2003. - Kopenhagen – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dječji Eurosong

2003. – Kopenhagen

Datum održavanja: 15. 11. 2003.
Mjesto održavanja:
Forum Copengahen
Voditelji:
Camilla Ottesen i Remee
Sistem glasovanja:
eurovizijska metoda glasovanja, gdje je svaka zemlja davala dva seta bodova od 1 do 8, 10 i 12 (samo glasovanje publike putem televotinga)
Broj sudionika: 16
Debitanti: budući da se radi o novom natjecanju, sve zemlje sudjeluju prvi put
Odstupili s natjecanja: –
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: Dino Jelusić – Ti si moja prva ljubav – HRVATSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 134
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: hrvatski

Mnogi eurovizijski obožavatelji zasigurno su s veseljem dočekali 2003. godinu, godinu u kojoj se po prvi puta u povijesti održao Dječji Eurosong. Na ovome natjecanju pravo sudjelovanja imaju svi mladi pjevači od 8 do 15 godina što daje priliku mladim nadama europske glazbene scene da se predstave široj publici.

Prvi domaćin – Kopenhagen

Organizacija ovog natjecanja bio je pun pogodak. Čak 16 zemalja odlučilo je sudjelovati na premijernom izdanju Dječjeg Eurosonga. Kao grad domaćin izabran je danski Kopenhagen koji je u svojoj višenamjenskoj dvorani Forum Copengahen ugostio ovo natjecanje. Pokretanje ovog natjecanja za eurovizijske obožavatelje značilo je i još jednu stvar – lakše će se prebroditi posteurovizijska depresija koja nas sve hvata sredinom ili koncem svibnja. Idemo ovo malo pojasniti. Onaj „pravi“ Eurosong, svi to znamo, održava se svake godine u svibnju, dok se Dječji Eurosong od svojih samih početaka održava krajem godine. Dakle, nakon završetka „velikog“, svi eurovizijski obožavatelji okreću se Dječjem Eurosongu i time pobjeđuju posteurovizijsku depresiju i kreću u upoznavanje novih mladih europskih talenata. Ovo prvo izdanje Dječjeg Eurosonga održalo se 15. studenog 2003. godine. Iz datuma se odmah može zaključiti da ovo natjecanje nema polufinalnih večeri, već ima samo finalnu večer.

U povijest kao prvi voditelji Dječjeg Eurosonga otišli su Camilla Ottesen, danska voditeljica i Remee, poznati danski glazbenik.

Redoslijed nastupa na premijernom izdanju ovog natjecanja određen je posebnim ždrijebom održanim 6. listopada. Uoči nastupa svakog izvođača, gledali smo razglednice, baš kao i na pravom Eurosongu. U tim je razglednicama svaki izvođač posjetio različite dijelove grada domaćina.

Nakon natjecateljskog dijela finalne večeri, krenuo je njezin revijalni dio tijekom kojeg je publika glasala za svoje favorite. U ovom dijelu večeri gledali smo nastupe britanskih grupa Busted i The Sugababes.

Pobjednik – Dino Jelusić

Vrhunac prvog po redu Dječjeg Eurosonga bilo je objavljivanje glasova publike u kojem smo svi mi uživali. Naime, u tim se trenucima stvarala hrvatska eurovizijska povijest. Po prvi puta kao samostalna država, Hrvatska je 2003. pobijedila na natjecanju eurovizijskog karaktera. Mladi Dino Jelusić, s pjesmom Ti si moja prva ljubav, osvojio je 134 boda, zasjeo na prvo mjesto i u povijest otišao kao prvi pobjednik Dječjeg Eurosonga. Bravo, Dino!

Hrvatska je dobila ove bodove: 10, 8, 10, 8, 12, 10, 12, 2, 12, 8, 8, 8, 8, 8 i 10.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Grčka Nicolas Ganopoulos Φίλοι για πάντα / Fili gia panta 8. 53
2. Hrvatska Dino Jelusić Ti si moja prva ljubav 1. 134
3. Cipar Theodora Rafti Μια Ευχή / Mia Efhi 14. 16
4. Bjelorusija Volha Satsiuk Танцуй / Tantsuy 4. 103
5. Latvija Dzintars Cica Tu Esi Vasarā 9. 37
6. Makedonija Marija and Viktorija Ti Ne Me Poznavaš 12. 19
7. Poljska Kasia Zurawik Coś Mnie Nosi 16. 3
8. Norveška 2U Sinnsykt Gal Forelsket 13. 18
9. Španjolska Sergio Desde El Cielo 2. 125
10. Rumunjska Bubu Tobele Sunt Viaţa Mea 10. 35
11. Belgija X!NK De Vriendschapsband 6. 83
12. Ujedinjeno Kraljevstvo Tom Morley My Song For The World 3. 118
13. Danska Anne Gadegaard Arabiens Drøm 5. 93
14. Švedska The Honeypies Stoppa Mig 15. 12
15. Malta Sarah Harrison Like A Star 7. 56
16. Nizozemska Roel Mijn Ogen Zeggen Alles 11. 23

Zanimljivosti

  • Dječji Eurosong 2003. bilo je prvo natjecanje eurovizijskog karaktera koje je bilo prenošeno u HD kvaliteti i 16:9 formatu slike. Uz to, ovo je i prvo natjecanje eurovizijskog karaktera nakon kojeg je u prodaju bio pušten službeni DVD.
  • Među 16 zemalja sudionica našla se i Bjelorusija kojoj je ovo bilo prvo sudjelovanje na nekom natjecanju eurovizijskog karaktera.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK