2002. - Sarajevo – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
BH Eurosong

2002. – Sarajevo

8. BOSANSKO-HERCEGOVAČKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: BH EUROSONG ‘02
Sarajevo, 23. 02. 2002.
Mjesto održavanja: Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, Sarajevo
Voditelji: Mladen Vuković i Segmedina Srna
Broj sudionika: 16
Žiri:  glasovi stručnog žirija

Iako je u prvobitnim planovima bila spominjana i Banja Luka kao potencijalni grad domaćin izbora, BH Eurosong 2002. je održan 23. veljače u studiju državne televizije u Sarajevu. U biranju predstavnika su po prvi put trebali biti uključeni građani BiH putem televotinga, no tadašnji telekom nije mogao omogućiti glasovanje diljem cijele zemlje. Tako na kraju odluku o pobjedniku donose:
-osmočlani žiri (biraju najboljih pet pjesama za superfinale)
-novi tročlani žiri (biraju pobjedničku pjesmu od pet najboljih)

Pored Mladena Vukovića, show je ugostila i Segmedina Srna, tadašnja najpopularnija TV ličnost na području BiH. Sjećamo je se i kao spikerice na prethodnim Eurovizijama kada je čitala bodove stručnog žirija ove zemlje.

Bez publike u studiju

Sa skromnom scenografijom i praznim studijem ovo je bio jedan od najmanje atraktivnih bosansko-hercegovačkih nacionalnih izbora za Eurosong. Ipak, bila su prisutna poznata imena među natjecateljima, a nekoliko pjesama će postati ljetnim hitovima. Zanimljivo, greenroom se nalazio iza scene, a tijekom svakog od 16 nastupa, svi sudionici izbora su se vidjeli u pozadini.

Nakon prvih pet nastupa na ekranu se pojavljuju trenutni rezultati glasanja žirija. Potom nakon izvedbe šeste pjesme žiri dodijeli ocjene pa se provjeri tablica s rezultatima i vidi je li maloprije izvedena pjesma ušla u TOP 5, a samim time doznajemo je li do tada petoplasirana pjesma ispala iz superfinala.

Mali broj poznatih pjevača – dosta anonimaca

Najveće zvijezde na izboru svakako su bili Lily, Selma Muhedinović i Milić Vukašinović. Mostarka Lily svojim je pop pjesama osvojila cijelu zemlju i slovila za najveću nadu bosansko-hercegovačke glazbene scene. Vukašinovića se sjećamo iz nastupa BiH na Eurosongu 1997. godine, a on je ujedno bio i skladatelj pjesme predstavnice Goodbye. Od ostalih izmena izdvojimo i Borisa Režaka i Željku Katavić-Pilj kao svojevrsne zapažene umjetnike tog doba.

Emina Jahović svoju karijeru započinje nastupom na BH Eurosongu 2002., a pjevala je Merlinovu pjesmu U La La. Mija Martina će završiti kao drugoplasirana, a naredne godine pobijediti i predstavljati BiH u Rigi s pjesmom Ne brini.

Najatraktivniji nastup večeri je definitivno imala Tinka Milinović, koja je bila tek na početku svoje glazbene karijere. Pokušat će ponovo 2003. godine s pjesmom I’m Never Gonna Fall, ali neće proći ništa zapaženije. Godine 2005. završit će na drugom mjestu s pjesmom Sometimes I Wish I Were A Child Again, s jednakim brojem bodova kao i prvoplasirane Feminnemke. No, Feminnemke su skupile veći broj bodova stručnog žirija pa će tako upravo one otputovati u Kijev.

Rezultati glasovanja

Natjecatelji i rezultati prvog kruga glasovanja stručnog žirija:

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Slađana Mandić Kapije bola 53 8.
2. Romeo & Biljana Primabalerina 49 12.
3. Dragana Ilić Venus Trnje i ruže 53 8.
4. Edin Pašić Priznajem 42 16.
5. Tinka Milinović Sve što imaš ti 47 14.
6. Lada & Lana Slušaj moju pjesmu 43 15.
7. Mija Martina Nemoj danas 60 5.
8. Boje noći Budi malo moja 49 12.
9. Selma Muhedinović & Milić Vukašinović Samo zapjevaj 54 7.
10. Željka Katavić – Pilj Ponoćno sunce 50 11.
11. Boris Režak feat. Kati Karney Ti i ja smo mogli sve 69 2.
12. Lily Vjerujem 58 6.
13. Dragana Kajtezović & Geronimo Zlatno, zlatnije 53 8.
14. Maja Tatić Na jastuku za dvoje 73 1.
15. Al’ Dino Sanjam bolji svijet 65 3.
16. Emina feat. KC Emina – U la la 61 4.

Superfinale:

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Mija Martina Nemoj danas 19 2.
2. Boris Režak feat. Kati Karney Ti i ja smo mogli sve 15 4.
3. Maja Tatić Na jastuku za dvoje 25 1.
4. Al’ Dino Sanjam bolji svijet 16 3.
5. Emina feat. KC Emina – U la la 3 5.

Tročlani stručni žiri je u superfinalu dodjeljivao sljedeće bodove: 1, 3, 5, 7 i 10. Od mogućih 30 Maja Tatić osvaja njih 25 i tako pobjeđuje i predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu u Tallinu.

YouTube video

Pjesma Na jastuku za dvoje je za Eurosong polovično prevedena na engleski jezik, a pripremljen je i potpuno novi scenski nastup. Maji Tatić su se pridružila tri ženska prateća vokala, među kojima i Tinka Milinović (kasnije i predstavnica Švicarske na Eurosongu 2006. kao dijelom skupine Six4One). S osvojena 33 boda BiH će podijeliti 13. mjesto s Belgijom i Slovenijom.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK