2022. - Erevan – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dječji Eurosong

2022. – Erevan

Datum održavanja: 11. 12. 2022.
Mjesto održavanja: Karen Demirchyan, Erevan
Voditelji: Katrina Ignatyan, Iveta Mukuchyan, Garik Papoyan
Sistem glasovanja: žiri i glasovanje publike online putem
Broj sudionika: 16
Debitanti:
Odstupili s natjecanja: Azerbajdžan, Bugarska, Njemačka, Rusija
Povratnici na natjecanje: Ujedinjeno Kraljevstvo
Pobjednik: Lissandro – Oh Maman! – FRANCUSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 203
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: francuski

Jubilarno 20. izdanje Dječjeg Eurosonga održalo se 2022. godine u Armeniji i njenom glavnom gradu Erevanu. Time je Erevan po drugi puta u svojoj povijesti ugostio ovo dječje natjecanje eurovizijskog karaktera. Prvi put dogodilo se to 2011. godine, a drugo domaćinstvo ovom gradu donijela je pobjeda Maléne na Dječjem Eurosongu 2021. održanom u Parizu. Dva dana nakon ostvarene pobjede, armenska televizija AMPTV objavila je kako će se iduće izdanje ovog natjecanja održati u Armeniji.

Šou u prosincu

Bile su to prve informacije o Dječjem Eurosongu 2022., a iduće su stigle tek početkom travnja. Naime, 6. travnja 2022. Europska radiotelevizijska unija i već ranije spomenuta armenska televizija objavili su kako će se 20. izdanje Dječjeg Eurosonga održati u glavnom gradu Armenije. Uz to, tog je dana bilo objavljeno da će se natjecanje održati 11. prosinca čime se nastavlja trend prosinačkih termina postavljen u Parizu godinu dana ranije. Uz vrijeme, doznali smo i mjesto održavanja natjecanja, a to je sportsko – koncertni kompleks Karen Demirchyan smješten u Erevanu.

16 zemalja sudionica natjecanja

Tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci, zemlje sudionice birale su i objavljivale imena svojih predstavnika i pjesama za ovo izdanje Dječjeg Eurosonga, a konačan popis zemalja sudionica objavio se 26. rujna. Prema tome, zemlje sudionice Dječjeg Eurosonga 2022. su:

  1. Albanija (RTSH)
  2. Armenija (AMPTV)
  3. Francuska (France TV)
  4. Gruzija (GPB)
  5. Irska (TG4)
  6. Italija (RAI)
  7. Kazakhstan (Khabar Agency)
  8. Malta (PBS)
  9. Nizozemska (AVROTROS)
  10. Sjeverna Makedonija (MKRTV)
  11. Poljska (TVP)
  12. Portugal (RTP)
  13. Srbija (RTS)
  14. Španjolska (TVE)
  15. Ujedinjeno Kraljevstvo (BBC)
  16. Ukrajina (UA:PBC)

Uz objavu zemalja sudionica, organizatori Dječjeg Eurosonga 2022. predstavili su i logo te slogan natjecanja. Slogan ovogodišnjeg natjecanja glasio je Spin the Magic (hrv. Zavrti magiju), a logo je predstavljao tradicionalni armenski zvrk. Glavni izvršni direktor AMPTV-a Hovhannes Movsisyan pojasnio je priču koja stoji iza spomenutog loga.

– Bilo nam je jako važno odabrati simbol koji će odražavati čaroliju natjecanja koje će ujediniti sve sudionike. Uvjeren sam da svi imaju lijepe uspomene na ovu igračku. Dok smo razvijali ideju, shvatili smo da mnoge zemlje imaju svoje jedinstvene primjerke. Logo savršeno odražava vrijednosti Dječje Eurovizije – svi su ujedinjeni oko ideje magije, glazbe i radosti, a istovremeno predstavljaju drugačiju pjesmu i izvedbu – objasnio je.

Inače, ova posebna vrsta zvrka jedinstvena je u armenskoj kulturi; ukrašena je tradicionalnim uzorcima koji se pojavljuju na povijesnoj arhitekturi, tepisima i nošnjama diljem grada domaćina. Kako bi odražavale modernu Armeniju, ove stare drvene igračke dobile su neonski štih.

Voditeljski trojac

Kako se veliko finale Dječjeg Eurosonga 2022. sve više bližilo, organizatori su objavljivali još više informacija vezanih uz šou. Sredinom studenog bilo je objavljeno i tko će voditi cijeli šou. Radi se o voditeljskom trojcu kojeg su činili Iveta Mukuchyan, Garik Papoyan i Karina Ignatyan.

Svi voditelji imaju poveznice bilo s odraslim ili juniorskim izdanjem izbora za pjesmu Eurovizije.

Iveta Mukuchyan predstavljala je Armeniju na 61. izdanju Eurosonga u Stockholmu. S pjesmom LoveWave i osvojenih 249 bodova zauzela je sedmo mjesto, što je još uvijek posljednji armenski plasman među najboljih deset na velikoj završnici izbora za pjesmu Eurovizije.

Multitalentirani Garik Papoyan, kojeg mnogi nazivaju „najsmješnijim Armencem“, sudjelovao je u skladanju dvije armenske eurovizijske pjesme. Prva je Not Alone koju je 2014. u Copenhagenu izveo  Aram MP3 i koja je osvojila visoko četvrto mjesto. Druga je Walking Out s kojom se Srbuk nije uspjela kvalificirati u finale Eurosonga 2019.

Najmlađa od njih, Karina Ignatyan, na izboru za dječju pjesmu Eurovizije natjecala se 2019. u Poljskoj. Iako je prije natjecanja slovila za jednu od najvećih favoritkinja za pobjedu, na kraju je s Colours Of Your Dream osvojila deveto mjesto od sveukupno 19 država.

Redoslijed nastupa

Iščekivanju Dječjeg Eurosonga 2022. došao je kraj u ponedjeljak 5. prosinca kada je službeno i otvoren. Na ceremoniji otvaranja, već tradicionalno, održan je i ždrijeb kojim je odlučeno koja će zemlja nastupiti prva, koja posljednja te koji će po redu nastupiti domaćin, u ovom slučaju Armenija. Taj je ždrijeb odlučio da će natjecateljsku večer otvoriti predstavnica Nizozemske, a zatvoriti predstavnica Ukrajine. Predstavnica domaćina Armenije nastupit će pretposljednja, 15.

Nekoliko sati nakon otvorenja, EBU je objavio i kompletan redoslijed nastupa kojeg su odredili producenti. Taj redoslijed izgleda ovako:

  1. Nizozemska
  2. Poljska
  3. Kazahstan
  4. Malta
  5. Italija
  6. Francuska
  7. Albanija
  8. Gruzija
  9. Irska
  10. Sjeverna Makedonija
  11. Španjolska
  12. Ujedinjeno Kraljevstvo
  13. Portugal
  14. Srbija
  15. Armenija
  16. Ukrajina

Veliko finale

U nedjelju, 11. prosinca, u 16 sati krenulo je veliko finale Dječjeg Eurosonga 2022. Nakon kraćeg uvodnog dijela i predstavljanja zemalja sudionica, krenuo je natjecateljski dio večeri. Po završetku nastupa Ukrajine, otvorilo se glasovanje u trajanju od 15 minuta. Naime, ove je godine, kao i prošlih, pobjednika odlučio žiri i publika koja je glasovala online. Prvi krug glasovanja trajao je od petka 2. prosinca do 16 sati u nedjelju 11. prosinca. Drugi krug je zatim krenuo nakon nastupa posljednje zemlje u natjecateljskom dijelu večeri, a trajao je 15 minuta kao što je i ranije spomenuto.

U konačnici, publika je odlučila da pobjedu odnosi Francuska koju je predstavljao Lissandro s pjesmom Oh Maman!. Drugo mjesto pripalo je Armeniji, a treće Gruziji.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Nizozemska Luna La festa 7. 128
2. Poljska Laura To the Moon 10. 95
3. Kazahstan David Charlin Jer Ana (Mother Earth) 15. 47
4. Malta Gaia  Gambuzza Diamonds in the Skies 16. 43
5. Italija Chanel Dilecta Bla Bla Bla 11. 95
6. Francuska Lissandro Oh Maman! 1. 203
7. Albanija Kejtlin Gjata Pakëz diell 12. 94
8. Gruzija Mariam Bigvava I Believe 3. 161
9. Irska Sophie Lennon Solas 4. 150
10. Sjeverna Makedonija Lara, Irina i Jovan Životot e pred mene 14. 54
11. Španjolska Carlos Higes Señorita 6. 137
12. Ujedinjeno Kraljevstvo Freya Skye Lose My Head 5. 146
13. Portugal Nicolas Alves Anos 70 8. 121
14. Srbija Katarina Savić Svet bez granica 13. 92
15. Armenija Nare Dance! 2. 180
16. Ukrajina Zlata Dziunka Nezlamna (Unbreakable) 9. 111

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK