2023. - Opatija – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dora

2023. – Opatija

24. HRVATSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: DORA ’23
Opatija, 11. 02. 2023.
Format: jedna finalna večer
Mjesto održavanja: sportska dvorana Marino Cvetković, Opatija
Voditelji: Mirko Fodor, Mario Lipovšek Battifiaca, Marko Tolja
Broj sudionika: 18
Žiri: televoting i žiri u 10 gradova

Nova Dora, mjesto isto kao i ono prije 30 godina. Ovom rečenicom ukratko bi se mogla opisati Dora 2023. Točno 30 godina nakon premijernog izdanja hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije, Opatija je ugostila 24. izdanje ovog natjecanja. Ono što je velikom finalu Dore 2023. prethodilo je dug period priprema koje je Hrvatska radiotelevizija započela već u rujnu 2022. godine.

Povratak polufinala?

Već na samome početku jeseni, HRT je objavio kako će se nasljednik Mije Dimšić ponovno tražiti putem Dore. Naime, 20. rujna 2022. bio je objavljen najtečaj za sudjelovanje na Dori 2023., koji je nagovještao jednu veliku promjenu – ponovno uvođenje polufinalnih večeri.

Mnogi fanovi Dore zaključili su kako će se sigurno vratiti polufinale zbog toga što je u natječaju pisalo da će se izabrati između 14 i 28 pjesama. Osim promjene u broju pjesama, natječaj je otkrio i još neke novitete. Naime. u tekstu je stajalo da izabrani izvođači do 10. prosinca trebaju dostaviti plan nastupa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dora HRT (@dora.hrt)

Osim toga, bilo je navedeno da izvođači najkasnije do 20. prosinca moraju dostaviti HRT-u službeni spot za svoju pjesmu ili lyrics video. Kao službeni spot na eurovizijskom kanalu koristit će se nastup s Dore 2023. No ukoliko izvođač na vrijeme dostavi službeni spot, HRT će to prijaviti EBU-u kao službeni spot.

Popis pred Božić

Završetak natječaja donio je nagađanja o imenima mogućih natjecatelja. Prve pretpostavke u javnosti su se pojavile već tri dana nakon zatvaranja prijava. Vlatka Pokos, Ibrica Jusić, Siniša Vuco, Damir Kedžo, Lea Dekleva samo su neka od imena za koje se smatralo da žele nastupiti na Dori. No, posao je tek stajao pred žirijem koji je iz 196 pristiglih prijava morao izabrati one najbolje.

Hrvatska radiotelevizija popis sudionika Dore 2023. objavila je 9. prosinca. Već prvi pogled na popis otkrio je kako će se natjecati 18 izvođača te da, unatoč špekulacijama, ipak neće biti polufinalnih večeri. Prema tome, 18 izvođača koji su se od tog trenutka mogli početi pripremati za nastup su:

  • Damir Kedžo Angels and Demons (Jamie Duffin, Stefan Celar, Michael Chun-Fai Chung (aka Kyler Niko), Victoria Jane Horn – ARR Jamie Duffin)
  • Meri AndrakovićBye Bye Blonde (Boris Đurđević – Valerija Đurđević – Boris Đurđević)
  • Martha MayDistance (Marta Ivić – ARR Oliver Fecci-Chiffi)
  • Tajana BelinaDom (Tajana Belina, Marcel Sprunkel – Tajana Belina – Marcel Sprunkel)
  • ĐanaFree fallin’ (Đana Smajo)
  • Boris ŠtokGrijeh (Boris Štok, Darko Terlević – Boris Štok – Boris Štok, Darko Terlević)
  • Maja GrgićI still live (Mateo Martinović Teo – Maja Grgić – Mateo Martinović Teo)
  • Patricia GaspariniI will wait (Siniša Reljić – Simba, Lisa Desmond, Aidan Winkels – Lisa Desmond, Aidan Winkels – Siniša Reljić – Simba)
  • Krešo i Kisele KišeKme kme (Krešimir Burić – ARR Matej Zec)
  • Eni JurišićKreni dalje (Matija Cvek, Vlaho Arbulić, Eni Jurišić – Matija Cvek – Filip Majdak)
  • The SplittersLost and Found  (Neven Kolarić, Branimir Mihaljević – Neven Kolarić – Branimir I Marko Mihaljević)
  • YogiLove at first sight (Yugomir Lonich)
  • Let 3Mama šč! (Damir Martinović Mrle, Zoran Prodanović – Damir Martinović Mrle – LET 3)
  • DetourMaster blaster (Nenad Borgudan)
  • Hana MašićNesreća (Boris Subotić – ARR Darko Dimitrov)
  • Harmonija DisonanceNevera (Lei, lei) (Bartol Stopić – Sanja Daić, Bojan Petrović, Bartol Stopić – Anja Papa, Bartol Stopić, Luka Vidović)
  • Barbara MunjasPutem snova (Barbara Munjas, Alen Bernobić – Barbara Munjas – Alen Bernobić)
  • Top of the Pops ft. Mario 5rekovićPutovanje (Bruno Krajcar – Danijel Načinović – Nikola Milat)

Četiri rezervne pjesme su:

  • Lana Mandarić LanchiSama  (Zorana Mandarić – Domagoj Perišić)
  • Mirna ŠkrgatićOdlazi (Mirna Škrgatić – ARR Tomislav Franjo Šušak)
  • Voice for youOn the same train (Adi Karas – Adi Karas – Elvis Sršen, Adi Karas,Tvrtko Hrelec)
  • Rosanna KumerleTalking to me (Rosanna Kumerle, William Naesh Hendriksen)

Žiri koji je odabrao ove pjesme sastojao se od devet članova, a važno je istaknuti kako su po prvi puta u povijesti u žiriju sjedili i fanovi Dore i Eurosonga. Članovi žirija bili su: Željko Mesar, Zlatko Turkalj, Robert Urlić, Ema Gross, Igor Geržina, Željen Klašterka, Ivan Horvat, Tomislav Krizmanić, Dražen Miočić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dora HRT (@dora.hrt)

Istog dana bio je objavljen i datum održavanja Dore 2023. – 11. veljače.

Povratak emisije Ususret Dori

Doru 2023. obilježilo je i to što se nakon 11 godina vratila emisija Ususret Dori. Ta je emisija bila posvećena predstavljanju svih izvođača koji će se natjecati na Dori, a svoje je zadnje izdanje, do ovogodišnjeg, imala 2010. godine. Početkom siječnja HRT je otkrio kako se ova emisija vraća na male ekrane, a voditeljska palica pala je u ruke Mije Negovetić.

Prva emsija Ususret Dori bila je emitirana 14. siječnja, a u njoj su se predstavili Detour, Tajana BelinaThe Splitters, Patricia Gasparini Harmonija disonance. Iduća je bila prikazana tjedan dana nakon, u subotu 21. siječnja, a u njoj su gledatelji mogli upoznati Let 3, Hanu Mašić, Meri Andraković i Borisa Štoka. U trećoj emisiji predstavili su se Krešo i Kisele Kiše, Đana, Maja Grgić i Damir Kedžo, dok je posljednja bila rezervirana za Eni Jurišić, Yogija, Marthu May, Top of the Pop i Marija 5rekovića te Barbaru Munjas.

Objava pjesama

Jutro 6. siječnja donijelo je novu veliku vijest za sve ljubitelje Dore. Gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, glavni urednik Dore 2023. Tomislav Štengl otkrio je kako će se 12. siječnja objaviti pjesme koje se natječu na 24. izdanju hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije.

– 12. siječnja ćemo kod Turkalja objaviti sve pjesme, a isti dan ćemo objaviti i sve spotove koje smo dobili od natjecatelja. Spotove ćemo objaviti na YouTube kanalu Dore – izjavio je u HRT-ovoj emisiji.

Tog 12. siječnja pjesme su se premijerno mogle čuti u emisiji Svijet diskografije poznatog radijskog voditelja i glazbenog znalca Zlatka Turkalja. U emisiji je gostovao i Štengl, a nakon njena završetka, pjesme su ubrzo postale dostupne i na YouTube kanalu Dore.

Muške voditeljske snage

S približavanjem Dore 2023., HRT je počeo otkrivati sve više detalja vezanih uz natjecanje. Točno dva tjedna prije finala, otkrivena su i imena voditelja. Točnije, objavljeno je kako će gledatelje kroz emisiju voditi isključivo muški voditelji – Duško Ćurlić, Marko Tolja i Mario Lipovšek Battifiaca. Posljednji put voditeljska palica Dore bila je isključivo u muškim rukama sada već davne 2005. godine kada su se u toj ulozi našli Robert Ferlin, Duško Ćurlić, Mirko Fodor i Zlatko Turkalj.

No, taman kad se činilo da je sve spremno za Doru, pred HRT-om se pojavio neočekivan problem. Nekoliko dana prije velikog finala, Duško Ćurlić je obolio od gripe te zbog toga nije bio u mogućnosti voditi Doru 2023. HRT je ubrzo riješio taj problem te je Duška zamijenio drugim legendarnim voditeljem Dore – Mirkom Fodorom.

Sve do 2. veljače još je jedan detalj fanovima Dore bio nepoznat, a to je redoslijed nastupa u finalnoj večeri. No, tog je dana HRT objavio kako će izvođači nastupiti ovim redom:

  1. Top of the Pop ft. Mario 5reković – Putovanje
  2. Yogi – Love at First Sight
  3. Boris Štok – Grijeh
  4. Tajana Belina – Dom
  5. Krešo i Kisele kiše – Kme kme
  6. Maja Grgić – I Still Live
  7. Barbara Munjas – Putem snova
  8. Đana – Free fallin’
  9. Patricia Gasparini – I Will Wait
  10. The Splitters – Lost and Found
  11. Hana Mašić – Nesreća
  12. Damir Kedžo – Angels and Demons
  13. Martha May – Distance
  14. Detour – Master Blaster
  15. Meri Andraković – Bye Bye Blonde
  16. Let 3 – Mama ŠČ!
  17. Eni Jurišić – Kreni dalje
  18. Harmonija disonance – Nevera (Lei, lei)

Kladionice predvidjele favorite

Već nakon objave pjesama, u javnosti su se počeli formirati favoriti Dore 2023., a dodatno je tome pridonijela i Hrvatska lutrija koja je u tjednu održavanja Dore u svojim kladionicama otvorila mogućnost predviđanja pobjednika natjecanja. Prema stanju u kladionicama, ali i općenitom mišljenju javnosti, formirala su se tri favorita – Let 3, Damir Kedžo i Harmonija disonance. Top 5 još su zatvarale Hana Mašić te Eni Jurišić. No, tek je trebalo vidjeti hoće li netko od ovih glavnih favorita pobijediti.

Finale Dore 2023.

I nakon svih najava i predviđanja konačno je stigao i 11. veljače, dan finala Dore 2023. Šou je krenuo plesnom koreografijom koja je ujedno bila posvećena stotoj godišnjici smrti Dore Pejačević, hrvatske skladateljice po kojoj je i ovo natjecanje dobilo ime. Nakon plesne koreografije, na pozornicu je stala Mia Dimšić i izvela pjesmu Guilty Pleasure, koja joj je donijela pobjedu na Dori godinu dana ranije.

Natjecateljski dio večeri upotpunili su nastupi svih finalista. Već tradicionalno, nakon nastupa slijedilo je glasovanje publike u trajanju od 10 minuta, a time i šou program večeri. U ovom dijelu večeri nastupio je Tony Cetinski, koji je izveo niz svojih hitova – Prah i pepeo, Opet si pobijedila, Čuvam ljubav, Nek’ te zagrli netko sretniji, Nek ti bude ljubav sva, Blago onom tko te ima.

Završetak Tonijeva nastupa označio je početak vrhunca večeri – proglašenja pobjednika Dore 2023.

Pobjednik je izabran kombinacijom glasova žirija i publike. Glasovalo je ukupno deset žirija smještenih u HRT-ovim centrima diljem Hrvatske. Svaki žiri sastojao se od tri člana: jednog radnika HRT-a (glazbeni urednik HR-a ili novinar koji se bavi glazbom) i dva člana koja se profesionalno bave glazbom. Svaki član rangirao je pjesme od prvog do 18. mjesta (s tim da je na prvo mjesto stavio, prema svom mišljenju, najbolju pjesmu, a na 18. najlošiju) te je svoje rezultate, nakon održane generalne probe (10. veljače) koju je odgledao u cijelosti, ovjerio vlastoručnim potpisom. Rezultati su se potom unijeli u elektronički sustav za obradu glasova. Nakon zbroja rezultata pojedinih članova žirija, dobio se poredak deset najbolje rangiranih pjesama prema procjeni tog žirija i to prema eurovizijskom sustavu bodovanja (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12). Time je svaki žiri dodijelio 58 bodova, a sveukupni zbroj glasova žirija iznosio je 580.

Svaki od 10 centara javljao se uživo u emisiju i po eurovizijskom principu otkrivao svoje glasove. U nastavku donosimo detaljno glasanje svakog žirija.

Rijeka (glasove čitao: Robert Ferlin)

  • 1 bod – Kme kme
  • 2 boda – Love at First Sight
  • 3 boda – Angels and Demons
  • 4 boda – Distance 
  • 5 bodova – Kreni dalje
  • 6 bodova – Master Blaster 
  • 7 bodova – Putem snova
  • 8 bodova – Nevera (Lei, lei) 
  • 10 bodova – Mama ŠČ!
  • 12 bodova – Lost and Found

Čakovec i Varaždin (glasove čitao: Bojan Jambrošić)

  • 1 bod – Grijeh
  • 2 boda – Master Blaster
  • 3 boda – I Will Wait
  • 4 boda – Putem snova
  • 5 bodova – Kreni dalje
  • 6 bodova – Kme kme
  • 7 bodova – Free fallin’
  • 8 bodova – Nevera (Lei, lei)
  • 10 bodova – Angels and Demons
  • 12 bodova – Mama ŠČ!

Split (glasove čitala: Mirta Šurjak)

  • 1 bod – Putovanje
  • 2 boda – Kreni dalje
  • 3 boda – Grijeh
  • 4 boda – Kme kme
  • 5 bodova – Nevera (Lei, lei)
  • 6 bodova – Angels and Demons
  • 7 bodova – Nesreća
  • 8 bodova – Master Blaster
  • 10 bodova – Mama ŠČ!
  • 12 bodova – Lost and Found

Osijek (glasove čitala: Sanja Azenić)

  • 1 bod – Putem snova
  • 2 boda – I Will Wait
  • 3 boda – Distance
  • 4 boda – Nesreća
  • 5 bodova – Kreni dalje
  • 6 bodova – Bye Bye Blonde
  • 7 bodova – Angels and Demons
  • 8 bodova – Master Blaster
  • 10 bodova – Nevera (Lei, lei)
  • 12 bodova – Mama ŠČ!

Šibenik i Knin (glasove čitao: Đani Stipaničev)

  • 1 bod – Dom
  • 2 boda – Bye Bye Blonde
  • 3 boda – Angels and Demons
  • 4 boda – Kme kme
  • 5 bodova – Kreni dalje
  • 6 bodova – Distance
  • 7 bodova – Putem snova
  • 8 bodova – Nevera (Lei, lei)
  • 10 bodova – Master Blaster
  • 12 bodova – Mama ŠČ!

Vukovar (glasove čitala: Ines Milanković)

  • 1 bod – Lost and Found
  • 2 boda – Putovanje
  • 3 boda – Love at First Sight
  • 4 boda – Angels and Demons
  • 5 bodova – Kme kme
  • 6 bodova – Master Blaster
  • 7 bodova – Kreni dalje
  • 8 bodova – Nevera (Lei, lei)
  • 10 bodova – Mama ŠČ!
  • 12 bodova – Bye Bye Blonde

Pula (glasove čitao: Marko Percan)

  • 1 bod – Nevera (Lei, lei)
  • 2 boda – Kme kme
  • 3 boda – Grijeh
  • 4 boda – Kreni dalje
  • 5 bodova – Master Blaster
  • 6 bodova – Nesreća
  • 7 bodova – Distance
  • 8 bodova – Putem snova
  • 10 bodova – Mama ŠČ!
  • 12 bodova – Lost and Found

Zadar (Glasove čitala: Natali Dizdar)

  • 1 bod – Bye Bye Blonde
  • 2 boda – Nesreća
  • 3 boda – Distance
  • 4 boda – Angels and Demons
  • 5 bodova – Kme kme
  • 6 bodova – Kreni dalje
  • 7 bodova – Lost and Found
  • 8 bodova – Nevera (Lei, lei)
  • 10 bodova – Master Blaster
  • 12 bodova – Mama ŠČ!

Zagreb (glasove čitala: Maja Ciglenečki)

  • 1 bod – Bye Bye Blonde
  • 2 boda – Nesreća
  • 3 boda – Kme kme
  • 4 boda – Nevera (Lei, lei)
  • 5 bodova – Love at First Sight
  • 6 bodova – Master Blaster
  • 7 bodova – Angels and Demons
  • 8 bodova – Putem snova
  • 10 bodova – Kreni dalje
  • 12 bodova – Mama ŠČ!

Dubrovnik (glasove čitao: Vicko Dragojević)

  • 1 bod – Dom
  • 2 boda – Putem snova
  • 3 boda – Kreni dalje
  • 4 boda – Kme kme
  • 5 bodova – Mama ŠČ!
  • 6 bodova – Lost and Found
  • 7 bodova – Nevera (Lei, lei)
  • 8 bodova – I Still Live
  • 10 bodova – Putovanje
  • 12 bodova – Master Blaster

Stanje nakon glasova žirija pokazalo je kako je na prvom mjestu Let 3 i pjesma Mama ŠČ!. Na drugom mjestu tada se nalazila grupa Detour i Master Blaster, a Nevera (Lei, lei) u izvedbi Harmonije disonance bila je treća. No, tek je trebalo otkriti glasove publike.

Publika je svoje glasove dodijelila na dva načina:

  • putem telefonskih poziva –  gledatelji su mogli nazvati jedan od telefonskih brojeva iz numeracije 065 22 44 xx
  • (xx je redni broj nastupa neke pjesme), cijene poziva su 0,20 € (fiksna linija) i 0,32 € (mobilna linija)
  • putem SMS poruka – gledatelji šalju SMS poruku na 60006 sadržaja „Doraxx“ (xx je redni broj nastupa neke pjesme), cijena je 0,32 € po SMS-u

Maksimalan broj glasova upućenih s jednog pretplatničkog broja nije bio naveden, a glasovanje je trajalo 15 minuta. Ukupan zbroj bodova kojeg je publika podijelila bio je 580 bodova.

U nastavku donosimo rezultate televotinga na način da je na prvom mjestu napisana pjesma s najvećim brojem bodova, a na zadnjem ona koja je dobila najmanje bodova publike.

  1. Mama ŠČ! – 174 boda
  2. Nevera (Lei, lei) – 88 bodova
  3. Lost and Found – 60 bodova
  4. Angels and Demons – 59 bodova
  5. Master Blaster – 41 bod
  6. Bye Bye Blonde – 22 boda
  7. Putovanje – 20 bodova
  8. Kme kme – 19 bodova
  9. Kreni dalje – 19 bodova
  10. Putem snova – 15 bodova
  11. Free fallin’ – 14 bodova
  12. Nesreća – 12 bodova
  13. Grijeh – 10 bodova
  14. Distance – 8 bodova
  15. Dom – 8 bodova
  16. I Still Live – 5 bodova
  17. I Will Wait – 3 boda
  18. Love at First Sight – 3 boda

I u konačnici, kombinacija glasova žirija i publike otkrila je kako su pobjednici Dore 2023. grupa Let 3 i pjesma Mama ŠČ!. Ovom pobjedom grupa je osigurala put na Eurosong u Liverpool. Drugo mjesto pripalo je Harmoniji disonance i pjesmi Nevera (Lei, lei) ,a treće grupi Detour koja je nastupala s pjesmom Master Blaster.

# Izvođač Pjesma Žiri Publika Ukupno Mjesto
1. Top of the Pop ft. Mario 5reković Putovanje 13 20 33 10.
2. Yogi Love at First Sight 10 3 13 16.
3. Boris Štok Grijeh 7 10 17 14.
4. Tajana Belina Dom 2 8 10 17.
5. Krešo i Kisele Kiše Kme kme 34 19 53 7.
6. Maja Grgić I Still Live 8 5 13 15.
7. Barbara Munjas Putem snova 37 15 52 8.
8. Đana Free fallin’ 7 14 21 13.
9. Patricia Gasparini I Will Wait 5 3 8 18.
10. The Splitters Lost and Found 50 60 110 4.
11. Hana Mašić Nesreća 21 12 33 11.
12. Damir Kedžo Angels and Demons 44 59 103 5.
13. Martha May Distance 23 8 31 12.
14. Detour Master Blaster 73 41 114 3.
15. Meri Andraković Bye Bye Blonde 22 22 44 9.
16. Let 3 Mama ŠČ! 105 174 259 1.
17. Eni Jurišić Kreni dalje 52 19 71 6.
18. Harmonija disonance Nevera (Lei, lei) 67 88 155 2.

Looksy by Sensation! – izabrana najbolja odjevna kombinacija Dore 2023.

Osim statue Dore, na 24. hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije dodijelila se i statua nagrade Looksy by Sensation! koja nagrađuje najbolju odjevnu kombinaciju na Dori, a 2021. godine pokrenuo ju je portal restore.eurosong.hr. Dobitnicu nagrade odlučili su glasovi čitatelja pristigli putem ankete koja je bila postavljena na portalu, zatim glasovi dviju urednica portala restore.eurosong.hr (Andrea Guša i Ivana Prkić) te peteročlanog stručnog žirija. Ove godine stručni žiri činili su Tina Vukov, Damir Begović, Franka, Lidija Lešić i Marko Šabarić.

U konačnici je odlučeno kako nagradu Looksy by Sensation! odnosi Meri Andraković za čiji je styling bila zadužena hrvatska dizajnerica Lora Holjevac. Drugo mjesto pripalo je grupi Let 3, a treće Đani.

U nastavku donosimo tablicu s detaljnim rezultatima glasovanja te intervju s dobitnicom nagrade.

# Izvođač Pjesma Stručni žiri Urednice Publika Ukupno Mjesto
1. Top of the Pop ft. Mario 5reković Putovanje 35 29 4 68 11.
2. Yogi Love at First Sight 15 5 1 21 18.
3. Boris Štok Grijeh 46 15 8 69 10.
4. Tajana Belina Dom 29 9 11 49 17.
5. Krešo i Kisele kiše Kme kme 41 12 0 53 16.
6. Maja Grgić I Still Live 40 29 21 90 8.
7. Barbara Munjas Putem snova 35 22 5 62 13.
8. Đana Free fallin’ 43 12 95 150 3.
9. Patricia Gasparini I Will Wait 38 21 6 65 12.
10. The Splitters Lost and Found 38 17 5 60 14.
11. Hana Mašić Nesreća 72 24 37 133 5.
12. Damir Kedžo Angels and Demons 69 7 33 109 7.
13. Martha May Distance 40 22 16 78 9.
14. Detour Master Blaster 78 20 20 118 6.
15. Meri Andraković Bye Bye Blonde 71 29 125 225 1.
16. Let 3 Mama ŠČ! 71 13 71 155 2.
17. Eni Jurišić Kreni dalje 78 30 40 148 4.
18. Harmonija disonance Nevera (Lei, lei) 16 26 15 57 15.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK