2020. - Opatija – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dora

2020. – Opatija

21. HRVATSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: DORA ’20
Opatija, 29. 02. 2020.
Format: jedna finalna vecer
Mjesto odrzavanja: sportska dvorana Marino Cvetkovic, Opatija
Voditelji: Dusko Curlic, Mirko Fodor, Zlata Muck Susec, Doris Pincic Rogoznica
Broj sudionika: 16
Ziri: televoting i ziri u pet gradova

Nakon povratnicke Dore, koja se odrzala 2019. godine, ovo se glazbeno natjecanje i 2020. godine vratilo u predivnu Opatiju. Hrvatska radiotelevizija je 9. rujna 2019. godine objavila da ce Dora odrzati i 2020. godine cime je sluzbeno potvrdeno da ce Hrvatska nastupiti i na Eurosongu iste godine.

Nakon ove objave doslo je do zatisja koje je trajalo gotovo dva mjeseca. Nove pojedinosti o Dori 2020., HRT je objavio 31. listopada 2019. kada je najavio pocetak priprema za ovo natjecanje. Tog je dana objavljeno da ce ubrzo izaci natjecaj koji ce trajati do 15. prosinca 2019. godine te da ce se u zavrsnici hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije naci 16 izvodaca koje ce izabrati sturcni ocjenjivacki sud kojeg ce ciniti predstavnici Hrvatske radiotelevizije, Hrvatskog drustva skladatelja i Hrvatske glazbene unije.

Natjecaj kojeg je HRT najavio krajem listopada, objavljen je 5. studenog 2019. godine. Na natjecaj su se mogle prijaviti samo one pjesme koje do Dore 2020. nisu bile nigdje javno izvedene, a za koje autor i tekstopisac raspolazu pravima prema tekstu natjecaja. Pravo prijave na natjecaj imali su oni autori, izvodaci, proizvodaci fonograma i druge osobe koje imaju uredena autorska, izdavacka i fonogramska prava za prijavljenu pjesmu. U natjecaju je jos bilo naznaceno da izvodaci koji se prijavljuju moraju biti drzavljani Republike Hrvatske, a ukoliko je izvodac maloljetna osoba, prijava je morala sadrzavati i izjavu zakonskog zastupnika.

Krajem studenog konacno je bio objavljen i datum odrzavanja Dore 2020., koja ce se odrzati u sklopu Glazbenih dana HRT-a. Prema ugovoru koji je bio potpisan 26. studenog, Glazbeni dani HRT-a odrzat ce se 28. i 29. veljace. Kazimir Bacic, glavni ravnatelj HRT-a, izjavio je da ce se 28. veljace u Centru Gervais odrzati koncert opatijskih serenada Jazz orkestra HRT-a, a dan kasnije, 29. veljace, odrzat ce se Dora 2020. u sprortskoj dvorani Marino Cvetkovic. Ovime je bio i sluzbeno potvrden datum odrzavanja Dore 2020., kao i lokacija koja je ostala ista kao i godinu dana ranije.

Tjedan dana nakon zavrsetka natjecaja, 23. prosinca, HRT je objavio i popis izvodaca koji ce nastupiti na Dori i boriti se za odlazak na Eurosong u Rotterdam. Uz 16 izvodaca, bile su objavljene i cetiri rezervne pjesme koje ce dobiti svoju priliku nastupa na Dori 2020 ako neki od izabranih 16 izvodaca nece biti u mogucnosti nastupiti 29. veljace. Odabrani izvodaci Dore 2020 bili su:

 1. Marin Juric Civro – Naivno
 2. Goran Karan – My legacy is love
 3. Edi Abazi – Coming home
 4. Mia Negovetic – When it Comes to You
 5. Colonia – Zidina
 6. Zdenka Kovacicek – Love, Love, Love
 7. Lorenzo feat Dino Puric & Reper iz sobe – Vrati se iz Irske
 8. Jure Brkljaca – Hajde nazovi me!
 9. Damir Kedzo – Divlji vjetre
 10. Lorena Bucan – Drowning
 11. Alen Vitasovic & B. Matija Cerina – Da se ne zatare
 12. Aklea Neon – Zovi ju mama
 13. Indira – You Will Never Break My Heart
 14. Nikola Marjanovic – Let’s forgive
 15. Dana – One
 16. Bojan Jambrosic – Vise od rijeci

Ziri je izabrao ove pjesme kao rezervne:

 1. Elis Lovric – Justo
 2. Marcela Orosi – Let me Break Your Heart
 3. Dino Petric – Sto si meni ti
 4. Singrlice – Zavicaj

Odmah nakon objave sudionika Dore 2020. doslo je do skandala. Naime, medu 16 izabranih izvodaca nasao se Goran Karan s pjesmom My legacy is love za koju se ispostavilo da je vec ranije izvedena sto se protivi pravilima Dore. Naime, Karan je ovu pjesmu izveo 2016. godine povodom prvog dana ljeta u Visokom u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je ovaj pjevac odlucio odustati od natjecanja na Dori, a na njegovo je mjesto dosla Elis Lovric s pjesmom Justo.

Nakon bozicnih i novogodisnjih blagdana, HRT je objavio vise detalja vezanih uz natjecaj koji je zavrsio 15. prosinca. Ukupno se prijavila 181 pjesma sto je 15 pjesama vise nego za Doru 2019. Ziri koji je birao pjesme koje ce se izvoditi u zavrsnici Dore u Opatiji 29. veljace cinili su Zlatko Turkalj (HRT), Dinko Komadina (HRT), Tomislav Stengl (HRT), Zeljko Barba (HDS), Tomislav Mrduljas (HDS), Ivana Vrdoljak Vanna (HGU) i Branimir Jovanovac (HGU).
Zadnjeg dana sijecnja 2020. godine, HRT je objavio pravilnik o glasovanju na Dori 2020 koji je u nekim stvarima bio izmijenjen u odnosu na Doru 2019. Ove godine stucni ocjenjivacki sudovi nalazili su se u pet gradova: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varazdin/Cakovec. Svaki ocjenjivacki sud sastojao se od tri clana: jednog predstavnika HRT-a, jednog predstavnika HDS-a i jednog predstavnika HGU-a. Prema pravilniku, ziri ce glasovati u petak 28. veljace tijekom generalnih proba, a svaki clan ce rangirati pjesme od prvog mjesta (kojoj daje 16 bodova) do 16. mjesta (kojoj daje 1 bod).

Osim pojedinosti o glasovanju zirija, u pravilniku su bila iznesena i pravila televotinga. Za razliku od Dore 2019, ove godine je broj poziva i poruka s jednog broja ogranicen na pet, a vrijeme glasovanja je smanjeno s 15 na 10 minuta. Jednako kao i kod zirija, i kod televotinga najbolja pjesma dobiva 16, a najlosija jedan bod. U slucaju da dvije ili vise pjesama imaju jednak broj glasova putem telefonskih poziva i SMS-poruka, veci broj ukupnih bodova glasanja gledatelja dobiva ona pjesma koja je pojedinacno dobila vise poziva.

Pocetkom veljace, tocnije 2. veljace 2020., u Umjetnickom paviljonu Juraj Sporer u Opatiji otvorila se izlozba posvecena Dori, koja je trajala sve do 1. ozujka. Na njoj se mogla vidjeti cjelokupna povijest ovog natjecanja, fotografije pobjednika, statue Dore kao i video prilog koji je prikazivao sve prosle pobjednike.

Dva dana nakon otvorenja izlozbe, 4. veljace, bila su objavljena i imena voditelja Dore 2020 gdje je takoder doslo do promjene u odnosu na Doru godinu dana ranije. Dok su Doru 2019. vodila 3 voditelja (Mirko Fodor, Jelena Lesic i Iva Sulentic), HRT je objavio da ce Doru 2020. voditi 4 voditelja, a to su: Dusko Curlic, Mirko Fodor, Zlata Muck Susec i Doris Pincic Rogoznica. Osim u broju voditelja, izdanje Dore 2020. godine dozivjelo je i promjene na pozornici u odnosu na godinu ranije. Naime, ove se godine pozornica sastojala od led-ekrana koji su se palili i omogucavali svjetlosne i slikovne prikaze kada se po njoj hodalo, dok je godinu dana ranije bila bez tih mogucnosti.

Kako se Dora 2020. priblizavala, dolazile su i informacije o tome kako ce sam sou izgledati. Cetiri dana prije zavrsnice Dore 2020. pojavila se bombasticna vijest – Netta, pobjednica Eurosonga 2018. godine, nastupit ce u sou programu Dore. Ova je vijest izazvala veliko odusevljenje kod obozavatelja Dore i Eurosonga, ali to je odusevljenje ubrzo i splasnulo. Svega dva dana nakon objave o njezinu dolasku, HRT je priopcio kako Netta zbog viroze nece nastupiti te da ce umjesto nje na pozornici u sportskoj dvorani Marino Cvetkovic nastupiti finalisti trece sezone hrvatskog The Voicea.

Nakon svih silnih najava i objava, konacno je dosao 29. veljace, dan finala Dore 2020. Sou je poceo u 20:05 sati, a prenosio se na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije, Drugom programu Hrvatskog radija i na platformi HRTi.
Sou je otvorio proslogodisnji pobjednik Roko Blazevic, koji je izveo svoju pobjednicku pjesmu Heroj. Nakon Rokova nastupa, krenuli su nastupi finalista Dore 2020 ovim redoslijedom:

 1. Elis Lovric – Justo
 2. Bojan Jambrosic – Vise od rijeci
 3. Edi Abazi – Coming home
 4. Zdenka Kovacicek – Love, Love, Love
 5. Alen Vitasovic & Bozidarka Matija Cerina – Da se ne zatare
 6. Dana – One
 7. Aklea Neon – Zovi ju mama
 8. Nikola Marjanovic – Let’s forgive
 9. Lorenzo feat Dino Puric & Reper iz sobe – Vrati se iz Irske
 10. Marin Juric Civro – Naivno
 11. Lorena Bucan – Drowning
 12. Indira – You Will Never Break My Heart
 13. Jure Brkljaca – Hajde nazovi me!
 14. Colonia – Zidina
 15. Mia Negovetic – When it Comes to You
 16. Damir Kedzo – Divlji vjetre

Nakon nastupa svih finalista, krenulo je glasovanje u trajanju od 10 minuta. Tijekom glasovanja publike, dva je puta prikazan recap svih pjesama kako bi gledatelji imali prilike jos jednom vidjeti sve nastupe. Nakon zavrsetka glasovanja, krenuo je sou program. Najprije je na pozornicu ponovno stao Roko Blazevic koji je izveo svoju pjesmu Krila, a nakon njega nastupili su finalisti The Voicea. Prvi je nastupio Filip Rudan, koji je izvodio pjesmu Drag me, nakon njega nastupila je Bernarda Bobovecki i otpjevala pjesmu Where did you sleep last night, a posljednja je nastupila Albina Grcic s pjesmom A Milion Dreams. Sou program zakljucio je fenomenalan duet Filipa i Albine s pjesmom Lovely.

Nakon zavrsetka sou programa, krenulo je objavljivanje glasova zirija tako da se predstavnik svakog zirija javljao iz pet gradova – Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Varazdina/Cakovca. U nastavku vam donosimo detaljne glasove svakog zirija.

Cakovec i Varazdin (clanovi zirija: Ivica Grudicek, Rajko Suhodolcan i Jelena Znidaric, glasove citala Tamara Peras)

 • 1 bod – Naivno
 • 2 boda – Zidina
 • 3 boda – Vrati se iz Irske
 • 4 boda – Da se ne zatare
 • 5 bodova – Justo
 • 6 bodova – Hajde nazovi me
 • 7 bodova – Drowning
 • 8 bodova – Let’s forgive
 • 9 bodova – You Will Never Break My Heart
 • 10 bodova – Love, Love, Love
 • 11 bodova – One
 • 12 bodova – Coming home
 • 13 bodova –Vise od rijeci
 • 14 bodova – Zovi ju mama
 • 15 bodova – When it Comes to You
 • 16 bodova – Divlji vjetre

Zagreb (clanovi zirija: Robert Urlic, Denis Dumancic i Lara Antic, glasove citala Maja Ciglenecki)

 • 1 bod – Naivno
 • 2 boda – Da se ne zatare
 • 3 boda – Vise od rijeci
 • 4 boda – Coming home
 • 5 bodova – Vrati se iz Irske
 • 6 bodova – Love, Love, Love
 • 7 bodova – Justo
 • 8 bodova – One
 • 9 bodova – Let’s forgive
 • 10 bodova – Drowning
 • 11 bodova – Hajde nazovi me
 • 12 bodova – Zidina
 • 13 bodova – Divlji vjetre
 • 14 bodova – Zovi ju mama
 • 15 bodova – You Will Never Break My Heart
 • 16 bodova – When it Comes to You

Rijeka (clanovi zirija: Albert Petrovic, Ivan Pesut i Antonela Doko, glasove citao Robert Ferlin)

 • 1 bod – Vise od rijeci
 • 2 boda – Hajde nazovi me
 • 3 boda – Vrati se iz Irske
 • 4 boda – Coming home
 • 5 bodova – Drowning
 • 6 bodova – Naivno
 • 7 bodova – Justo
 • 8 bodova – One
 • 9 bodova – Da se ne zatare
 • 10 bodova – Zovi ju mama
 • 11 bodova – Love, Love, Love
 • 12 bodova – Divlji vjetre
 • 13 bodova – You Will Never Break My Heart
 • 14 bodova – Let’s forgive
 • 15 bodova – Zidina
 • 16 bodova – When it Comes to You

Split (clanovi zirija: Eduard Gracin, Hari Roncevic i Giuliano Danic, glasove citala Regina Zubanovic)

 • 1 bod – Vrati se iz Irske
 • 2 boda – Zovi ju mama
 • 3 boda – Love, Love, Love
 • 4 boda – Da se ne zatare
 • 5 bodova – Coming home
 • 6 bodova – Vise od rijeci
 • 7 bodova – Let’s forgive
 • 8 bodova – Drowning
 • 9 bodova – Naivno
 • 10 bodova – Zidina
 • 11 bodova – Justo
 • 12 bodova – One
 • 13 bodova – Divlji vjetre
 • 14 bodova – Hajde nazovi me
 • 15 bodova – When it Comes to You
 • 16 bodova – You Will Never Break My Heart

Osijek (clanovi zirija: Mario Vestic, Mia Dimsic i Zvonimir Mandic, koji je ujedno citao i glasove)

 • 1 bod – Coming home
 • 2 boda – Da se ne zatare
 • 3 boda – One
 • 4 boda – Vise od rijeci
 • 5 bodova – Zidina
 • 6 bodova – Let’s forgive
 • 7 bodova – Hajde nazovi me
 • 8 bodova – Vrati se iz Irske
 • 9 bodova – Love, Love, Love
 • 10 bodova – Naivno
 • 11 bodova – You Will Never Break My Heart
 • 12 bodova – Zovi ju mama
 • 13 bodova – Drowning
 • 14 bodova – Justo
 • 15 bodova – Divlji vjetre
 • 16 bodova – When it Comes to You

Nakon zbrajanja glasova svih zirija, dobio se konacan poredak prema njihovim glasovima koji je izgledao ovako:

1 bod za pjesmu Vrati se iz Irske
2 boda za pjesmu Da se ne zatare
3 boda za pjesmu Coming Home
4 boda za pjesmu Naivno
5 bodova za pjesmu Vise od rijeci
6 bodova za pjesmu Love, Love, Love
7 bodova za pjesmu Hajde nazovi me
8 bodova za pjesmu One
9 bodova za pjesmu Drowning
10 bodova za pjesmu Let’s forgive
11 bodova za pjesmu Justo
12 bodova za pjesmu Zidina
13 bodova za pjesmu Zovi ju mama
14 bodova za pjesmu You Will Never Break My Heart
15 bodova za pjesmu Divlji vjetre
16 bodova za pjesmu When It Comes to You

Poslije glasova zirija, prezentirani su i konacni glasovi publike. Publika je glasala ovako:

1 bod za pjesmu Justo
2 boda za pjesmu Let’s Forgive
3 boda za pjesmu Vrati se iz Irske
4 boda za pjesmu Hajde nazovi me
5 bodova za pjesmu Zidina
6 bodova za pjesmu Naivno
7 bodova za pjesmu Vise od rijeci
8 bodova za pjesmu Coming Home
9 bodova za pjesmu One
10 bodova za pjesmu Zovi ju mama
11 bodova za pjesmu Drowning
12 bodova za pjesmu Love, Love, Love
13 bodova za pjesmu Da se ne zatare
14 bodova za pjesmu You Will Never Break My Heart
15 bodova za pjesmu When It Comes to You
16 bodova za pjesmu Divlji vjetre

# – redni broj nastupa, Z – bodovi zirija, P – bodovi publike, U – ukupni broj bodova, M – osvojeno mjesto

Nakon zbrajanja rezultata glasovanja publike i zirija, pjesme Divlji vjetre i When It Comes To You imale su jednak broj bodova (31 bod), ali pobjedu je odnio Damir Kedzo s pjesmom Divlji vjetre jer je kod publike dobio vise bodova od Mie Negovetic i pjesme When It Comes to You. Damir nazalost nije imao priliku predstavljati Hrvatsku na Eurosongu 2020., jer je manifestacija bila otkazana zbog izbijanja globalne pandemije koronavirusa. Od tisuću pouzdanih kockarnica na mreži, nekoliko ih ispadne kratkih. Bilo da se radi o varanju vaših dobitaka od vas, prodaji vaših podataka ili korištenju upitnih praksi, pronašli smo kockarnice kojima ne biste trebali vjerovati. Bilo koji internetski kasino za koji se utvrdi da sudjeluje u ovim postupcima tijekom našeg postupka pregleda dodaje se na naš popis kockarnica na crnoj listi. Posjetite naš izbor na ovom linku.

Mnoge pjesme s ovogodisnje Dore imali smo prilike cuti i u prvoj epizodi nase emisije Eurosong od doma, a o kojima se radi i tko ih izvodi, donosimo vam u videu koji slijedi.