2010. - Minsk – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dječji Eurosong

2010. – Minsk

Datum održavanja: 20. 11. 2010.
Mjesto održavanja:
Minsk Arena
Voditelji:
Denis Kourian i Leila Ismailava
Sistem glasovanja:
žiri i televoting (50:50)
Broj sudionika: 14
Debitanti: Moldavija
Odstupili s natjecanja: Cipar, Rumunjska
Povratnici na natjecanje: Latvija i Litva
Pobjednik: Vladimir Arzumanyan- Mama – ARMENIJA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 120
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: armenski

Nakon natjecanja održanog u Kijevu 2009. godine, koje je bilo najslabije po broju sudionika, osmo po redu izdanje Dječjeg Eurosonga otputovalo je u susjednu Bjelorusiju i njezin glavni grad Minsk. Spektakularna Minsk Arena koja se gradila tri godine, a otvorena desetak mjeseci prije Eurosonga, bila je spremna ugostiti delegacije iz 14 zemalja i omogućiti Bjelorusiji da prvi put bude domaćin nekog natjecanja u organizaciji EBU-a. Izvršni producent Dječjeg Eurosonga, Svante Stockselius, dugo godina je podržavao ideju da se natjecanje održi u Bjelorusiji gdje je to jedan od najgledanijih show-ova, čemu je pridonijela pobjeda Bjelorusije čak dva puta, 2005. i 2007. godine. Upravo je izgradnja Minsk Arene s kapacitetom od 15 000 gledatelja napokon pružala tu mogućnost pa su druga dva grada kandidata, Valetta i Moskva, propustila svoju šansu.

Na natjecanju je sudjelovalo 14 zemalja što je jedna zemlja više u odnosu na prethodnu godinu. Moldavija je debitirala, a povratničke zemlje Latvija i Litva zamijenile su Cipar i Rumunjsku koje su odstupile. Slogan izdanja glasio je Feel The Magic i u skladu s time osmišljen je vizualni identitet natjecanja. U kratkim video uratcima koji su prethodili svakoj pjesmi, nalik popularnim eurovizijskim razglednicama, netko od aktera bi uočio i primio malu kuglu koja je mijenjala boje i potom bi se u videu dogodilo nešto neočekivano, neobično, uzbudljivo ili kreativno – jednom rječju magično. Kroz nastupe zemalja vodio nas je voditeljski par – Denis Kourian, jedan od najpoznatijih bjeloruskih voditelja, i Leila Ismailava, Miss Bjelorusije 2008.

Na pozornici šveđanina Ulfa Mårtenssona, koja je imala pet konstrukcija u obliku krila, moglo se vidjeti i čuti zanimljivih nastupa i izvedbi, od zrele i emotivne izvedbe balade Čarobna noć srpske predstavnice Sonje Škorić (treća u ukupnom poretku), cabaretskog nastupa Lize Drozd & Sashe Lazina iz Rusije (drugi u ukupnom poretku), do neobičnog nastupa u anime stilu gruzijske predstavnice Mariam Kakhelishvili koja je pjevala pjesmu s modernim dance prizvukom i to na imaginarnom jeziku. Upravo je Gruzija na početku glasovanja od Litve dobila prvu dvanaesticu i odmah povela. Glasovanje je bilo napeto do samog kraja. Pri sredini glasovanja zaredalo se nekoliko dvanaestica za Armeniju i ona je povela, da bi sama Armenija dala Rusiji 12 bodova te joj omogućila da preuzme vodstvo! Vodila se tijesna borba između Armenije i Rusije. Nakon glasovanja domaćina i 12 bodova Rusiji te neočekivana mizerna tri boda Gruzije Armeniji, Rusija je vodila za 8 bodova. Pobjedi Armenije presudili su glasovi makedonskog žirija i publike koji su posljednji čitali bodove i dodijelili Rusiji samo jedan bod, a Armeniji 10! Tako je Vladimir Arzumanyan s pjesmom Mama pobijedio za samo jedan bod razlike od drugoplasirane Rusije. Vladimir je bio pjevački iznimno uvjerljiv te je brzom pjesmom s armenskim etno elementima, u kojoj od mame traži savjet kako da priđe djevojci koja mu se sviđa, ostvario za Armeniju prvu pobjedu na Dječjem Eurosongu, odnosno uopće nekom od natjecanja u organizaciji EBU-a.

U revijalnom dijelu showa nastupio je Alexander Rybak s pjesmom Europe’s Skies, Dmitry Koldun, koji je za Bjelorusiju ostvario najbolji rezultat na “odraslom” Eurosongu (6. mjesto 2007.), pjevao je pjesmu A Day Without War zajedno sa svim natjecateljima, a pobjednici Dječjeg Eurosonga 2003.-2009., zajedno s prvim pobjednikom tog natjecanja, našim Dinom Jelusićem, otpjevali su medley svojih pjesama te na kraju predali nagradu novom pobjedniku.

 

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Litva Bartas Oki-doki 6. 67
2. Moldova Ștefan Roșcovan Ali Baba 8. 54
3. Nizozemska Anna & Senna My Family 9. 52
4. Srbija Sonja Škorić Čarobna noć 3. 113
5. Ukrajina Yuliya Gurska Mii Litak 14. 28
6. Švedska Josefine Ridell Allt Jag Vill Ha 11. 48
7. Rusija Sasha Lazin & Liza Drozd Boy and Girl 2. 119
8. Latvija Šarlote Lēnmane & Sea Stones Viva La Dance 10. 51
9. Belgija Jill & Lauren Get Up! 7. 61
10. Armenija Vladimir Arzumanyan Mama 1. 120
11. Malta Nicole Knock Knock!…Boom! Boom! 13. 35
12. Bjelorusija Daniil Kozlov Muzyki svet 5. 85
13. Gruzija Mariam Kakhelishvili Mari Dari 4. 109
14. Makedonija Anja Veterova Eooo, Eooo 12. 38

Priredio: Antonio Babić