2007. - Rotterdam – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dječji Eurosong

2007. – Rotterdam

Datum održavanja: 8. 12. 2007.
Mjesto održavanja:
Ahoy Arena
Voditelji:
Sipke Jan Bousema i Kim – Lian van der Meij
Sistem glasovanja:
eurovizijska metoda glasovanja gdje je svaka zemlja davala dva seta bodova od 1 do 8, 10 i 12 (samo glasovanje publike putem televotinga)
Broj sudionika: 17
Debitanti: Armenija, Bugarska, Gruzija i Litva
Odstupili s natjecanja: Španjolska i Hrvatska
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: Alexey – S druz’yami – BJELORUSIJA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 137
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: ruski

Nakon četvrtog, logika nalaže da je na red došlo i peto izdanje Dječjeg Eurosonga. Godine 2007. ovo nas je natjecanje odvelo u najveću europsku luku – Rotterdam i njegovu Ahoy Arenu. Uz nizozemsku televiziju AVRO, ove su se godine još dvije televizije prijavile za domaćinstvo ovog natjecanja. Radi se o ciparskoj televiziji CyBC i o Hrvatskoj radioteleviziji.

Povlačenje Hrvatske s natjecanja

Iako se Hrvatska prijavila za domaćinstvo, isto, nažalost, nije dobila. Osim toga, HRT se ove godine odlučio povući s Dječjeg Eurosonga. Uz financijske razloge, jedan od razloga koji se nametnuo prilikom donošenja ove odluke je i činjenica da se Dječji Eurosong emitira u prime timeu – u subotu u 20 sati. Naime, HRT je smatrao da se u navedenom vremenu ne bi trebao emitirati dječji program za kojeg je rezervirano rano jutro ili sredina poslijepodneva.

Dakle, Hrvatske nema, ali tko je nastupao? Ove smo godine na Dječjem Eurosongu gledali 17 zemalja sudionica od kojih su neke upisale debitantski nastup, a radi se o Gruziji, Litvi, Bugarskoj i Armeniji. Prvotno je bilo planirano da ove godine debitira Bosna i Hercegovina no BHRT je ipak odlučio još pričekati na debitantski nastup. Stoga je na mjesto susjedne nam Bosne i Hercegovine došla daleka nam Gruzija.

Ove je godine došlo i do promjene u pravilima natjecanja. Dobna granica je podignuta s osam na deset godina, što znači da sva djeca mlađa od deset godina nisu mogla nastupiti na Dječjem Eurosongu.

Pobjeda odlazi u Bjelorusiju

Svi sudionici petog po redu Dječjeg Eurosonga predstavili su nam se s svojim pjesmama početkom prosinca, a kroz šou su nas vodili Sipke Jan Bousema i Kim – Lian van der Meij. Nakon nastupa svih natjecatelja, krenulo je glasanje publike putem slanja SMS-a i poziva na određene brojeve telefona. Objavljivanje glasova publike bilo je zaista uzbudljivo. Do samoga kraja nismo znali tko će odnijeti pobjedu jer se između Bjelorusije i Armenije vodila mrtva trka. Na kraju je, sa samo jednim bodom prednosti, pobjedu odnio predstavnik Bjelorusije Alexey Zhigalkovich s pjesmom Z druz’yami. Odmah iza Armenije smjestila se srbijanska predstavnica Nevena Božović s pjesmom Piši mi i 120 osvojenih bodova.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Gruzija Mariam Romelashvili Odelia Ranuni 4. 116
2. Belgija Trust Anders 15. 19
3. Armenija Arevik Erazanq 2. 136
4. Cipar Yiorgos Ioannides I musiki dini ftera 14. 29
5. Portugal Jorge Leiria Só quero é cantar 17. 14
6. Rusija Alexandra Golovchenko Otlichnitsa 6. 105
7. Rumunjska 4Kids Sha-la-la 10. 54
8. Bugarska Bon-Bon Bonbolandiya 7. 86
9. Srbija Nevena Božović Piši Mi 3. 120
10. Nizozemska Lisa, Amy & Shelley Adem in, Adem uit 11. 39
11. Makedonija Rosica Kulakova & Dimitar Stojmenovski Ding Ding Dong 5. 111
12. Ukrajina Ilona Halytska Urok Hlamuru 9. 56
13. Švedska Frida Sandén Nu eller aldrig 8. 83
14. Malta Cute Music 12. 37
15. Grčka Made In Greece Kapou Mperdeftika 17. 14
16. Litva Lina Jurevičiūtė Kai Miestas Snaudžia 13. 33
17. Bjelorusija Alexey Zhigalkovich S druz’yami 1. 137

 

Zanimljivosti

  • Švedska predstavnica Frida Sanden i godinu dana ranije sudjelovala je na Dječjem Eurosongu. Tada se našla u ulozi prateće pjevačice svojoj sestri Molly.
  • Zbog manjka interesa, ove godine nije bio izdan službeni DVD natjecanja.
  • Ahoy Arena 14 godina nakon ovog izdanja Dječjeg Eurosonga ugostila je i „veliki“ Eurosong. Više o njemu pročitajte ovdje.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK