće mjesto s 214 bodova. Joksimović nije uspio poboljšati svoj plasman iz 2004. godine, no to ne umanjuje činjenicu da je napravljen vrhunski rezultat u velikoj konkurenciji. Ipak se rijetko kada na Eurosongu pojave dva velika favorita kao što su bili Šveđanka Loreen i ruske Babushke.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK