2011. - Zagreb – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dora

2011. – Zagreb

19. HRVATSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: Dora ’11.
Format: forma reality showa održanog kroz nekoliko tjedana
Zagreb, od 22. 01. do 5. 03. 2011.
Mjesto održavanja: Studio 10 HRT-a, Zagreb
Voditelji: Aleksandar Kostadinov, Leona Paraminski. Monika Lelas
Broj sudionika u finalu: 2
Žiri: Televoting + stručni žiri

Nakon što je 2010. u Oslu grupa Feminnem s pjesmom Lako je sve ostala kratkih rukava što se tiče ulaska u finale, hrvatska nacionalna TV kuća HTV odlučila je promijeniti način biranja našeg predstavnika za naredni Eurosong. Tako je 6. studenog 2010. odlučeno da Dora 2011. neće biti u stilu nacionalnog finala kao prethodnih godina, nego će postati reality show, isti onaj format koji je Nijemcima donio pobjedu u Norveškoj. S naslovom Idemo na Eurosong – Dora 2011., krenulo se u realizaciju do sada najduže održane Dore, a pravo sudjelovanja je imao svaki hrvatski državljanin stariji od 16 godina.

Na audiciji je od 150 kandidata izabrano ukupno 24 natjecatelja i 2 zamjene. To su: Diana Heraković, Mirko Švenda-Žiga, Jelena Vanjek, Mijo Lešina, Marija Rubčić, Valentina Briški, Damir Kedžo, Doris Teur, Dora Benc, Artemija Stanić, Ivana Brkašić, Katica Marinović, Miro Tomić, Renata Holi, Saša Lozar, Ana Eškinja, Jacques Houdek, Daria Kinzer, Tina Vukov, Mila Soldatić, Mario Sambrailo, Filip Dizdar, Manuela Svorcan i Sabrina Hebiri, a rezerve su bili Maksim Hozić i Marina Đurović. Kao što vidimo, najpoznatiji od svih kandidata su sigurno Jacques Houdek (koji je u to vrijeme bio skoro 10 godina na sceni), Tina Vukov (osvajačica trećeg mjesta na Dori 2006.), Doris Teur (Dora 2010.) i Mirko Švenda-Žiga (također Dora 2010.). Voditelji ove manifestacije bili su Aleksandar Kostadinov (inače šef naše delegacije), Leona Paraminski (glumica koja je svaku večer bila u haljinama koje su svijetlile kao disko-kugle) i Monika Lelas (voditeljica na Drugom programu Hrvatskog radija).

Natjecatelji su bili podijeljeni u skupine po 12, a u prve dvije emisije je prolazilo po 6 natjecatelja (5 u 20-minutnom glasanju, odluka o 6. natjecatelju se donosila u idućoj emisiji tjednim glasovanjem), u četvrtu se emisiju plasiralo njih 6, u petu 4 natjecatelja, u šestoj ih je nastupalo troje, da bi u finalu bilo dvoje natjecatelja (Jacques Houdek i Daria Kinzer). U svakoj je emisiji gostovao žiri, koji bi davao konstruktivnu kritiku natjecateljima, a u zadnjoj su emisiji članovi žirija Tonči Huljić, Severina i Andrej Babić nadglasali glasove televotinga.

Tijek natjecanja:

1. emisija (žiri: Gabi Novak, Dino Jelušić i Milana Vlaović): Artemija Stanić, Damir Kedžo, Ivana Brkašić, Tina Vukov (tjedno glasovanje), Miro Tomić, Mila Soldatić, Valentina Briški, Jelena Vanjek, Sabrina Hebiri, Mario Sambrailo, Dora Benc i Jacques Houdek (pobjednik glasovanja)
-glazbeni gosti: Feminnem
2. emisija (Vanna, Luka Nižetić i Sandra Bagarić): Daria Kinzer (tjedno glasovanje), Renata Holi, Mijo Lešina, Marija Rubčić, Manuela Svorcan, Katica Marinović, Doris Teur, Mirko Švenda-Žiga (pobjednik glasovanja), Diana Heraković, Ana Eškinja, Filip Dizdar i Saša Lozar
-glazbeni gosti: Kraljevi ulice & Sandra Bagarić, Luka Nižetić & Klapa Nostalgija
3. emisija (Tereza Kesovija, Maja Blagdan i Hari Varešanović, ujedno i glazbeni gost): Mirko Švenda – Žiga (pobjednik glasovanja), Doris Teur (tjedno glasovanje), Saša Lozar, Dora Benc, Sabrina Hebiri, Miro Tomić, Jacques Houdek, Katica Marinović, Tina Vukov, Jelena Vanjek, Ana Eškinja, Daria Kinzer
-glazbeni gosti: Hari Varešanović, Maja Blagdan
4. emisija (Ivana Banfić, Mirjana Bohanec i Tomislav Bralić): Katica Marinović (tjedno glasovanje), Jacques Houdek, Ana Eškinja, Mirko Švenda – Žiga (glasovanje), Daria Kinzer, Doris Teur
-glazbeni gosti: Klapa Intrade, Karolina Gočeva i Mirjana Bohanec
5. emisija (Danijela Martinović, Hadži Hadživeljković (Kraljevi ulice) i Ivanka Boljkovac): Katica Marinović, Daria Kinzer (tjedno glasovanje), Mirko Švenda-Žiga (pobjednik glasovanja), Jacques Houdek
-izvođači su izvodili po 2 pjesme
-glazbeni gosti: Severina i Danijela Martinović
6. emisija (Josipa Lisac, Emilija Kokić i Branko Bubica iz klape Maslina): Mirko Švenda-Žiga, Jacques Houdek, Daria Kinzer (pobjednica glasovanja)
-glazbeni gosti: Josipa Lisac, Emilija Kokić i Dino Merlin

U finalu su na kraju završili Jacques Houdek (kojeg je svaki žiri hvalio i isticao kao svog favorita) i Daria Kinzer, po tati Nijemica, po mami Hrvatica (točnije Zadranka), do Dore anonimna u Hrvatskoj, no u Austriji, gdje se školuje, ima iskustvo u mjuziklima kao što su Kosa, Mačke i Chicago. Kao finalisti, Daria i Jacques su morali uvježbati tri pjesme: Još ima nas autorice Lee Dekleve, Lahor Borisa Đurđevića i Stotinama godina Ante Pecotića, a pjesma za superfinale se birala s udijelima 50% televoting – 50% žiri. Nakon završetka glasovanja, žiri je najviše ocjene dao Đurđevićevoj pjesmi u izvedbi oba sudionika, a televoting u dosta velikoj mjeri prednost daje Pecotiću i Stotinama godina, no po pravilima, žiri je jači, i Lahor i u Darijinoj i u Jacquesovoj izvedbi prolazi u superfinale, gdje Daria pobjeđuje i odlazi u Düsseldorf.

Na eurovizijskoj sceni Daria je izvela englesku verziju Lahora, koji je tada dobio ime Celebrate. S ovom verzijom pjesme, hrvatska predstavnica se nije proslavila te je zauzela tek 15. mjesto u polufinalu.

Na finalnu pjesmu Dore 2011. Stotinama godina u drugoj epizodi emisije Eurosong od doma podsjetila nas je Albina Grčić. Uz ovu, mlada splitska pjevačica otpjevala je još dvije pjesme s Dore, a o kojima se radi možete poslušati u videu priloženom u nastavku teksta.