2005. - Sarajevo – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
BH Eurosong

2005. – Sarajevo

11. BOSANSKO-HERCEGOVAČKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: BH EUROSONG ‘05
Sarajevo, 06. 03. 2005.
Mjesto održavanja: Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, Sarajevo
Voditelji: Maja Tatić i Deen
Broj sudionika: 14
Žiri:  televoting + žiri

Bosansko-hercegovački nacionalni izbor za Eurosong 2005. održan je 6. ožujka 2005. u studiju nacionalne televizije. Iako bez publike ispred scene, blizu stotinu ljudi je prisustvovalo izboru i smjestili su se u greenroomu iza natjecatelja. Maleni hodnik kroz koji su natjecatelji išli ka sceni sniman je i prikazane su reakcije prethodnih izvođača te njihov pozdrav i ohrabrivanje narednih.

Show su vodili dvoje prethodnih predstavnika BiH na Eurosongu – Maja Tatić (2002.) i Deen (2004.). Uglavnom na visini zadatka, no u par navrata s određenim pretjerivanjem (bacanje mobitela u čašu vode kao akt upozoravanja gledatelja da glasati mogu samo putem fiksnih telefona). Maja i Deen su na kraju krajeva ipak uspjeli prenijeti pozitivnu atmosferu iz studija i cijeli ovaj show učiniti zabavnim te krajnje pristojnim. Razglednice pred svaki od 14 nastupa činile su izvedbe natjecatelja BH Eurosonga 2005. nekih od starijih eurovizijskih pjesama.

Po prvi put pozvani strani skladatelji

BH televizija je iznenadila pravilnikom o izboru za narednog predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu. Naime, po prvi put su svoje pjesme mogli slati i inozemni skladatelji, no izvođač istih je morao biti BH državljanin.

Ukupno 87 pjesama pristiže na javni natječaj, a stručni žiri bira 15 najboljih. Selma Bajrami u posljednji trenutak biva spriječena da potvrdi sudjelovanje na izboru pa je tako kompletna lista sudionika svedena na broj 14.

Dosta anonimnih imena

Za razliku od 2003. godine kada se na izboru za Eurosong pojavilo dosta glazbenih zvijezda, ove godine je otprilike polovina izvođača bila nepoznata široj javnosti. Od poznatijih imena izdvajamo tuzlansku grupu IF, Tinku Milinović, Igora Vukojevića te svakako Miju Martinu, predstavnicu BiH na Eurosongu 2003.

Pet pjesama je izvedeno u potpunosti na engleskom jeziku. Zanimljivo, pjesmu Tinke Milinović skladao je eurovizijski veteran Ralph Siegel. Vukojeviću je ovo bio treći pokušaj na BH izboru za Eurosong te je pred sami izbor izjavio kako jako vjeruje u svoju pjesmu te da se iskreno nada da će putovati u Kijev.

Dramatičan rasplet glasanja

Glasali su stručni žiri i televoting u omjeru 50:50. Maksimalnih 12 bodova žirija dobivaju Feminnemke. Deset bodova ide za Tinku Milinović, a osam za tada anonimnu Mariju Šestić, koja će kasnije na Eurosongu 2007. predstavljati Bosnu i Hercegovinu s pjesmom Rijeka bez imena. Dodajmo i informaciju da je Vukojevićeva Jabuka osvojila tek šest bodova od strane žirija.

Osam bodova televotinga osvajaju plavuše iz skupine Feminnem, a potom je uslijedilo dodjeljivanje novih deset bodova Tinki. Igor Vukojević osvaja najveće bodove od publike, no to nije bilo dovoljno da se probije na vrh ljestvice. Prvo mjesto su dijelile Feminnem i Tinka, no zbog većeg broja bodova stručnog žirija pjesma Zovi pobjeđuje.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Nedim & Maja U očima 3 10.
2. Tinka Milinović Sometimes I Wish I Was A Child Again 20 1.
3. Feminnem Zovi 20 1.
4. G.D.H No more 3 10.
5. Lea Mijatović Baš me briga što će mama reći 2 13.
6. Ružica Čavić Ruža bez trna 7 7.
7. IF Groznica me trese zbog tebe 4 9.
8. Igor Vukojević Jabuka 18 3.
9. Jasna Gospić Čarolija 5 8.
10. Slađana Mandić – Nikita You’re Gonna Get What You Deserve 3 10.
11. Marija Šestić In This World 13 4.
12. Josip Bilać Dar s neba 0 14.
13. Unplugged Plug Everything She’ll Do 8 6.
14. Mija Martina Ružice Rumena 10 5.

YouTube video

Postizborni skandali

Tinka Milinović je pokrenula sudski postupak protiv BH Eurosong delegacije i BH televizije jer su pravila izbora nalagala da izvođači pjesama na nacionalnom izboru moraju biti državljani BiH. Ivana Marić i Pamela Ramljak su imale državljanstvo ove zemlje, no treća Feminnemka, Neda Parmać, rođena je u Pločama, Hrvatska.

Bura se vremenom naprosto stišala i od svega ovoga se nije ništa dogodilo. U Kijev su putovale Feminnemke koje su prevele pjesmu na engleski i koja je sada službeno imala naziv Call Me.

Pjesma Call Me na Eurosongu 2005. osvaja 14. mjesto sa 79 bodova. To nije bilo dovoljno da se BiH direktno kvalificira u finale narednog Eurosonga.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK