2003. - Sarajevo – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
BH Eurosong

2003. – Sarajevo

9. BOSANSKO-HERCEGOVAČKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: BH EUROSONG ‘03
Sarajevo, 01. 03. 2003.
Mjesto održavanja: Skenderija, Sarajevo
Voditelji: Ana Vilenica i Enis Bešlagić
Broj sudionika: 16
Žiri:  glasovi stručnog žirija

Nakon dvije godine nacionalnih izbora za Eurosong u praznom studiju, Bosna i Hercegovina predstavnika bira putem do sada definitivno najboljeg održanog showa. BH Eurosong 2003. održan je 1. ožujka pred više od 6000 ljudi u sarajevskoj Skenderiji, a velikom spektaklu pridonijela su i velika glazbena imena, sjajna scena, voditeljski duo te i, smijemo slobodno dodati, ogromni skandal pri proglašenju superfinalista, a kasnije i pri proglašenju pobjednika. No, krenimo redom.

Velike glazbene zvijezde u pohodu na Eurosong

Godina 2003. je definitivno bila najveća ikada kada je u pitanju broj glazbenih zvijezda. Od tada iznimno popularnog Deena, preko Selme Bajrami, Tinke Milinović (Švicarska 2006.), Amile Glamočak (BiH 1996.), pa do skupina Zabranjeno Pušenje i IF malo tko je bio skeptičan po pitanju konačnog pobjednika. Svi su očekivali jednu jako dobru pjesmu s kojom će BiH ostvariti zapažen rezultat u Rigi na Eurosongu 2003.

Lea Mijatović,koja je i sudjelovala na Dori 2010. pokušala je po prvi put u svojoj rodnoj BiH. Novi pokušaj uslijedit će 2005. godine, no ni tada neće biti naročito bolje plasirana.

Pjesme za pamćenje?

Od 18 natjecateljskih pjesama tek je nešto manje od pola njih ostalo u pamćenju publike. Ispostavit će se da će na kraju najveći hitovi biti Taxi, Srce ne pita te Zaljubljena, pjesma jako popularne Selme Bajrami. Pjevušit će se pjesme grupe IF i Mije Martine, ali ona najslađa i “najotkačenija”, pa i dan danas puštana na radio stanicama jepjesma u izvedbi El Ženida & Frederique – Nema problema.

Obzirom da je planirano da po prvi put gledatelji odaberu predstavnika BiH na Eurosongu, reklame za ovaj show krenule su dosta ranije i bile daleko intenzivnije od onih iz prethodnih godina. U slučaju problema s telefonskim linijama, bosansko-hercegovačka televizija pripremila je rezervni žiri, za koji će se “nažalost” ispostaviti da će kasnije ipak morati glasovati i odabrati svog favorita. Što se dogodilo?

Nevjerojatnih 2 500 000 poziva tijekom prvih 60 sekundi televotinga

Da! Nevjerojatna brojka koja predstavlja više od 50% ukupnog broja stanovništva Bosne i Hercegovine. Toliko su poziva zabilježila tri telefonska operatora te se kompletni sustav naprosto srušio. Netko je tu vijest morao i objaviti gledateljima putem malih ekrana, ali i onima unutar Skenderije. Nažalost, javljaju nam da je televoting pao – izjavio je treći voditelj koji se nalazio zajedno sa stručnim žirijem. Zvižduke unutar Skenderije pokušao je smiriti voditelj Enis Bešlagić: Hajmo aplauz ljudi. Pao televoting. i na iznenađenje mnogih, uspijeva mu.

Uslijedio je prvi krug glasovanja osmeročlanog stručnog žirija u kojem su se birala četiri superfinalista.

Rezultati prvog kruga glasovanja stručnog žirija:

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Amila Glamočak Mač sa oštrice dvije 78 4.
2. Mija Martina Ne brini 85 2.
3. Hana Ljubav ne bira 53 12.
4. Lea Mijatović Ja sam se zaljubila 46 17.
5. El Ženid & Frederique Nema problema 60 7.
6. Nataša Railić Trenutak 52 14.
7. Narcis Vučina & Cora Easily 49 16.
8. Tinka I’m Never Gonna Fall 53 12.
9. Minja Dugalić Ti možeš sve 60 7.
10. Zabranjeno pušenje Agregat 70 5.
11. Igor Vukojević Srce ne pita 86 1.
12. Edin Pašić Laž te čini sretnom 44 18.
13. Selma Bajrami Zaljubljena 68 6.
14. IF Samo ljubi mene ti 55 10.
15. Deen Taxi 84 3.
16. Nesib Delibegović-Nesko Madona 52 14.
17. Biljana Matić Ljubavne promjene 60 7.
18. Lejla Ćatović Samo se smijem 54 11.

Pitanje za superfinaliste

Uslijedile su nove izvedbe četiri superfinalista i to redoslijedom od prvoplasiranog Vukojevića do četveroplasirane Amile Glamočak. Svaki od natjecatelja je prije svog nastupa morao odgovoriti na pitanje voditelja: “Da kojim slučajem na kraju ne budete u mogućnosti otići na Eurosong, koga biste od preostalih troje natjecatelja poslali da ide umjesto Vas?”. Zanimljivo, muški voditelj je pričao na maternjem, a voditeljica Ana sve je prevodila na engleski. Igor Vukojević bira Mija Martinu, Mija Martina Deena, a Deen Miju Martinu.

Potom se na sceni pojavila Amila Glamočak, koja je cijeli “dijalog” upita voditelja čula već tri puta pa se spremila da i ona to bezvoljno presluša. Vidno umorna od njihovog ponavljanja “natjerala” je voditelja Enisa da iskoristi svoju spontanost pa je između linija scenarija ubacio i: “Da kojim slučajem na kraju ne budete u mogućnosti otići na Eurosong: razbolite se, izgubite pasoš ili Vam to muž zabrani“… Nasmijana Glamočak odgovara da se to uopće ne može dogoditi i da ona bira sebe na Eurosong. Stručni žiri nije razmišljao na takav način.

A pobjedu odnosi…

Uslijedio je vrhunac večeri – proglašavanje pobjednika. I dan danas mnogi osporavaju činjenicu da je Igor Vukojević s prvog mjesta iz prvog kruga glasovanja u superfinalu pao na treće mjesto. Mnogi smatraju da je u sve to upletena neka viša sila, no činjenica je sljedeća: nakon prvog kruga glasovanja razlika između prvog i trećeg mjesta bila su svega dva boda i u novom krugu je valjalo birati pjesmu direktno za Eurosong.

Superfinale:

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Amila Glamočak Mač sa oštrice dvije 42 4.
2. Mija Martina Ne brini 72 1.
3. Igor Vukojević Srce ne pita 56 3.
4. Deen Taxi 58 2.

Tako je Mija Martina s energičnom pop pjesmom Ne brini, i za to vrijeme atraktivnom koreografijom u koju su bile uključene dvije plesačice i plesač, osvojila simpatije žirija. Pjesma je postala velikim hitom u BiH; zaista su ju mnogi pjevušili. Naknadno će biti napravljen novi, moderniji aranžman za njenu pjesmu, a zadnji dio će biti preveden na engleski jezik. Bosna i Hercegovina tako po treći put zaredom na Eurosong šalje pjesmu u kojoj su ukombinirani maternji i engleski jezik.

YouTube video

Sjajni voditelji podigli nivo

Voditeljski duo Ana Vilenica i Enis Bešlagić bili su sjajna i vjerojatno najbolja moguća kombinacija koju je BH televizija mogla pronaći – komični, karizmatični i iznimno voljeni od strane publike. Tijekom prebrojavanja glasova stručnog žirija izvode sve pjesme predstavnice BiH na Eurosongu od 1993. pa do 2002. godine – sjajna kopija orginalnih nastupa s Eurosonga ispada kao svojevrsna parodija, ali ipak i sjajno podsjećanje koje dobija sjajne reakcije iz publike:

One big, big hello from Sarajevo

Ana Vilenica će kasnije čitati rezultate glasovanja bosansko-hercegovačkog žirija na Eurosongu 2003. i napraviti jedan od najvećih, ali ipak najsimpatičnijih lapsusa ikad. Nakon njene pogreške i davanja 5 bodova Hrvatskoj umjesto njih 6, komentator BH televizije, njen suvoditelj BH Eurosonga 2003., izjavio je: “Eto vidiš. Čim mene nema, ona se zbuni….”

Tko polake ide, daleko stigne – poslovica koja bi mogla postati epilogom ovog svojevrsnog podsjećanja na BH Eurosong 2003. Bosna i Hercegovina je pokazala kako može napraviti sjajan show, ali je ružan pečat svemu tome ostavio pad televotinga uzrokovan nevjerojatnim brojem pokušaja glasanja. Ipak, brojka od 2,5 milijuna telefonskih glasovanja u 60 sekundi ostat će rekordom koji će valjati oboriti. Ne samo regionalni, nego naprotiv – i drugi izbori za Eurosong diljem Europe.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK