2010. - Minsk – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dječji Eurosong

2010. – Minsk

Datum održavanja: 20. 11. 2010.
Mjesto održavanja:
Minsk Arena
Voditelji:
Denis Kourian i Leila Ismailava
Sistem glasovanja:
žiri i televoting (50:50)
Broj sudionika: 14
Debitanti: Moldavija
Odstupili s natjecanja: Cipar, Rumunjska
Povratnici na natjecanje: Latvija i Litva
Pobjednik: Vladimir Arzumanyan- Mama – ARMENIJA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 120
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: armenski

Nakon natjecanja održanog u Kijevu 2009. godine, osmo po redu izdanje Dječjeg Eurosonga otputovalo je u susjednu Bjelorusiju i njezin glavni grad Minsk. Spektakularna Minsk Arena koja se gradila tri godine, a otvorena desetak mjeseci prije Eurosonga, bila je spremna ugostiti delegacije iz 14 zemalja i omogućiti Bjelorusiji da prvi put bude domaćin nekog natjecanja u organizaciji EBU-a. Izvršni producent Dječjeg Eurosonga, Svante Stockselius, dugo godina je podržavao ideju da se natjecanje održi u Bjelorusiji gdje je to jedan od najgledanijih show-ova, čemu je pridonijela pobjeda Bjelorusije čak dva puta, 2005. i 2007. godine. Upravo je izgradnja Minsk Arene s kapacitetom od 15 000 gledatelja napokon pružala tu mogućnost pa su druga dva grada kandidata, Valetta i Moskva, propustila svoju šansu.

Debitanti, povratnici, odustajanja

Na natjecanju je sudjelovalo 14 zemalja što je jedna zemlja više u odnosu na prethodnu godinu. Moldavija je debitirala, a povratničke zemlje Latvija i Litva zamijenile su Cipar i Rumunjsku koje su odstupile. Slogan izdanja glasio je Feel The Magic i u skladu s time osmišljen je vizualni identitet natjecanja. U kratkim video uratcima koji su prethodili svakoj pjesmi, nalik popularnim eurovizijskim razglednicama, netko od aktera bi uočio i primio malu kuglu koja je mijenjala boje i potom bi se u videu dogodilo nešto neočekivano, neobično, uzbudljivo ili kreativno – jednom rječju magično. Kroz nastupe zemalja vodio nas je voditeljski par – Denis Kourian, jedan od najpoznatijih bjeloruskih voditelja, i Leila Ismailava, Miss Bjelorusije 2008.

Prva pobjeda Armenije

Na pozornici šveđanina Ulfa Mårtenssona,  moglo se vidjeti i čuti zanimljivih nastupa i izvedbi, od emotivne izvedbe balade Čarobna noć srpske predstavnice Sonje Škorić (treća u ukupnom poretku), cabaretskog nastupa Lize Drozd & Sashe Lazina iz Rusije (drugi u ukupnom poretku), do neobičnog nastupa u anime stilu gruzijske predstavnice Mariam Kakhelishvili. Upravo je Gruzija na početku glasovanja od Litve dobila prvu dvanaesticu i odmah povela. Glasovanje je bilo napeto do samog kraja, a tijesna se borba vodila između Armenije i Rusije. Nakon glasovanja domaćina i 12 bodova Rusiji te neočekivana mizerna tri boda Gruzije Armeniji, Rusija je vodila za 8 bodova. Pobjedi Armenije presudili su glasovi makedonskog žirija i publike koji su posljednji čitali bodove i dodijelili Rusiji samo jedan bod, a Armeniji 10! Tako je Vladimir Arzumanyan s pjesmom Mama pobijedio za samo jedan bod razlike od drugoplasirane Rusije.

U revijalnom dijelu showa nastupio je Alexander Rybak s pjesmom Europe’s Skies, Dmitry Koldun, koji je za Bjelorusiju ostvario najbolji rezultat na “odraslom” Eurosongu (6. mjesto 2007.), pjevao je pjesmu A Day Without War zajedno sa svim natjecateljima, a pobjednici Dječjeg Eurosonga 2003.-2009., zajedno s prvim pobjednikom tog natjecanja, našim Dinom Jelusićem, otpjevali su medley svojih pjesama te na kraju predali nagradu novom pobjedniku.

 

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Litva Bartas Oki-doki 6. 67
2. Moldova Ștefan Roșcovan Ali Baba 8. 54
3. Nizozemska Anna & Senna My Family 9. 52
4. Srbija Sonja Škorić Čarobna noć 3. 113
5. Ukrajina Yuliya Gurska Mii Litak 14. 28
6. Švedska Josefine Ridell Allt Jag Vill Ha 11. 48
7. Rusija Sasha Lazin & Liza Drozd Boy and Girl 2. 119
8. Latvija Šarlote Lēnmane & Sea Stones Viva La Dance 10. 51
9. Belgija Jill & Lauren Get Up! 7. 61
10. Armenija Vladimir Arzumanyan Mama 1. 120
11. Malta Nicole Knock Knock!…Boom! Boom! 13. 35
12. Bjelorusija Daniil Kozlov Muzyki svet 5. 85
13. Gruzija Mariam Kakhelishvili Mari Dari 4. 109
14. Makedonija Anja Veterova Eooo, Eooo 12. 38

Zanimljivosti

  • Pobijedivši na Dječjem Eurosongu 2010., Armenija je ostvarila prvu pobjedu na natjecanju eurovizijskog karaktera.
  • Ove je godine bjeloruska televizija BTRC snimila poseban dokumentarni film o prijašnjim pobjednicima Dječjeg Eurosonga. Film nosi naziv Djeca Eurovizije.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK