2019. - Gliwice – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dječji Eurosong

2019. – Gliwice

Datum održavanja: 24. 11. 2019.
Mjesto održavanja:
Gliwice Arena
Voditelji:
Ida Nowakowska, Aleksander Sikora i Roksana Węgiel
Sistem glasovanja:
žiri i glasovanje publike online putem
Broj sudionika: 19
Debitanti:
Odstupili s natjecanja: Azerbajdžan, Izrael
Povratnici na natjecanje: Španjolska
Pobjednik: Viki Gabor – Superhero – POLJSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 278
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: poljski, engleski

Početak prosinca 2018. godine donio nam je prvu vijest vezanu uz sedamnaesto izdanje Dječjeg Eurosonga koje se održalo 2019. godine. Nakon poljske pobjede krajem studenog, EBU je 11. prosinca 2018. objavio da će se Dječji Eurosong, održati upravo u zemlji pobjednici – Poljskoj i to 24. studenog 2019. Time je ovo glazbeno natjecanje po prvi put u svojoj povijesti došlo u Poljsku.

Domaćin – Gliwice

Odmah po objavi zemlje domaćina, krenula su nagađanja oko grada u kojem će se natjecanje održati. U središnjem dnevniku poljske televizije TVP, emitiranom 17. siječnja 2019., glavni ravnatelj Europske radiotelevizijske unije Noel Curran izjavio je da „jedva čeka vidjeti ovo eurovizijsko događanje u Krakovu“. Naravno, mnogi obožavatelji ovog natjecanja odmah su zaključili kako će se sedamnaesto izdanje Dječjeg Eurosonga održati u tom poljskom gradu. Međutim, bilo je to daleko od istine. U srijedu, 6. ožujka, na službenoj stranici junioreurovision.tv objavljeno je da će domaćin natjecanja biti grad Gliwice u pokrajini Silesia, a sam događaj odvijati će se u Gliwice Areni, jednoj od najvećih sportskih dvorana u Poljskoj.

Tijekom Eurosonga u Tel Avivu u svibnju 2019., održana je posebna press konferencija posvećena upravo Dječjem Eurosongu do kojeg je ostalo nešto više od pola godine. Na press konferenciji sudjelovali su organizatori i prošlogodišnja pobjednica Roksana Węgiel, a otkriven je slogan i logo nadolazećeg natjecanja. Slogan sedamnaestog izdanja Dječjeg Eurosonga glasio je Share the joy, što prevedeno na hrvatski znači Dijelimo radost. Kao logo natjecanja predstavljen je zmaj koji simbolizira slobodu, svijetlo i dijeljenje sretnih trenutaka.

19 zemalja sudionica

Sredina srpnja donijela nam je službenu objavu zemalja sudionica Dječjeg Eurosonga 2019. godine. Ove je godine na natjecanju sudjelovalo 19 zemalja, a zanimljivo je da od zemalja koje pripadaju grupi BIG5 jedino Njemačka nije sudjelovala na ovom izdanju Dječjeg Eurosonga (Wales se ubraja kao Ujedinjeno Kraljevstvo). Isto tako, nakon što su 2018. sudjelovali, Azerbajdžan i Izrael su se 2019. odlučili povući s natjecanja, dok se Španjolska vratila nakon dugih 13 godina. Konačan popis zemalja sudionica je:

  • Albanija
  • Armenija
  • Australija
  • Bjelorusija
  • Francuska
  • Gruzija
  • Irska
  • Italija
  • Kazahstan
  • Malta
  • Nizozemska
  • Poljska
  • Portugal
  • Rusija
  • Sjeverna Makedonija
  • Srbija
  • Španjolska
  • Ukrajina
  • Wales

Kako se Dječji Eurosong sve više približavao, počeli su se objavljivati predstavnici zemalja, kao i pjesme kojima će natjecatelji braniti boje svoje zemlje u Gliwicama. Uz to, 22. kolovoza saznali smo imena voditelja ovog natjecanja. Čast da vode sedamnaesto izdanje Dječjeg Eurosonga dobili su Ida Nowakowska, Aleksander Sikora i Roksana Węgiel. Ida je poznata poljsko-američka plesačica, glumica i voditeljica, dok je Aleksander poznati poljski novinar i voditelj. Ime Roksane Węgiel zna svaki obožavatelj ovog natjecanja, budući da je ona pobjednica Dječjeg Eurosonga 2018. godine.

Redoslijed nastupa

Sedamnaesto izdanje Dječjeg Eurosonga otvoreno je 18. studenog u Katowicama. Na ceremoniji otvaranja sudjelovali su svi sudionici natjecanja, kao i voditelji koji su imali poseban zadatak. Naime, tijekom spomenute cremonije, održan je ždrijeb u kojem su voditelji izvlačili ime zemlje koja će otvoriti i zatvoriti natjecanje, kao i redni broj pod kojim će nastupiti Poljska kao zemlja domaćin. Ostatak redoslijeda nastupa, kao i ranijih godina, odredili su producenti, a konačan redoslijed bio je:

  1. Australija
  2. Francuska
  3. Rusija
  4. Sjeverna Makedonija
  5. Španjolska
  6. Gruzija
  7. Bjelorusija
  8. Malta
  9. Wales
  10. Kazahstan
  11. Poljska
  12. Irska
  13. Ukrajina
  14. Nizozemska
  15. Armenija
  16. Portugal
  17. Italija
  18. Albanija
  19. Srbija

I ove je godine publika mogla glasati online putem u dvije faze. Glasanje se odvijalo putem stranice junioreurovision.tv, a prva faza počela je 22. studenog kada su bili objavljeni isječci s proba na temelju kojih se moglo glasati. Svaki glasač mogao je odabrati najmanje troje, a najviše pet natjecatelja kojima daje glas. Ova prva faza glasanja trajala je do dana finala – 24. studenog u 16:00 sati online glasovanje bilo je završeno. Druga faza glasanja internetskim putem počela je nakon završetka natjecateljskog dijela finala, a trajala je svega 15 minuta.

Pobjeda na domaćem terenu

Nakon završetka glasovanja, saznali smo tko je odnio pobjedu na ovom glazbenom natjecanju. Po prvi puta u 17 godina dogodilo se da je jedna zemlja povezala dvije pobjede. Dakle, pobjedu je odnijela domaća predstavnica Viki Gabor s pjesmom Superhero. Drugo mjesto zauzeo je kazahstanski predstavnik Jeržan Maksim, koji je vodio nakon glasovanja žirija, a treće mjesto pripalo je španjolskoj predstavnici Melani.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Australija Jordan Anthony We Will Rise 8. 121
2. Francuska Carla Bim Bam Toi 5. 169
3. Rusija Tatjana Mežentseva i Demberel Oržak A Time For Us 13. 72
4. Sjeverna Makedonija Mila Moskov Fire 6. 150
5. Španjolska Melani García Marte 3. 212
6. Gruzija Giorgi Rostiashvili We Need Love 14. 69
7. Bjelorusija Liza Misnikova Pepelny (Ashen) 11. 92
8. Malta Eliana Gomez Blanco We Are More 19. 29
9. Wales Erin Mai Calon yu Curo 18. 35
10. Kazahstan Jeržan Maksim Armanyńnan Qalma 2. 227
11. Poljska Viki Gabor Superhero 1. 278
12. Irska Anna Kearney Banshee 12. 73
13. Ukrajina Sofija Ivanko The Spirit of Music 15. 59
14. Nizozemska Matheu Dans met jou 4. 186
15. Armenija Karina Ignatyan Colours of Your Dream 9. 115
16. Portugal Joana Almeida Vem Comigo (Come With Me) 16. 43
17. Italija Marta Viola La Voce Della Terra 7. 129
18. Albanija Isea Çili Mikja ime fëmijëri 17. 36
19. Srbija Darija Vračević Podigni Glas
10. 109

Zanimljivosti

  • Po prvi puta u povijesti na Dječjem Eurosongu je pobijedila zemlja domaćin natjecanja.
  • Ove je godine Kazahstan ostvario svoj najbolji rezultat do tada – osvojio je visoko drugo mjesto.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK