2003. - Opatija – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dora

2003. – Opatija

11. HRVATSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: DORA ’03.
Opatija, 07., 08. i 09. 03. 2003.
Format: Dvije polufinalne večeri + finale
Mjesto održavanja: Ljetna pozornica, Opatija
Voditelji finalne večeri: Danijela Trbović – Vlajki i Duško Ćurlić
Broj sudionika: 12 (finale)
Žiri: Televoting u 5 regija

Jedanaesto izdanje hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije ponovno nam je donijelo neke promjene. Nakon dvogodišnje stanke, Dora se seli, ili bolje rečeno, vraća u Opatiju. Ljetna pozornica u Opatiji imala je čast ugostiti velike hrvatske glazbenike, one koji se nadaju nastupu na velikoj eurovizijskoj pozornici. Da će se Dora vratiti u Opatiju, još je godinu dana ranije dala naslutiti tadašnja glavna urednica HRT-a Jasna Ulaga-Valić. Naime, glavna zamjerka Zagrebu bio je nedostatak festivalskog ugođaja. Osim toga, manja mjesta uz more sama po sebi nude atrakciju, a to je ono što se u Zagrebu nije moglo postići.

Ovo je izdanje donijelo veliku promjenu u formatu natjecanja. Do sada smo navikli na jednu, finalnu večer, onu u kojoj smo gledali i slušali po dvadesetak pjesama, a ove godine uvode se tri večeri. Samim time, Dora se produljuje na trajanje od tri dana – prva i druga večer rezervirana je za polufinala, a treća je večer rezervirana za finale i konačnu odluku o pobjedniku.

A tko je stajao iza organizacije ove Dore, prve sa polufinalnim večerima? Neka stara i neka nova lica. Poziciju glazbenog producenta zauzeo je Stipica Kalogjera, kojem su pomagali Duško Mandić i Tomislav Štengl. Redateljica natjecanja ponovno je bila Saša Broz, posao redatelja televizijskog prijenosa preuzeo je Dalibor Sokolić dok su scenarij osmislili Zlata Kiseljak i Robert Šantek.

Na natječaj za sudjelovanje prijavilo se 270 pjesama, a samo su 24 dobile priliku za sudjelovanje na Dori. Te 24 pjesme odabrao je stručni žiri sastavljen od 12 članova u kojem su sjedili Damir Matković, Aleksandar Kostadinov, Željko Mesar, predstavnici Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije i Hrvatske diskografske udruge. Osim njih, po prvi su puta članovi žirija bili i predstavnici vodećih diskografskih kuća – Croatia Records, Dallas Records, Dancing Bear, Aquarius Records, Menart i Orfej. Izabrane pjesme bile su podijeljene u dvije polufinalne večeri – po 12 pjesama u svakoj. Velika novost ovogodišnje Dore je i to što su samo glasovi publike odlučili koje će pjesme proći u finale i koja će pjesma na kraju odnijeti pobjedu.

Prvo polufinale

Prva polufinalna večer održala se 7. ožujka 2003., a kroz nju su nas vodili Ljiljana Vinković i Mirko Fodor. Nakon natjecateljskog dijela večeri, krenuo je šou program u kojem je nastupila Vanna, nakon čijeg je nastupa krenulo objavljivanje pjesama koje su prošle u finale. Šest se pjesama plasiralo u finale, a pobjedu u ovome polufinalu odnijela je Maja Šuput i grupa EnJoy s pjesmom Čista petica i osvojenih 56 od maksimalnih 60 bodova.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Ani Sve me podsjeća na tebe 20 9.
2. Alan Hržica Uzmi svu svoju ljubav 29 8.
3. Izabela Martinović Sretna sam 9 12.
4. Tonka Dođi najbrže 16 10.
5. Kawasaki 3p Antonija 38 5.
6. Claudia Više nisam tvoja 53 2.
7. Alenka Milano Nasmij me 12 11.
8. Tina i Nikša Za sva vremena 44 4.
9. Jelena Radan Povedi me 31 7.
10. Maja Šuput i EnJoy Čista petica 56 1.
11. Alen Vitasović Lakše je kad se kraj ne vidi 31 6.
12. Maja Blagdan Moje ime je ljubav 51 3.

Drugo polufinale

Druga polufinalna večer održala se dan nakon prve, 8. ožujka. Kroz ovu nas je večer vodilo dvoje novih voditelja – Karmela Vukov Colić i Davor Meštrović. Nakon što se predstavilo svih 12 pjesama, krenuo je šou program u kojem je nastupio Goran Karan. Glasovi publike odredili su novih šest pjesama koje su prošle u finale, a prvo je mjesto zauzela grupa Karma s pjesmom Noćas te ne dam nikome i 57 osvojenih bodova.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Luka Nižetić Robot 30 6.
2. Gina Kuljanić Sanjam 43 4.
3. Ivan Brdar More ljubavi 7 12.
4. Andrea Čubrić Ne vjeruj mi 12 11.
5. Viva Pitaju me, pitaju 29 7.
6. Zvonimir Divić Samo more zna 13 10.
7. Karma Noćas te ne dam nikome 57 1.
8. Ivana Kindl Ti mi daješ snagu 25 9.
9. Jacques Houdek Na krilima ljubavi 41 5.
10. Emilija Kokić Žena od pepela 29 7.
11. Nina Badrić Čarobno jutro 53 2.
12. Giuliano Moja lipa 51 3.

Finale

Veliko finale Dore 2003. održalo se 9. ožujka, a kroz cijelu su nas večer vodili Danijela Trbović – Vlajki i Duško Ćurlić. I dok je u polufinalima redoslijed nastupa odredio programski kolegij Zabavnog programa HRT-a i glazbeni producent Dore, redoslijed u finalu određen je prema broju osvojenih bodova u polufinalu. U skladu s tim, pjesma koja je u polufinalu osvojila najmanje bodova nastupila je prva, a pjesma s najvećim brojem osvojenih bodova nastupila je posljednja.

Iako su kao glavni favoriti Dore slovili Giuliano i Nina Badrić, pobjedu je odnijela Claudia Beni s pjesmom Više nisam tvoja. Claudia je osvojila 60 bodova i tako si osigurala put na eurovizijsku smotru u Rigu.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Luka Nižetić Robot 20 10.
2. Alen Vitasović Lakše je kad se kraj ne vidi 11 11.
3. Kawasaki 3p Antonija 28 8.
4. Jacques Houdek Na krilima ljubavi 35 5.
5. Gina Kuljanić Sanjam 39 4.
6. Tina i Nikša Za sva vremena 27 9.
7. Maja Blagdan Moje ime je ljubav 9 12.
8. Giuliano Moja lipa 30 7.
9. Nina Badrić Čarobno jutro 51 2.
10. Claudia Više nisam tvoja 60 1.
11. Maja Šuput i EnJoy Čista petica 34 6.
12. Karma Noćas te ne dam nikome 46 3.

Na eurovizijskoj sceni, Claudia je zauzela 15. mjesto osvojivši 29 bodova.

Kako zvuči obrada pjesme Više nisam tvoja u izvedbi Domenice, mogli smo čuti u sklopu prve epizode naše emisije Eurosong od doma. Ukoliko ste propustili, možete ju poslušati u nastavku. Garantiramo vam da ćete se zabaviti i rasplesati!

Pjesma Nine Badrić Čarobno jutro postala je veliki hit nakon ovog izdanja Dore, a na nju su nas u drugoj epizodi Eurosonga od doma podsjetili Ashley Colburn i Bojan Jambrošić. Osim Čarobnog jutra, ovaj nas je duo podsjetio i na jednu pjesmu s Dore 2004., a o kojoj se radi, provjerite u nastavku.