2005. - Hasselt – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dječji Eurosong

2005. – Hasselt

Datum održavanja: 26. 11. 2005.
Mjesto održavanja:
Ethias Arena
Voditelji:
Marcel Vanthilt i Maureen Louys
Sistem glasovanja:
eurovizijska metoda glasovanja gdje je svaka zemlja davala dva seta bodova od 1 do 8, 10 i 12 (samo glasovanje publike putem televotinga)
Broj sudionika: 16
Debitanti: Rusija, Srbija i Crna Gora
Odstupili s natjecanja: Cipar, Poljska, Švicarska, Francuska
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: Ksenia Sitnik – My vmeste – BJELORUSIJA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 149
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: ruski

Novo, a ujedno i treće po redu, izdanje Dječjeg Eurosonga, 2005. godine odvelo nas je u belgijski grad Hasselt. Europska radiodifuzijska unija među pristiglim prijavama odlučila je odabrati upravo ovaj grad, a zanimljivo je da se za domaćinstvo prijavio i HRT, ali ga, nažalost, nije dobio.

Ove smo godine natjecanje gledali 26. studenog u izravnom prijenosu iz Ethias Arene. Budući da su u organizaciji ovog Dječjeg Eurosonga sudjelovale dvije belgijske televizije (VRT i RTBF), bilo je logično da voditeljski dvojac čine voditelji pristigli sa svake od televizija. U skladu s tim, kroz šou su nas vodili Maureen Louys, voditeljica s RTBF-a, i njezin kolega s VRT-a Marcel Vanthilt.

Odustajanje Cipra, dva debitanta

Iako je prvotno bilo planirano da će na eurovizijskoj pozornici nastupiti 17 zemalja, taj je broj ipak pao na njih 16. Ciparska televizija CyBC odlučila se povući s natjecanja zbog toga što se za njihovu izabranu pjesmu smatralo da je plagijat. Ovime je Cipar ostao kratkih rukava što se tiče sudjelovanja u samome natjecanju, ali ipak je ovoj otočnoj zemlji ostalo pravo glasanja pa su, među ostalima, pobjednika odlučili i ciparski bodovi. U grupi od preostalih 16 zemalja našle su se i dva debitanta – Rusija i Srbija i Crna Gora.

Prijenos finala Dječjeg Eurosonga iz Hasselta započeo je u 20 sati i 15 minuta. Nakon nastupa svih zemalja sudionica krenulo je glasanje. I ove su godine pobjednika odlučili isključivo glasovi publike putem televotinga. Tijekom glasanja publike, na pozornicu u Hasseltu stala je prošlogodišnja pobjednica María Isabel te je gledatelje u dvorani, kao i one ispred malih ekrana, počastila izvedbama dviju pjesama – pobjedničke Antes Muerta Que Sencilla te Pues Va A Ser Que No, pjesme sa svojeg drugog albuma.

Ksenia za pobjedu

Rezultati glasovanja otkrili su nam i pobjednicu ovog izdanja Dječjeg Eurosonga. Radi se o Kseniji Sitnik, predstavnici Bjelorusije, koja je Europu osvojila s pjesmom My Vmeste i sa 149 bodova odnijela pobjedu. Svega tri boda manje osvojila je španjolski predstavnik Antonio José, dok je treće mjesto zauzela Malin, predstavnica Norveške.

Hrvatske je boje u Belgiji branila sestra prvog pobjednika Dječjeg Eurosonga Lorena Jelusić. Mlada je pjevačica s pjesmom Rock Baby zauzela 12. mjesto s 36 osvojenih bodova.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Grčka Alexandros i Kalli Tora Einai I Seira Mas 6. 88
2. Danska Nicolai Shake Shake Shake 4. 121
3. Hrvatska Lorena Jelusić Rock Baby 12. 36
4. Rumunjska Alina Eremia Ţurai! 5. 89
5. Ujedinjeno Kraljevstvo Joni Fuller How Does It Feel? 14. 28
6. Švedska M+ Gränslös Kärlek 15. 22
7. Rusija Vladislav Krutskikh Doroga K Solntsu 9. 66
8. Makedonija Denis Dimoski Rodendenski Baknež 8. 68
9. Nizozemska Tess Stupid 7. 82
10. Srbija i Crna Gora Filip Vučić Ljubav Pa Fudbal 13. 29
11. Latvija Kids4Rock Es Esmu Maza Jauka Meitene 11. 50
12. Belgija Lindsay Mes Rêves 10. 63
13. Malta Thea & Friends Make It Right! 16. 18
14. Norveška Malin Sommer å Skolefri 3. 123
15. Španjolska Antonio José Te Traigo Flores 2. 146
16. Bjelorusija Ksenia Sitnik My Vmeste 1. 149

Zanimljivosti

  • Sa mjesec dana zakašnjenja, Dječji Eurosong 2005. prenosila je i australska televizija SBS.
  • Tijekom objave glasova britanske publike došlo je do velikih tehničkih problema zbog čega se tablica s rezultatima zacrnila. Vrlo brzo stalo se na kraj ovom problemu.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK