2004. - Lillehammer – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dječji Eurosong

2004. – Lillehammer

Datum održavanja: 20. 11. 2004.
Mjesto održavanja:
Håkons Hall
Voditelji:
Stian Barsnes Simonsen i Nadia Hasnaoui
Sistem glasovanja:
eurovizijska metoda glasovanja gdje je svaka zemlja davala dva seta bodova od 1 do 8, 10 i 12 (samo glasovanje publike putem televotinga)
Broj sudionika: 18
Debitanti: Francuska, Švicarska
Odstupili s natjecanja: –
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: María Isabel – Antes Muerta Que Sencilla – ŠPANJOLSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 171
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: španjolski

Drugo izdanje Dječjeg Eurosonga odvelo nas je u hladnu Norvešku i njezin grad Lillehammer. Spomenuti grad je tijekom organizacije natjecanja bio tek treća opcija u izboru grada domaćina. Prva opcija bila je da grad domaćin bude Manchester. Međutim, britanska televizija ITV je zbog financijskih razloga odustala od domaćinstva. EBU se zatim okrenuo drugoj opciji – organiziranju Dječjeg Eurosonga u Zagrebu. No, ni to nije uspjelo. HRT-u nije pošlo za rukom pronaći adekvatnu dvoranu za organiziranje Dječjeg Eurosonga koja bi u studenom bila slobodna. Zbog toga, domaćinstvo je palo u ruke Norvežanima i tamošnjoj televiziji NRK.

Natjecanje se održalo 20. studenog 2004. u areni poznatoj pod imenom Håkons Hall. Kroz cijelu večer vodili su nas poznati norveški voditelji Stian Barsnes Simonsen i Nadia Hasnaoui.

Povećan broj natjecatelja

Nakon što je na prošlogodišnjem premijernom izdanju Dječjeg Eurosonga sudjelovalo 16 zemalja, ove je godine taj povećan za još dvije zemlje – Francusku i Švicarsku. Iako je prvotno bilo najavljeno da će sudjelovati 20 zemalja, Njemačka i Izrael odlučili su odustati od svojeg debitantskog nastupa. Ždrijeb kojim je bio određen redoslijed nastupa zemalja sudonica bio je održan 14. listopada.

Na samom početku šoua bili su predstavljeni svi izvođači, a u pratnji naše Nike Turković bio je i prvi pobjednik ovog natjecanja Dino Jelusić. Potom je uslijedio spektakularan dolazak voditelja na pozornicu. Naime, dvojac je lebdio iznad publike prikvačen na snowboard te se tako spustio na pozornicu. Dok je Stian uspješno sletio, Nadia je odletjela iza pozornice i uplašila publiku i gledatelje, no radilo se samo o dobro isceniranom neuspjelom slijetanju.

I ove je godine pobjednik odlučen putem televotinga i uobičajenog eurovizijskog načina bodovanja. Tijekom desetominutnog glasovanja publike, na pozornici je nastupio poznati irski boy bend Westlife.

Pobjeda odlazi u Španjolsku

Nakon što su bili objavljeni glasovi publike, postalo je jasno da pobjedu odnosi španjolska predstavnica María Isabel s pjesmom Antes Muerta Que Sencilla. Drugo je mjesto pripalo Ujedinjenom Kraljevstvu dok je treće mjesto zauzela hrvatska predstavnica Nika Turković s pjesmom Hej Mali.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Grčka Secret Band O Palios Mou Eaftos 9. 48
2. Malta Young Talent Team Power Of A Song 12. 14
3. Nizozemska Klaartje i Nicky Hij Is Een Kei 11. 27
4. Švicarska Demis Mirarchi Birichino 16. 4
5. Norveška @lek En stjerne skal jeg bli 13. 12
6. Francuska Thomas Si On Voulait Bien 6. 78
7. Makedonija Martina Siljanovska Zabava 7. 74
8. Poljska KWADro Łap Życie 17. 3
9. Cipar Marios Tofis Onira 8. 61
10. Bjelorusija Egor Volchek Spjavajtse So Mnoj 14. 9
11. Hrvatska Nika Turković Hej Mali 3. 126
12. Latvija Mārtiņš & C-Stones Balts Vai Melns 17. 3
13. Ujedinjeno Kraljevstvo Cory Spedding The Best Is Yet To Come 2. 140
14. Danska COOL KIDS Pigen er min 5. 116
15. Španjolska María Isabel Antes Muerta Que Sencilla 1. 171
16. Švedska Limelights Varför jag? 15. 8
17. Belgija Free Spirits Accroche-Toi 10. 37
18. Rumunjska Noni Răzvan Ene Îţi Mulţumesc 4. 123

Zanimljivosti

  • Ove godine prva tri mjesta zauzele su iste zemlje koje su to učinile i godinu dana ranije, ali ovog puta u nešto drugačijem redoslijedu.
  • Bilo je ovo zadnje natjecanje na kojem su nastupile Poljska i Francuska, koje su se vratile tek 2016, odnosno 2018. godine i krenule ostvarivati odlične rezultate na Dječjem Eurosongu.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK