2012. - Ljubljana – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
EMA

2012. – Ljubljana

16. SLOVENSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: EMA ‘12
Ljubljana, 26. 02. 2012.
Mjesto održavanja: Radiotelevizija Slovenije, Ljubljana
Voditelji: Klemen Slakonja i Maja Keuc
Broj sudionika: 2
Žiri: televoting

Slovenci su 2012. godine promijenili način izbora predstavnika za Eurosong koji se ove godine održava u azerbajdžanskom gradu Bakuu. RTV SLO objavila je da će se kroz talent show Misija Evrovizija izabrati dvoje pjevača koji će potom sudjelovati na EMI na kojoj će se saznati tko od dvoje izabranih i s kojom pjesmom putuje u Baku.

Misija Evrovizija

Misija Evrovizija trajala je tri mjeseca i odvijala se kroz tri faze. Prva faza sastojala se od regionalnih audicija koje su se odvile u pet slovenskih gradova – Celje, Novo Mesto, Koper, Maribor i Ljubljana. Na ovim su audicijama mogli sudjelovati svi stariji od 16 godina, a producenti šoua birali su one koji prolaze dalje. Sveukupno je bilo 130 onih koji su prošli prvu fazu i ušli u drugu fazu u kojoj je stručni žiri birao 32 natjecatelja koji će proći u emisije uživo. Taj su žiri činili Darja Švajger, Jonas Žnidaršič, Raay i Tina Marinšek.

Emisije uživo krenule su 2. listopada 2011. godine, a vrhunac, odnosno veliko finale, održano je 8. siječnja 2012. Kroz 11 emisija dobili smo tri finalistice, a to su Eva Boto, Eva & Nika Prusnik i Nika Zorjan. Finale je počelo u 20 sati na RTV SLO, a kroz cijeli šou vodili su nas Maja Keuc i Klemen Slakonja. Svaka od finalistica izvela je pjesmu po svojem izboru, ali i jednu eurovizijsku pjesmu. Tako smo u finalu čuli i Ne partez pas sans moi, Wild dances i Running scared. Odlukom već spomenutog žirija, u finale EME plasirale su se Eva Boto i sestre Eva & Nika Prusnik.

Finale EME 2012.

Veliko finale EME održalo se 26. veljače 2012., ali pripreme su počele i puno ranije. RTV SLO je 16. veljače objavila da će svaka od izabranih finalistica izvesti po tri pjesme, sveukupno šest pjesama. Slovenska televizija je na natječaj zaprimila ukupno 52 pjesme koje su, osim Slovenije, stigle i iz Hrvatske, Islanda, Danske i Malte. Stučni žiri je između 52 pjesme izabrao tri, a preostale tri napisane su od strane provjerenih slovenskih skladatelja koje je odabrala slovenska televizija.

Deset dana prije finala, 16. veljače, bila su objavljena imena pjesama kao i njihovi autori. Tako smo saznali da će Eva Boto izvesti iduće pjesme:

Run (Christina Schilling, Camilla Gottschlack, Henrik Szabo, Daniel Nillson, Soren Bundgaard)
Verjamem (Vladimir Graić, Igor Pirkovič)
A si sanjal me (Matjaž Vlašič, Urša Vlašič)

Saznali smo i da će Eva & Nika Prusnik izvoditi ove pjesme u finalu:

Konichiwa (Bilbi, Gregor Stermecki)
Love hurts (Chiron Morpheus, Iztok Turk)
Malo srece (Magnifico, Barbara Pešut)

Dan nakon objave pjesama, 17. veljače u 18 sati, u radijskoj emisiji Val 202 pjesme su bile puštene u punoj verziji.

Konačno je 26. veljače došlo i veliko finale slovenskog nacionalnog izbora EMA. Odabir pobjednice bio je u rukama publike koja je svojim glasovima odlučila da u Baku putuje Eva Boto s pjesmom Verjamen čiji je autor Vladimir Grajić Graja, skladatelj srpske pobjedničke eurovizijske pjesme Molitva. Eva je ukupno osvojila 69% glasova publike dok je sestrama Prusnik pripalo 31% glasova publike.

Eva Boto na Eurosongu je nastupila u drugom polufinalu no nije se uspjela plasirati u finale. Natjecanje je završila na 17. mjestu.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK