Uvod u Dječji Eurosong – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dječji Eurosong

Uvod u Dječji Eurosong

Mnoge je eurovizijske obožavatelje zasigurno razveselila vijest o uvođenju novog natjecanja eurovizijskog karaktera – Dječjeg Eurosonga. Od samih svojih početaka, Dječji Eurosong održava se svake godine, a na njemu sudjeluju mnogi mladi pjevači koji svojim zanimljivim nastupima nastoje osvojiti srca gledatelja diljem Europe.

Prvi pobjednik – Hrvat

Prvo izdanje Dječjeg Eurosonga održalo se 2003. godine i mnogim je njegovim hrvatskim obožavateljima ostalo u lijepom sjećanju. Domaćin tog Dječjeg Eurosonga bio je danski glavni grad Kopenhagen, nastupilo je 16 zemalja, a pobjedu je odnio predstavnik Hrvatske Dino Jelusić s pjesmom Ti si moja prva ljubav i tako Hrvatskoj donio prvu i zasada jedinu pobjedu na ovom natjecanju. Te 2003. godine sve zemlje sudionice upisale su debitantski nastup, a na Dječjem se Eurosongu, kroz sva dosadašnja izdanja, ukupno natjecalo 39 zemalja. Posljednja zemlja koja je ostvarila svoj debitantski nastup je Njemačka, koja je prvi put na Dječjem Eurosongu nastupila 2020. godine.

Format natjecanja

Kao što je svibanj rezerviran za održavanje Eurosonga, tako je studeni mjesec u kojem željno iščekujemo održavanje novog izdanja Dječjeg Eurosonga. Za razliku od Eurosonga, Dječji Eurosong nema polufinala, već samo finale, a održava se u poslijepodnevnim satima kako bi sva djeca koja žele, natjecanje mogla pratiti u za njih prikladno vrijeme. Kroz povijest Dječjeg Eurosonga, mijenjali su se načini određivanja pobjednika, a danas se on određuje kombinacijom glasova žirija i gledatelja koji svoje glasove daju putem interneta.

Poljska povezala dva domaćinstva

Svake se godine bira novi grad domaćin, a zanimljvo je da njega ne određuje prošlogodišnji pobjednik. Što to znači prikazat ćemo na primjeru Hrvatske. Već je rečeno da je Hrvatska 2003. godine pobijedila, ali natjecanje se iduće godine nije održalo kod nas, nego u norveškom gradu Lillehammeru. Dakle, novo se izdanje Dječjeg Eurosonga ne mora održati u zemlji koja je zadnja pobijedila na natjecanju, već u nekoj drugoj zemlji koja se prijavi za domaćinstvo. Zanimljivo je da se Dječji Eurosong do 2020. svake godine održao u nekoj drugoj zemlji, no Poljska je prekinula ovu tradiciju. Nakon što je ta zemlja 2018. pobijedila, 2019. godine poljski grad Gliwice ugostio je novo izdanje Dječjeg Eurosonga na kojem je pobjedu odnijela domaća predstavnica Viki Gabor. Iako pravila to ne nalažu, Poljska je odlučila organizirati natjecanje i 2020. godine te je tako postala prva zemlja koja je ovo natjecanje održala dvije godine zaredom.

Kroz dosadašnjih 18 izdanja Dječjeg Eurosonga, imali smo priliku upoznati mnoge mlade europske pjevačke zvijezde. Bilo je tu različitih zanimljivih nastupa, tijesnih rezultata, ali i dobre zabave. Trenutno aktualna pobjednica ovog natjecanja je 11- godišnja Valentina, koja je 2020. godine s pjesmom J’imagine Francuskoj donijela prvu pobjedu na ovome natjecanju.

Na stranicama koje vam donosimo možete provjeriti imena ostalih pobjednika, ali i sudionika Dječjeg Eurosonga, saznati mnoge zanimljivosti vezane uz natjecanje i zaplesati uz pjesme koje su obilježile svako njegovo izdanje. Stoga, zavirite u povijest Dječjeg Eurosonga, obogatite svoje eurovizijsko znanje i uživajte.