2015. - Beograd – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Beovizija

2015. – Beograd

Nakon godine pauze od Eurosonga zbog financijskih poteškoća, srpska javna televizija odlučila se vratiti u punom sjaju 2015. godine. Tko bi bio bolji izbor od skladatelja koji je napisao pobjedničku pjesmu Eurosonga 2007.? Vladimir Graić, autor pjesme Molitva koja je Srbiji donijela eurovizijsku pobjedu, dobio je poziv RTS-a da sklada srpsku pjesmu za Beč. Graić je prihvatio poziv i napisao je tri pjesme od kojih je pobjednička birana na televizijskom šou. Za izvođače pjesama odabrani su Aleksa Jelić, Bojana Stamenov i Danica Krstić, koja je pobijedila u televizijskoj emisiji posvećenoj izboru neafirmiranog izvođača za srpsko nacionalno finale.

Odbrojavanje za Beč

Odbrojavanje za Beč bio je naziv srpskog izbora za jubilarni 60. Eurosong. Održan je 15. veljače u studiju RTS-a, a voditeljica je bila prelijepa Maja Nikolić, koja sada već i tradicionalno čita srpske glasove na Eurosongu.

Aleksa, Bojana i Danica pjevali su tri pjesme različitog žanra, a pripremili su i posebne koreografije koje su ovaj šou učinile jedan od boljih u toj eurovizijskoj sezoni. Aleksa je nastupao prvi i dao energičan nastup za svoju pjesmu Vodi me. Potom je Danica otpjevala baladu Suze za kraj, da bi na samom kraju Bojana snažnim vokalom i pjesmom koja postane dinamična u posljednjem dijelu na pravi način zatvorila natjecateljski dio šoa, koji je ponovljen još jednom kako bi gledatelji što bolje odabrali! Tako smo sve pjesme čuli po dvaput.

Pobjednika su birali glasači putem televotinga i tročlani žiri, koji su činili Ivan Ilić (skladatelj), Nevena Božović (članica skupine Moje 3, predstavnica Srbije na Eurosongu 2013.) i Goran Stankov (producent). Oba glasačka tijela složila su se oko pobjednika, no poredak drugoplasirane i trećeplasirane pjesme bio je različit. Kompletne rezultate pogledajte u tablici ispod.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Žiri Televoting Ukupno Plasman
1. Aleksa Jelić – Vodi me Vodi me 2 1 (4363) 3 3
2. Danica Krstić – Suze za kraj Suze za kraj 1 2 (8039) 3 2
3. Bojana Stamenov – Ceo svet je moj Ceo svet je moj
3 3 (10547) 6 1

YouTube video

YouTube video

Bojana Stamenov i srpska eurovizijska delegacija će nedugo nakon završetka izbora za Eurosong napraviti iznenađujuću odluku: odlučili su da će u Beču pjevati englesku verziju pjesme naziva Beauty Never Lies! Tako je Srbija po prvi put zapjevala na nekom drugom jeziku osim na materinskom na Eurosongu.

Srbija kao devetoplasirana zemlja u polufinalu prolazi u završnicu jubilarnog 60. Eurosonga. U finalu Bojana osvaja deseto mjesto, a njena energična izvedba i uzavrela atmosfera u bečkoj areni za vrijeme iste dugo će ostati u sjećanju eurovizijskih fanova.

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK