Uvod u Doru – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dora

Uvod u Doru

Hrvatska je kao samostalna zemlja svoj prvi eurovizijski nastup zabilježila 1993. godine, a kako bi pronašla svog eurovizijskog predstavnika, održao se nacionalni izbor za pjesmu Eurovizije. Taj se izbor danas održava pod nazivom Dora, no u prvim izdanjima održan je pod nazvom Hrvatski televizijski festival.

Od Hrvatskog televizijskog festivala do Dore

Godine 1993. i 1994. u eurovizijskoj povijesti Hrvatske ostaju upamćene kao godine u kojima se izbor za pjesmu Eurovizije održavao pod nazvom Hrvatski televizijski festival. Grad koji je ugostio ova, mnoga iduća izdanja, ali koji i danas ugošćuje hrvatski nacionalni izbor je predivan primorski grad Opatija. Ovaj je grad izabran kao domaćin kako bi Hrvatski televizijski festival naslijedio stari sjaj Opatijskog festivala, koji je ukinut sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Već na prvom izdanju festivala, Kristalna dvorana hotela Kvarner prometnula se u savršenu lokaciju održavanja natjecanja, stoga ni ne čudi da je upravo ova dvorana bila poprište i mnogih kasnijih izdanja hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije.

Za 1995. godinu može se reći da označava prekretnicu u povijesti hrvatskog nacionalnog izbora, a iza tog zaključka stoji jedan glavni razlog. Naime, glavna urednica projekta Ksenija Urličić donosi veliku promjenu – mijenja se naziv izbora. Umjesto Hrvatski televizijski festival, hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije dobiva naziv Dora prema poznatoj hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević. Promjena imena pokazala se kao pun pogodak što zorno pokazuje i činjenica da se i danas održava pod istim imenom.

YouTube video

Iz Opatije u Zagreb i obrnuto

Promjena imena natjecanja nije jedina velika prekretnica koja se njegovoj povijesti dogodila. U nekoliko je navrata Dora doživjela i promjenu u mjestu održavanja, a glavni akteri bila su dva grada – Zagreb i Opatija. Prva takva promjena dogodila se 1999. godine, kada se Dora seli u Zagreb, točnije, u Studio 7 zagrebačkog Jadran filma. Ova je promjena bila kratkotrajna jer se već iduće godine Dora vraća u Opatiju, grad odakle je i potekla. Selidba Dore nastavila se i 2001. godine, kada se ponovno održava u Zagrebu i tamo ostaje i naredne godine. Povratak na Kvarner doživjela je 2003. godine i tamo ostaje sve do 2005. godine, kada ponovno seli u Zagreb.

Na početku 21. stoljeća Dora je gotovo stalno doživljavala promjene u mjestu održavanja no tome se, na malo duže vrijeme, stalo na kraj 2006. godine. Naime, te 2006., pa kroz naredne četiri godine, Dora se održava u Opatiji, a zatim se 2011. vraća u Zagreb. Mnogi obožavatelji ovog natjecanja 2011. godinu pamte ne samo po dolasku Dore u Zagreb i pobjedi Darije Kinzer, nego i po tome što je nakon ovog izdanja krenula duža pauza u njenu održavanju.

YouTube video

Veliki povratak

Otkazivanje Dore značilo je samo jedno – HRT će buduće predstavnike za Eurosong birati interno. No, ta se odluka nije pokazala najuspješnijom. Nakon niza ispadanja u polufinalu, HRT je donio još jednu odluku – Hrvatska se 2014. povlači s Eurosonga. Pauza je trajala dvije godine pa je 2016. HRT ponovno interno birao tko će braniti boje Hrvatske na Eurosongu. Iako su 2016. i 2017. donijele dugoočekivane plasmane u finale, 2018. nažalost Hrvatskoj to nije pošlo za rukom.

I taman kad smo mislili da će i 2019. HRT birati interno, lijepe vijesti stigle su nam krajem 2018. – vraća se Dora! Ova je vijest razveselila mnoge obožavatelje Dore jer će se nakon sedam godina pauze ponovno održati hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije. Povratnička Dora vratila se u Opatiju, ali legendarnu Kristalnu dvoranu hotela Kvarner zamijenila je opatijska sportska dvorana Marino Cvetković. Promjena lokacije bila je pokazatelj kako se Dora vraća u modernijem ruhu, a visoka očekivanja svih nas ispunila su se 16. veljače 2019., kada se održalo povratničko izdanje natjecanja, a pobjedu je odnio Roko Blažević s pjesmom The Dream. Hrvatska je predstavnika za Eurosong putem Dore birala i 2020., a veseli vijest da se Dora vraća i 2021. godine i nadamo se da ćemo u godinama koje slijede moći uživati u novim izdanjima svima nama dragog glazbenog natjecanja.

YouTube video

Poznata imena, požar, skandali…

Kroz dugu povijest svoga održavanja, Dora je okupila mnoga poznata imena hrvatske glazbene scene. Osim toga, hrvatsku je javnost upoznala i s manje poznatim licima hrvatske glazbene scene i tako mladim pjevačima otvorila mnoga vrata u glazbenoj industriji.  Naravno, kao i svaki izbor, tako i ovaj nije prošao bez skandala, a jedne je godine došlo i do manjeg požara na pozornici. Ako ste mislili da ćemo vam ovdje otkriti o kakvom se požaru radi i do kakvih je skandala došlo, prevarili ste se. Zavirite u povijest Dore koju vam donosimo i saznajte sve što vas zanima o hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije. Prisjetite se mnogih pjesama koje su doživjele veliku popularnost nakon izbora te usput obogatite svoje znanje o Dori!

I samo jedan statistički podatak za kraj. Na Dori je do danas nastupilo 311 različitih izvođača, a ukupno je izvedeno 456 noovih pjesama. Uživajte otkrivajući ih!

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK