2020. - Opatija – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dora

2020. – Opatija

21. HRVATSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: DORA ’20
Opatija, 29. 02. 2020.
Format: jedna finalna večer
Mjesto održavanja: sportska dvorana Marino Cvetković, Opatija
Voditelji: Duško Ćurlić, Mirko Fodor, Zlata Mück Sušec, Doris Pinčić Rogoznica
Broj sudionika: 16
Žiri: televoting i žiri u pet gradova

Nakon povratničke Dore, koja se održala 2019. godine, ovo se glazbeno natjecanje i 2020. godine vratilo u predivnu Opatiju. Hrvatska radiotelevizija je 9. rujna 2019. godine objavila da će se Dora održati i 2020. godine čime je službeno potvrđeno da će Hrvatska nastupiti i na Eurosongu iste godine.

Nove pojedinosti o Dori 2020., HRT je objavio 31. listopada 2019. kada je najavio početak priprema za ovo natjecanje. Tog je dana objavljeno da će ubrzo izaći natječaj koji će trajati do 15. prosinca 2019. godine te da će se u završnici hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije naći 16 izvođača koje će izabrati stručni ocjenjivački sud kojeg ce činiti predstavnici Hrvatske radiotelevizije, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije.

Natječaj za sudjelovanje na natjecanju

Natječaj kojeg je HRT najavio krajem listopada, objavljen je 5. studenog 2019. godine. Na natječaj su se mogle prijaviti samo one pjesme koje do Dore 2020. nisu bile nigdje javno izvedene, a za koje autor i tekstopisac raspolažu pravima prema tekstu natječaja. Pravo prijave na natječaj imali su oni autori, izvođači, proizvođači fonograma i druge osobe koje imaju uredena autorska, izdavačka i fonogramska prava za prijavljenu pjesmu. U natječaju je jos bilo naznačeno da izvođači koji se prijavljuju moraju biti državljani Republike Hrvatske. Ukoliko je izvodač maloljetna osoba, prijava je morala sadržavati i izjavu zakonskog zastupnika.

Finale na prijestupni dan

Krajem studenog konačno je bio objavljen i datum održavanja Dore 2020., koja će se održati u sklopu Glazbenih dana HRT-a. Prema ugovoru koji je bio potpisan 26. studenog, Glazbeni dani HRT-a održat će se 28. i 29. veljače. Kazimir Bačić, tadašnji glavni ravnatelj HRT-a, izjavio je da će se 28. veljače u Centru Gervais održati koncert opatijskih serenada Jazz orkestra HRT-a, a dan kasnije, 29. veljače, održat će se Dora 2020. u sprortskoj dvorani Marino Cvetkovic. Ovime je bio i službeno potvrđen datum održavanja Dore 2020., kao i lokacija koja je ostala ista kao i godinu dana ranije.

Tko će se natjecati?

Tjedan dana nakon završetka natječaja, 23. prosinca, HRT je objavio i popis izvođača koji će nastupiti na Dori i boriti se za odlazak na Eurosong u Rotterdam. Uz 16 izvođača, bile su objavljene i četiri rezervne pjesme koje će dobiti svoju priliku nastupa na Dori 2020 ako neki od izabranih 16 izvođača neće biti u mogućnosti nastupiti 29. veljače. Odabrani izvodači Dore 2020 bili su:

 1. Marin Jurić Čivro – Naivno
 2. Goran Karan – My legacy is love
 3. Edi Abazi – Coming home
 4. Mia Negovetić – When it Comes to You
 5. Colonia – Zidina
 6. Zdenka Kovačiček – Love, Love, Love
 7. Lorenzo feat Dino Purić & Reper iz sobe – Vrati se iz Irske
 8. Jure Brkljača – Hajde nazovi me!
 9. Damir Kedžo – Divlji vjetre
 10. Lorena Bućan – Drowning
 11. Alen Vitasović & B. Matija Čerina – Da se ne zatare
 12. Aklea Neon – Zovi ju mama
 13. Indira – You Will Never Break My Heart
 14. Nikola Marjanović – Let’s forgive
 15. Đana – One
 16. Bojan Jambrošić – Više od riječi

Žiri je izabrao ove pjesme kao rezervne:

 1. Elis Lovrić – Jušto
 2. Marcela Oroši – Let me Break Your Heart
 3. Dino Petrić – Sto si meni ti
 4. Singrlice – Zavičaj

Odustajanje Gorana Karana

Odmah nakon objave sudionika Dore 2020. doslo je do skandala. Naime, medu 16 izabranih izvodaca našao se Goran Karan s pjesmom My legacy is love za koju se ispostavilo da je već ranije izvedena što se protivi pravilima Dore. Naime, Karan je ovu pjesmu izveo 2016. godine povodom prvog dana ljeta u Visokom u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je ovaj pjevač odlučio odustati od natjecanja na Dori, a na njegovo je mjesto došla Elis Lovrić s pjesmom Jušto.

Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, HRT je objavio više detalja vezanih uz završeni natječaj. Ukupno se prijavila 181 pjesma, što je 15 pjesama više nego za Doru 2019. Žiri koji je birao pjesme koje će se izvoditi u završnici Dore u Opatiji činili su Zlatko Turkalj (HRT), Dinko Komadina (HRT), Tomislav Štengl (HRT), Željko Barba (HDS), Tomislav Mrduljaš (HDS), Ivana Vrdoljak Vanna (HGU) i Branimir Jovanovac (HGU).

Pravilnik o glasovanju

Zadnjeg dana siječnja 2020. godine, HRT je objavio pravilnik o glasovanju na Dori 2020 koji je u nekim stvarima bio izmijenjen u odnosu na Doru 2019. Ove godine stručni ocjenjivački sudovi nalazili su se u pet gradova: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin/Čakovec. Svaki ocjenjivački sud sastojao se od tri člana: jednog predstavnika HRT-a, jednog predstavnika HDS-a i jednog predstavnika HGU-a. Prema pravilniku, žiri će glasovati u petak 28. veljače tijekom generalnih proba, a svaki član će rangirati pjesme od prvog mjesta (kojoj daje 16 bodova) do 16. mjesta (kojoj daje 1 bod).

Osim pojedinosti o glasovanju žirija, u pravilniku su bila iznesena i pravila televotinga. Za razliku od Dore 2019, ove godine je broj poziva i poruka s jednog broja ograničen na pet, a vrijeme glasovanja je smanjeno s 15 na 10 minuta. Jednako kao i kod žirija, i kod televotinga najbolja pjesma dobiva 16, a najlošija jedan bod. U slučaju da dvije ili više pjesama imaju jednak broj glasova putem telefonskih poziva i SMS-poruka, veći broj ukupnih bodova glasanja gledatelja dobiva ona pjesma koja je pojedinačno dobila više poziva.

Početkom veljače, točnije 2. veljače 2020., u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji otvorila se izložba posvećena Dori, koja je trajala sve do 1. ožujka. Na njoj se mogla vidjeti cjelokupna povijest ovog natjecanja, fotografije pobjednika, statue Dore kao i video prilog koji je prikazivao sve prošle pobjednike.

Poznata voditeljska lica

Dva dana nakon otvorenja izložbe, 4. veljače, bila su objavljena i imena voditelja Dore 2020 gdje je također došlo do promjene u odnosu na Doru godinu dana ranije. Dok su Doru 2019. vodila 3 voditelja (Mirko Fodor, Jelena Lešić i Iva Šulentić), HRT je objavio da će Doru 2020. voditi 4 voditelja, a to su: Duško Ćurlić, Mirko Fodor, Zlata Mück Sušec i Doris Pinčić Rogoznica. Osim u broju voditelja, izdanje Dore 2020. godine doživjelo je i promjene na pozornici u odnosu na godinu ranije. Naime, ove se godine pozornica sastojala od led-ekrana koji su se palili i stvarali svjetlosne i slikovne prikaze kada se po njoj hodalo, dok je godinu dana ranije bila bez tih mogućnosti.

Kako se Dora 2020. približavala, dolazile su i informacije o tome kako će sam šou izgledati. Četiri dana prije završnice Dore 2020. pojavila se bombastična vijest – Netta, pobjednica Eurosonga 2018. godine, nastupit će u šou programu Dore. Ova je vijest izazvala veliko oduševljenje kod obozavatelja Dore i Eurosonga, ali to je oduševljenje ubrzo i splasnulo. Svega dva dana nakon objave o njezinu dolasku, HRT je priopćio kako Netta zbog viroze neće nastupiti te da će umjesto nje na pozornici u sportskoj dvorani Marino Cvetković nastupiti finalisti treće sezone hrvatskog The Voicea.

Veliko finale

Nakon svih silnih najava i objava, konačno je dosao 29. veljače, dan finala Dore 2020. Šou je počeo u 20:05 sati, a prenosio se na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije, Drugom programu Hrvatskog radija i na platformi HRTi.
Šou je otvorio prošlogodisnji pobjednik Roko Blažević, koji je izveo svoju pobjedničku pjesmu Heroj. Nakon Rokova nastupa, krenuli su nastupi finalista Dore 2020 ovim redoslijedom:

 1. Elis Lovrić – Jušto
 2. Bojan Jambrošić – Vise od rijeci
 3. Edi Abazi – Coming home
 4. Zdenka Kovačiček – Love, Love, Love
 5. Alen Vitasović & Božidarka Matija Čerina – Da se ne zatare
 6. Đana – One
 7. Aklea Neon – Zovi ju mama
 8. Nikola Marjanović – Let’s forgive
 9. Lorenzo feat Dino Purić & Reper iz sobe – Vrati se iz Irske
 10. Marin Jurić Čivro – Naivno
 11. Lorena Bućan – Drowning
 12. Indira – You Will Never Break My Heart
 13. Jure Brkljača – Hajde nazovi me!
 14. Colonia – Zidina
 15. Mia Negovetić – When it Comes to You
 16. Damir Kedžo – Divlji vjetre

Nakon nastupa svih finalista, krenulo je glasovanje u trajanju od 10 minuta. Tijekom glasovanja publike, dva je puta prikazan recap svih pjesama kako bi gledatelji imali prilike još jednom vidjeti sve nastupe. Nakon završetka glasovanja, krenuo je šou program. Najprije je na pozornicu ponovno stao Roko Blažević, koji je izveo svoju pjesmu Krila, a zatim su nastupili finalisti The Voicea. Prvi je nastupio Filip Rudan, koji je izvodio pjesmu Drag me, nakon njega nastupila je Bernarda Bobovečki i otpjevala pjesmu Where did you sleep last night, a posljednja je nastupila Albina Grcic s pjesmom A Milion Dreams. Sou program zakljucio je fenomenalan duet Filipa i Albine s pjesmom Lovely.

Nakon završetka šou programa, krenulo je objavljivanje glasova žirija tako da se predstavnik svakog žirija javljao iz pet gradova – Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Varaždina/Čakovca. U nastavku vam donosimo detaljne glasove svakog žirija.

Čakovec i Varaždin (članovi žirija: Ivica Grudiček, Rajko Suhodolčan i Jelena Žnidarić, glasove čitala Tamara Peras)

 • 1 bod – Naivno
 • 2 boda – Zidina
 • 3 boda – Vrati se iz Irske
 • 4 boda – Da se ne zatare
 • 5 bodova – Jušto
 • 6 bodova – Hajde nazovi me
 • 7 bodova – Drowning
 • 8 bodova – Let’s forgive
 • 9 bodova – You Will Never Break My Heart
 • 10 bodova – Love, Love, Love
 • 11 bodova – One
 • 12 bodova – Coming home
 • 13 bodova –Više od riječi
 • 14 bodova – Zovi ju mama
 • 15 bodova – When it Comes to You
 • 16 bodova – Divlji vjetre

Zagreb (članovi žirija: Robert Urlić, Denis Dumančić i Lara Antić, glasove čitala Maja Ciglenečki)

 • 1 bod – Naivno
 • 2 boda – Da se ne zatare
 • 3 boda – Više od riječi
 • 4 boda – Coming home
 • 5 bodova – Vrati se iz Irske
 • 6 bodova – Love, Love, Love
 • 7 bodova – Jušto
 • 8 bodova – One
 • 9 bodova – Let’s forgive
 • 10 bodova – Drowning
 • 11 bodova – Hajde nazovi me
 • 12 bodova – Zidina
 • 13 bodova – Divlji vjetre
 • 14 bodova – Zovi ju mama
 • 15 bodova – You Will Never Break My Heart
 • 16 bodova – When it Comes to You

Rijeka (članovi žirija: Albert Petrović, Ivan Pešut i Antonela Doko, glasove čitao Robert Ferlin)

 • 1 bod – Više od riječi
 • 2 boda – Hajde nazovi me
 • 3 boda – Vrati se iz Irske
 • 4 boda – Coming home
 • 5 bodova – Drowning
 • 6 bodova – Naivno
 • 7 bodova – Jušto
 • 8 bodova – One
 • 9 bodova – Da se ne zatare
 • 10 bodova – Zovi ju mama
 • 11 bodova – Love, Love, Love
 • 12 bodova – Divlji vjetre
 • 13 bodova – You Will Never Break My Heart
 • 14 bodova – Let’s forgive
 • 15 bodova – Zidina
 • 16 bodova – When it Comes to You

Split (članovi žirija: Eduard Gracin, Hari Rončević i Giuliano Đanić, glasove citala Regina Zubanović)

 • 1 bod – Vrati se iz Irske
 • 2 boda – Zovi ju mama
 • 3 boda – Love, Love, Love
 • 4 boda – Da se ne zatare
 • 5 bodova – Coming home
 • 6 bodova – Više od riječi
 • 7 bodova – Let’s forgive
 • 8 bodova – Drowning
 • 9 bodova – Naivno
 • 10 bodova – Zidina
 • 11 bodova – Jušto
 • 12 bodova – One
 • 13 bodova – Divlji vjetre
 • 14 bodova – Hajde nazovi me
 • 15 bodova – When it Comes to You
 • 16 bodova – You Will Never Break My Heart

Osijek (članovi žirija: Mario Vestić, Mia Dimšić i Zvonimir Mandić, koji je ujedno čitao glasove)

 • 1 bod – Coming home
 • 2 boda – Da se ne zatare
 • 3 boda – One
 • 4 boda – Više od riječi
 • 5 bodova – Zidina
 • 6 bodova – Let’s forgive
 • 7 bodova – Hajde nazovi me
 • 8 bodova – Vrati se iz Irske
 • 9 bodova – Love, Love, Love
 • 10 bodova – Naivno
 • 11 bodova – You Will Never Break My Heart
 • 12 bodova – Zovi ju mama
 • 13 bodova – Drowning
 • 14 bodova – Jušto
 • 15 bodova – Divlji vjetre
 • 16 bodova – When it Comes to You

Nakon zbrajanja glasova svih žirija, dobio se konačan poredak prema njihovim glasovima koji je izgledao ovako:

1 bod za pjesmu Vrati se iz Irske
2 boda za pjesmu Da se ne zatare
3 boda za pjesmu Coming Home
4 boda za pjesmu Naivno
5 bodova za pjesmu Više od riječi
6 bodova za pjesmu Love, Love, Love
7 bodova za pjesmu Hajde nazovi me
8 bodova za pjesmu One
9 bodova za pjesmu Drowning
10 bodova za pjesmu Let’s forgive
11 bodova za pjesmu Jušto
12 bodova za pjesmu Zidina
13 bodova za pjesmu Zovi ju mama
14 bodova za pjesmu You Will Never Break My Heart
15 bodova za pjesmu Divlji vjetre
16 bodova za pjesmu When It Comes to You

Psoslije glasova žirija, prezentirani su i konačni glasovi publike. Publika je glasala ovako:

1 bod za pjesmu Jušto
2 boda za pjesmu Let’s Forgive
3 boda za pjesmu Vrati se iz Irske
4 boda za pjesmu Hajde nazovi me
5 bodova za pjesmu Zidina
6 bodova za pjesmu Naivno
7 bodova za pjesmu Više od riječi
8 bodova za pjesmu Coming Home
9 bodova za pjesmu One
10 bodova za pjesmu Zovi ju mama
11 bodova za pjesmu Drowning
12 bodova za pjesmu Love, Love, Love
13 bodova za pjesmu Da se ne zatare
14 bodova za pjesmu You Will Never Break My Heart
15 bodova za pjesmu When It Comes to You
16 bodova za pjesmu Divlji vjetre

# – redni broj nastupa, Z – bodovi zirija, P – bodovi publike, U – ukupni broj bodova, M – osvojeno mjesto

# Izvodač Pjesma Z P U M
1. Elis Lovrić Jušto 11 1 12 12.
2. Bojan Jambrošić Više od riječi 5 7 12 10.
3. Edi Abazi Coming Home 3 8 11 13.
4. Zdenka Kovačiček Love, Love, Love 6 12 18 6.
5. Alen Vitasović i Božidarka Matija Čerina Da se ne zatare 2 13 15 9.
6. Đana One 8 9 17 7.
7. Aklea Neon Zovi ju mama 13 10 23 4.
8. Nikola Marjanović Let’s Forgive 10 2 12 11.
9. Lorenzo ft. Dino Purić i Reper Iz Sobe Vrati se iz Irske 1 3 4 16.
10. Marin Jurić Čivro Naivno 4 6 10 15.
11. Lorena Bućan Drowning 9 11 20 5.
12. Indira You Will Never Break My Heart 14 14 28 3.
13. Jure Brkljača Hajde nazovi me 7 4 11 14.
14. Colonia Zidina 12 5 17 8.
15. Mia Negovetić When It Comes to You 16 15 31 2.
16. Damir Kedžo Divlji vjetre 15 16 31 1.

Nakon zbrajanja rezultata glasovanja publike i žirija, pjesme Divlji vjetre i When It Comes To You imale su jednak broj bodova (31 bod), ali pobjedu je odnio Damir Kedžo s pjesmom Divlji vjetre jer je od publike dobio više bodova od Mie Negovetić i pjesme When It Comes to You. Damir nažalost nije imao priliku predstavljati Hrvatsku na Eurosongu 2020., jer je manifestacija bila otkazana zbog izbijanja globalne pandemije koronavirusa.

Mnoge pjesme s ovog izdanja Dore imali smo prilike čuti i u prvoj epizodi naše emisije Eurosong od doma, a o kojima se radi i tko ih izvodi, donosimo vam u videu koji slijedi.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK