2009. - Kijev – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dječji Eurosong

2009. – Kijev

Datum održavanja: 21. 11. 2009.
Mjesto održavanja:
Palace of Sports
Voditelji:
Ani Lorak, Timur Miroshnychenko i Dmytro Borodin (green room)
Sistem glasovanja:
eurovizijska metoda glasovanja, gdje je svaka zemlja davala dva seta bodova od 1 do 8, 10 i 12 (samo glasovanje publike putem televotinga)
Broj sudionika: 13
Debitanti:
Odstupili s natjecanja: Bugarska, Grčka, Litva
Povratnici na natjecanje: Švedska
Pobjednik: Ralf Mackenbach- Click Clack – NIZOZEMSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 121
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: nizozemski, engleski

Sedmo izdanje Dječjeg Eurosonga održano je u Palači sportova u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu. Svoju kandidaturu za domaćinstvom Dječjeg Eurosonga priložile su još i Bjelorusija i Srbija, no odluka je pala na Kijev i dvoranu koja je samo nekoliko godina prije ugostila Eurosong 2005.

Iako je bilo govora u ukrajinskom parlamentu o otkazivanju Dječjeg Eurosonga zbog pojave svinjske gripe, natjecanje se ipak održalo u predviđenom terminu (21. studenog 2009.) bez većih problema. Glavni voditelji natjecanja bila su poznata lica Eurosonga. Ani Lorak je bila voditeljica, a sjećamo je se i kao predstavnice Ukrajine na Eurosongu 2008. s upečatljivom koreografijom pjesme Shady lady koju je i otpjevala u revijalnom dijelu za vrijeme trajanja glasovanja. Njezin partner na pozornici bio je Timur Miroshnychenko koji je bio dio voditeljskog trojca Eurosonga 2017.

Pobjeda odlazi u Nizozemsku

13 mladih natjecatelja tu je večer prošlo eurovizijskom pozornicom, s povratnicom Švedskom i bez debitanata. S natjecanja su odstupile Bugarska (zbog loših rezultata), Grčka (zbog slabe gledanosti) i Litva (zbog loše financijske situacije). Logo natjecanja je bio Tree of life baziran na umjetničkom radu Sunflower of life umjetnice Marije Primachenko. Iako je ovo natjecanje bilo jedno od najmanjih po broju sudionika, moglo se vidjeti dosta zanimljivih nastupa, a neke stvari čak i po prvi put, pa su tako predstavnici Armenije pjevali navijačku pjesmu Barcelona, Nizozemac je stepao, a predstavnica Belgije je jodlala.

U napetom glasovanju pobjedu je odnijela Nizozemska s pjesmom Click Clack koju je mladi Ralf Mackenbach otpjevao na nizozemskom i engleskom. Osvojio je bodove od svih zemalja sudionica i čak 3 dvanaestice iz Švedske, Rumunjske i Belgije. Najmanje bodova je dobio od Bjelorusije, njih 7.  Koliko je borba za pobjedu bila napeta, govori i podatak da je razlika bodova između prvog i četvrtog mjesta u ukupnom poretku iznosila samo 8 bodova.

EBU je i ove godine pohvalio organizatore Dječjeg Eurosonga i rekao kako naredne godine očekuje više zemalja sudionika. Ovogodišnji Dječji Eurosong pratio je milijunski auditorij diljem Europe, ali i svijeta. Osim nacionalnih televizija iz 13 zemalja sudionika, Dječji Eurosong 2009. uživo su prenosile nacionalne televizije Azerbajdžana i Bosne i Hercegovine, kao i televizija iz Australije.

 

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Švedska Mimmi Sandén Du 6. 68
2. Rusija Ekaterina Ryabova Malenky prints 2. 116
3. Armenija Luara Hayrapetyan Barcelona 2. 116
4. Rumunjska Ioana Anuţa Ai puterea în mâna ta 13. 19
5. Srbija Ništa Lično Onaj Pravi 10. 34
6. Gruzija Group Princesses Blue Bird 6. 68
7. Nizozemska Ralf Mackenbach Click Clack 1. 121
8. Cipar Rafaella Kosta Thalassa, Helios, Aeras, Fotia 11. 32
9. Malta Francesca & Mikaela Double Trouble 8. 55
10. Ukrajina Andranik Alexanyan Try topoli, try surmy 5. 89
11. Belgija Laura Zo Verliefd (Yodelo) 4. 113
12. Bjelorusija Yuriy Demidovich Volshebniy Krolik 9. 48
13. Makedonija Sara Markoska Za Ljubovta 12. 31

Zanimljivosti

  • Ralf Mackenbach pobijedio je sa 14 godina što ga je činilo najstarijim pobjednikom Dječjeg Eurosonga u dotadašnjoj povijesti natjecanja.
  • U publici na Dječjem Eurosongu 2009. našla se tadašnja ukrajinska premijerka Yulia Timoshenko i predsjednik Ukrajine Viktor Yushchenko.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK