2018. - Minsk – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dječji Eurosong

2018. – Minsk

Datum održavanja: 25. 11. 2018.
Mjesto održavanja:
Minsk Arena
Voditelji:
Evgeny Perlin, Helena Meraai i Zena
Sistem glasovanja:
žiri i glasovanje publike online putem
Broj sudionika: 20
Debitanti: Wales, Kazahstan
Odstupili s natjecanja: Cipar
Povratnici na natjecanje: Azerbajdžan, Francuska, Izrael
Pobjednik: Roksana Węgiel – Anyone I Want To Be – POLJSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 215
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: poljski, engleski

Dječji Eurosong održan 2018. godine bilo je šesnaesto izdanje ovog popularnog glazbenog natjecanja. Već je u listopadu 2017. bilo potvrđeno da će se Dječji Eurosong 2018. održati u Bjelorusiji, a Europska radiotelevizijska unija je 18. ožujka 2018. objavila da će se održati u glavnom gradu te zemlje – Minsku. Osim objave zemlje i grada domaćina, tog je dana EBU objavio i službeni logo i slogan ovog natjecanja koji je glasio #LightUp. Logo natjecanja bio je zasnovan oko jutarnje zvijezde napravljene od vertikalno okrenutih zvučnih valova. Nadahnuće za ovakav logo bio je umjetnički potencijal i stvaralačka težnja mladih sudionika koji scenu ispunjavaju poput zvijezda. Uz to, objavljen je bio i datum održavanja ovog natjecanja – 25. studeni.

Velik broj zemalja sudionica natjecanja

U mjesecima koji su slijedili nakon ove objave polako se otkrivalo koje će zemlje nastupiti na Dječjem Eurosongu u Minsku pa smo konačan popis zemalja sudionica saznali 6. kolovoza. Čak 20 zemalja prijavilo se za sudjelovanje na šesnaestom izdanju Dječjeg Eurosonga što predstavlja rekordan broj zemalja sudionica. Zemlje sudionice Dječjeg Eurosonga 2018. bile su:

  • Albanija
  • Armenija
  • Australija
  • Azerbajdžan
  • Bjelorusija
  • Francuska
  • Gruzija
  • Irska
  • Izrael
  • Italija
  • Kazahstan
  • Makedonija
  • Malta
  • Nizozemska
  • Poljska
  • Portugal
  • Rusija
  • Srbija
  • Ukrajina
  • Wales

Na ovom izdanju Dječjeg Eurosonga nismo gledali Cipar, koji je godinu dana ranije nastupio u Tbilisiju, a zemlje povratnice na ovo natjecanje bile su Albanija, Francuska i Izrael. Dvije su zemlje ove godine debitirale na ovom natjecanju, a to su Wales i Kazahstan (prošle godine poslao je svoju delegaciju u Tbilisi kako bi se upoznala s ovim natjecanjem).

Voditeljski trio

Kako se kraj studenog sve više bližio, objavljivale su se pjesme s kojima će se svaka zemlja natjecati, ali i nove informacije vezane uz samo natjecanje. Tako smo krajem listopada saznali tko će voditi ovo natjecanje. Taj je zadatak bio postavljen pred trio u sastavu Evgeny Perlin, Helena Meraai i Zena. Evgeny Perlin poznati je komentator Dječjeg Eurosonga, Zena (pravim imenom Zinaida Kuprijanovič) dva je puta sudjelovala na bjeloruskom predizboru za ovo natjecanje (2015. i 2016.), a 2019. je predstavljala ovu zemlju na Eurosongu u Tel Avivu. Javnosti je najpoznatija zasigurno bila Helena Meraai koja je Bjelorusiju predstavljala na zadnjem izdanju ovog natjecanja u Tbilisiju gdje je završila na visokom petom mjestu.

Ceremonija otvaranja natjecanja

Uzbuđenje koje je iz dana u dan raslo među obožavateljima ovog natjecanja doseglo je vrhunac 19. studenog kada je i službeno otvoren tjedan posvećen šesnaestom izdanju Dječjeg Eurosonga. Ceremonija otvaranja održala se u BelExpo Exibition Centreu u Minsku, a na njoj su sudjelovali predstavnici svih 20 zemalja sudionica. Kraj ove ceremonije obilježio je ždrijeb putem kojeg su voditeljice Helena Meraai i Zinaida Kuprijanovič odlučile koja će zemlja nastupiti prva, a koja posljednja te pod kojim će rednim brojem nastupiti Bjelorusija, zemlja domaćin. Na kraju večeri saznali smo kompletan redoslijed nastupa koji je glasio ovako:

  1. Ukrajina
  2. Portugal
  3. Kazahstan
  4. Albanija
  5. Rusija
  6. Nizozemska
  7. Azerbajdžan
  8. Bjelorusija
  9. Irska
  10. Srbija
  11. Italija
  12. Australija
  13. Gruzija
  14. Izrael
  15. Francuska
  16. Makedonija
  17. Armenija
  18. Wales
  19. Malta
  20. Poljska

Konačno je došao i dugo iščekivani 25. studeni, dan finala Dječjeg Eurosonga 2018. Cijeli se događaj odvijao u Minsk Areni, a o pobjedniku je odlučivala kombinacija glasova žirija i publike koja je glasala online putem. Svaki žiri sastojao se od tri člana koji se profesionalno bave glazbom i od dvoje djece u dobi od 10 do 15 godina. Glasovanje publike odvijalo se u dvije faze. Prva faza online glasanja krenula je dva dana prije velikog finala, 23. studenog, kada je bio objavljen recap svih održanih proba. Ova prva faza glasanja završila je na sam dan finala u 15:59 sati po srednjoeuropskom vremenu. Druga faza internetskog glasanja odvijala se tijekom emisije uživo, a započela je nakon posljednjeg nastupa i bila je otvorena 15 minuta.

Roksana za pobjedu

Samo natjecanje bilo je veoma zanimljivo. Naime, tijekom predstavljanja glasova žirija, u vodstvu su se izmjenjivale Malta i Australija. Međutim, glasovi publike u potpunosti su dotukli ove dvije zemlje koje su se polako počele nadati pobjedi. Australija je kod publike zauzela deveto mjesto, dok je Malta zauzela 12. mjesto. Zbrajanje glasova žirija i publike otkrilo nam je da je pobjednica Dječjeg Eurosonga 2018. poljska predstavnica Roksana Węgiel s pjesmom Anyone I Want To Be.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Ukrajina Darina Krasnovetska Say Love 4. 182
2. Portugal Rita Laranjeira Gosto de Tudo (Já Não Gosto de Nada) 18. 42
3. Kazahstan Daneliya Tulešova Ózińe sen (Seize the Time) 6. 171
4. Albanija Efi Gjika Barbie 17. 44
5. Rusija Anna Filipchuk Unbreakable 10. 122
6. Nizozemska Max & Anne Samen 13. 91
7. Azerbajdžan Fidan Hüseynova I Wanna Be Like You 16. 47
8. Bjelorusija Daniel Yastremsky Time 11. 114
9. Irska Taylor Hynes IOU 15. 48
10. Srbija Bojana Radovanović Svet 19. 30
11. Italija Melissa & Marco What Is Love 7. 151
12. Australija Jael Wena Champion 3. 201
13. Gruzija Tamar Elidashvili Your Voice 8. 144
14. Izrael Noam Dadon Children Like These 14. 81
15. Francuska Angélina Jamais Sans Toi 2. 203
16. Makedonija Marija Spasovska Doma 12. 99
17. Armenija L.E.V.O.N L.E.V.O.N 9. 125
18. Wales Manw Perta 20. 29
19. Malta Ela Mangion Marchin’On 5. 181
20. Poljska Roksana Węgiel Anyone I Want To Be 1. 215

Zanimljivosti

  • Do 2018. rekord po najvećem broju zemalja sudionica na Dječjem Eurosongu držao je onaj održan 2004. godine u Lillehammeru. Tada je na natjecanju sudjelovalo 18 zemalja.
  • Francuska se vratila na Dječji Eurosong nakon povlačenja 2004. godine.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK