2002. - Zagreb – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dora

2002. – Zagreb

10. HRVATSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: DORA ’02
Zagreb, 10. 03. 2002.
Mjesto održavanja: 7. paviljon Zagrebačkog velesajma, Zagreb
Voditelji: Bojana Gregorić i Duško Ćurlić
Broj sudionika: 20
Žiri: Žiri u 5 gradova ,televoting u 4 regije,internetsko glasovanje, umjetnički žiri

Jubilarno deseto izdanje Dore, održano 10. ožujka 2002., ponovno se održalo u Zagrebu. Ali, ovoga puta natjecanje nije održano u HRT-ovom studiju, već u petom paviljonu Zagrebačkog Velesajma. Prema procjeni organizatora, Doru je bilo jeftinije održati na Velesajmu, jer se u studiju na HRT-u istovremeno snimala serija Naši i vaši.

Na cijelome projektu radio je niz stručnjaka. Rukovoditeljica projekta bila je tadašnja glavna urednica HRT-a Jasna Ulaga-Valić, izvršni producent bio je Branko Matanović, dok je mjesto izvršnog urednika popunio Aleksandar Kostadinov. Scenski nastup i ove je godine režirala Saša Broz, a za scenografiju je bio zadužen Dragutin Broz. Što se tiče scneografije, prvotno je bilo planirano da se napravi nova, ali na inzistiranje Jasne Ulage-Valić odlučeno je da se koristi lanjska koreografija. Domagoj Novokmet i Goran Kulenović bili su scenaristi cijelog događaja, dok se za koreografiju pobrinula Snježana Abramović. Posao glazbenog producenta preuzeo je Stipica Kalogjera, a redatelj TV prijenosa bio je Dalibor Sokolić. Konačno, i ove su godine Doru vodili već provjereni voditelji – Bojana Gregorić i Duško Ćurlić.

Prilikom priprema desetog izdanja Dore, došlo je do manjeg skandala. Naime, pjevačica grupe Magazin Jelena Rozga u jednom je intervjuu otkrila naziv pjesme koju će izvesti na Dori, a radilo se o pjesmi naziva ‘Ko me zove?. Kasnije se ipak ustanovilo da ne postoji dovoljno elemenata za diskvalifikaciju spomenute grupe. Međutim, Tonči Huljić je ipak odlučio odustati od sudjelovanja na natjecanju, ali iz drugog razloga. Naime, HRT je odlučio da u šou programu neće nastupiti Maksim Mrvica što je Huljića naljutilo i navelo na odustajanje od sudjelovanja na Dori 2002.

U natjecateljskom dijelu večeri nastupilo je 20 pjesama, koje je pratio Revijski orkestar HRT-a pod ravnjanem maestra Silvija Glojnarića. Po završetku ovog dijela večeri, krenuo je šou program, koji je ove godine bio upotpunjen nastupom poznate talijanske pjevačice Ivane Spagne.

Pobjednika Dore 2002. ove je godine, baš kao i prošle, odlučilo 11 žirija: pet žirija u pet gradova, televoting kroz četiri regije, što zapravo čini četiri telefonska žirija, zatim internetski žiri kojeg su činili glasovi gledatelja pristigli preko interneta te umjetnički žiri, sastavljen od glazbenih profesionalaca. Zanimljivo, u umjetničkom je žiriju sjedila i prošlogodišnja pobjednica Dore – Vanna.

Objava rezultata glasovanja pokazala je da pobjedu nadmoćno odnosi Vesna Pisarović s pjesmom Sasvim sigurna i 130 osvojenih bodova. Koliko je ta pobjeda bila uvjerljiva govori i podatak da je drugoplasirani Goran Karan skupio „samo“ 71 bod.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Ivan Mikulić Ti si tu 25 9.
2. Petar Dragojević Laži 7 18.
3. Adalbert Turner – Juci Dotakni srce 50 5.
4. Ivan Zak Znam ja kako je kad ti uzmu sve 0 20.
5. Najbolji hrvatski tamburaši Divne godine 21 11.
6. Alen Lazarić Sve ljubavi mog života 11 15.
7. Branimir Mihaljević Hvala ti za sve 10 16.
8. Klub 4’33 Ave Maria laudata 16 13.
9. Davor Radolfi Odlazim 6 19.
10. Jacques Houdek Čarolija
19 12.
11. Zdenka Kovačiček Odavno shvatila sam sve
59 4.
12. Tihana Sabati Ne ljubim više na glas
16 13.
13. Goran Karan Još uvijek vjerujem da ljubav postoji
71 2.
14. Perle Nemirna rijeka
24 10.
15. Boris Novković Elois
63 3.
16. Joy Takav sam ti ja
9 17.
17. Vesna Pisarović Sasvim sigurna
130 1.
18. Mladen Burnać Ja-ja
26 8.
19. Alen Vitasović Ja sam Istrian
46 6.
20. Davor Tolja i Leonida Burić 101 laž
29 7.

Prilikom priprema za nastup u Tallinnu, počelo se razmišljati o tome da Vesna pjesmu izvede na engleskom jeziku. Odluka o tome bila je u rukama gledatelja. Naime, gledatelji su pozivom na određene brojeve telefona mogli glasati za to žele li da Vesna pjeva na hrvatskom ili engleskom jeziku. Prilikom objave ove vijesti, Aleksandar Kostadinov, urednik u Zabavnom programu HRT-a, istaknuo je da će se u potpunosti poštovati odluka gledatelja.

Vesna Pisarović je, na kraju, pjesmu Sasvim sigurna na eurovozijskoj pozornici izvela na engleskom jeziku. Iako su joj kladionice predviđale plasman u top 10, hrvatska je predstavnica u Estoniji zauzela 11. mjesto.

Izvedbom pjesme Sasvim sigurna, u prvoj epizodi naše emisije Eurosong od doma izveo je Bojan Jambrošić i odveo nas u neka davna, ljepša vremena.