BH Eurosong 2002. – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
BH Eurosong

BH Eurosong 2002.

Datum: 23.2.2002.
Način izbora: Nacionalno finale
Broj pjesama: 16
Pobjednička pjesma:Na jastuku za dvoje“ – Maja Tatić
Sistem glasovanja: Stručni žiri
Voditelji: Segmedina Srna i Mladen Vuković

Iako je u prvobitnim planovima bila spominjana i Banja Luka kao potencijalni grad domaćin izbora, BH Eurosong 2002. je održan u studiju državne televizije u Sarajevu. U biranju predstavnika su po prvi put trebali biti uključeni građani BiH putem televotinga, no tadašnji telekom nije mogao omogućiti glasovanje diljem cijele zemlje. Tako na kraju odluku o pobjedniku donose:
-osmočlani žiri (biraju najboljih pet pjesama za superfinale)
-novi tročlani žiri (biraju pobjedničku pjesmu od pet najboljih)

Pored Mladena Vukovića, show je ugostila i Segmedina Srna, tadašnja najpopularnija TV ličnost na području BiH. Sjećamo je se i kao spikerice na prethodnim Eurovizijama kada je čitala bodove stručnog žirija ove zemlje.

Bez publike u studiju

Sa skromnom scenografijom i praznim studijom ovo je bio jedan od najmanje atraktivnih bosansko-hercegovačkih nacionalnih izbora za Eurosong. Ipak, bila su prisutna poznata imena među natjecateljima, a nekoliko pjesama će postati ljetnim hitovima. Zanimljivo, greenroom se nalazio iza scene, a tijekom svakog od 16 nastupa svi sudionici izbora su se vidjeli u pozadini.

Nakon prvih pet nastupa na ekranu se pojavljuju trenutni rezultati glasanja žirija. Potom nakon izvedbe šeste pjesme žiri dodijeli ocjene pa se provjeri tablica s rezultatima i vidi je li maloprije izvedena pjesma ušla u TOP 5, a samim time doznamo je li do tada petoplasirana pjesma ispala iz superfinala.

Mali broj poznatih pjevača – dosta anonimaca

Najveće zvijezde na izboru svakako su bili Lily, Selma Muhedinović i Milić Vukašinović. Mostarka Lily je svojim pop pjesama osvojila cijelu zemlju i važila za najveću nadu bosansko-hercegovačke glazbene scene. Vukašinovića se sjećamo iz nastupa BiH na Eurosongu 1997. godine, a on je ujedno bio i skladatelj pjesme predstavnice “Goodbye“. Od ostalih izmena izdvojimo i Borisa Režaka i Željku Katavić-Pilj kao svojevrsne zapažene umjetnike tog doba.

Emina Jahović svoju karijeru započinje nastupom na BH Eurosong Showu 2002., a pjevala je Merlinovu pjesmu “U La La“. Mija Martina će završiti kao drugoplasirana, a naredne godine pobijediti i predstavljati BiH u Rigi s pjesmom “Ne brini“.

Najatraktivniji nastup večeri je definitivno imala Tinka Milinović, koja je bila tek na početku svoje glazbene karijere. Pokušat će ponovo 2003. godine s pjesmom “I’m Never Gonna Fall“, ali neće proći ništa zapaženije (barem ne u pogledu konačnog rezultata). Godine 2005. završit će na drugom mjestu s pjesmom “Sometimes I Wish I Were A Child Again“, s jednakim brojem bodova kao i prvoplasirane Feminnemke. No, Feminnemke su skupile veći broj bodova stručnog žirija pa će tako upravo one otputovati u Kijev.

Natjecatelji i rezultati prvog kruga glasovanja stručnog žirija:

1. Maja Tatić – Na jastuku za dvoje 73
2. Boris Režak – Ti i ja smo mogli sve 69
3. Al Dino – Sanjam bolji svijet 65
4. Emina Jahović – U La La 61
5. Mija Martina – Nemoj danas 60

6. Lily – Vjerujem 58
7. Selma Muhedinović & Milić Vukašinović – Samo zapjevaj 54
8. Dragana Ilić – Trnje i ruže 53
8. Dragana & Geronimo – Zlatno, zlatnije 53
8. Slađana Mandić – Kapije bola 53
11. Željka Katavić-Pilj – Ponoćno sunce 50
12. “Boje noći” – Budi malo moja 49
12. Biljana Matić & Romeo Nikolić – Primabalerina 49
14. Tinka Milinović – Sve što imaš ti 47
15. Lada i Lana Olujić – Slušaj moju pjesmu 43
16. Edin Pašić – Priznajem 42

Superfinale:

1. Maja Tatić – Na jastuku za dvoje 25
2. Mija Martina – Nemoj danas 19
3. Al Dino – Sanjam bolji svijet 16
4. Boris Režak – Ti i ja smo mogli sve 15
5. Emina Jahović – U La La 3

Tročlani stručni žiri je u superfinalu dodjeljivao sljedeće bodove: 1, 3, 5, 7 i 10. Od mogućih 30 Maja Tatić osvaja njih 25 i tako pobjeđuje i predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu u Tallinu.

Tinki ipak ispunjena velika želja – Maja Tatić ju poziva na Eurosong

Pjesma “Na jastuku za dvoje“ je za Eurosong polovično prevedena na engleski jezik, a pripremljen je i potpuno novi scenski nastup. Maji Tatić su se pridružila tri ženska prateća vokala, među kojima i Tinka Milinović (kasnije i predstavnica Švicarske na Eurosongu 2006. kao dijelom skupine Six4One). S osvojena 33 boda BiH će podijeliti 13. mjesto s Belgijom i Slovenijom.

Bosna i Hercegovina dobija sljedeće bodove:
Austrija – 7
Španjolska – 3
Hrvatska – 7
Makedonija – 3
Švedska – 6
Danska – 2
Malta – 3
Slovenija – 2