2015. - Ljubljana – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
EMA

2015. – Ljubljana

18. SLOVENSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: EMA ‘15
Ljubljana, 28. 02. 2015.
Mjesto održavanja: Radiotelevizija Slovenije, Ljubljana
Voditelj: Nejc Šmit
Broj sudionika: 8
Žiri: televoting + žiri

Nakon promijenjenog izdanja EME 2014. godine, 18. izdanje slovenskog nacionalnog izbora za predstavnika za Eurosong, održano 2015. godine, vratilo se u starom formatu. Pripreme za ovo izdanje počele su 24. studenog 2014. objavom javnog natječaja za predstojeći nacionalni izbor. Sve su se prijave mogle slati putem online obrasca, koji se nalazio na službenoj stranici Radiotelevizije Slovenije, sve do 21. prosinca, posljednjeg dana natječaja.

Osmero finalista

Nešto manje od mjesec dana nakon završetka natječaja, 15. siječnja 2015., RTV SLO na posebnoj je press konferenciji objavila imena osmero sudionika finala EME 2015. koje je na rasporedu 28. veljače. Na natječaj se ukupno prijavilo 145 izvođača i autora, a stručni žiri, kojeg su činili Darja Švajger, Matej Wolf, Aleksander Radić i Jernej Vene, odabrao je idućih osam izvođača:

  • Alya & Neno Belan
  • Clemens
  •  I.C.E.
  • Jana Šušteršič
  • Maraaya
  • Martina Majerle
  • Rudi Bučar
  • Tim Kores – Kori

Ono što je zanimljivo primjetiti u ovom popisu je da se među odabranim izvođačima nalaze i neka hrvatska imena. Tako su priliku za nastup na EMI 2015. dobili Martina Majerle i Neno Belan, koji se u duetu s Alyom borio za odlazak na Eurosong u Beč.

Kako se sve više bližio dan finala 18. izdanja EME, javnosti je bilo poznato sve više detalja oko pjesama koje će se natjecati. Tako smo 11. veljače saznali naslove pjesama koje će otpjevati ovogodišnji sudionici EME. Nazivi pjesama bili su:

  • Alya feat. Neno Belan – Misunderstandings
  • Clemens – Mava to
  • I.C.E – Vse mogoče
  • Jana Šušteršič – Glas srca
  • Maraaya – Here For You
  • Martina Majerle – Alive
  • Rudi Bučar & Figoni – Šaltinka
  • Tim Kores – Once Too Many Times

Šest dana prije finala EME 2015., RTV SLO objavila je redoslijed nastupa, kao i isječke pjesama u trajanju od 30 sekundi. Redoslijed nastupa u finalu izgledao je ovako:

  1. Alya feat. Neno Belan – Misunderstandings
  2. Tim Kores – Once Too Many Times
  3. Jana Šušteršič – Glas srca
  4. I.C.E – Vse mogoče
  5. Clemens – Mava to
  6. Maraaya – Here For You
  7. Rudi Bučar & Figoni – Šaltinka
  8. Martina Majerle – Alive

Četiri dana prije finala slovenskog izbora, 24. veljače, na radijskoj postaji Val 202 bile su objavljene cjelovite pjesme sudionice EME 2015.

Veliko finale

Finale 18. izdanja EME počelo je 28. veljače u 20 sati, a voditelji šoua bili su komičar Nejc Šmit te tri bivše slovenske predstavnice na Eurosongu – Darja Švajger, Maja Keuc i Tinkara Kovač. Ženski dio voditeljskog tima imao je još jednu ulogu. Naime, Darja, Maja i Tinkara bile su ujedno i žiri koji je birao tko će od osmero natjecatelja proći u superfinale u kojem jedino glasovi publike odlučuju pobjednika. Nakon što je nastupilo svih osmero natjecatelja, članice žirija odlučile su da u superfinale prolazi pop duo Maraaya sa pjesmom Here for You te Rudi Bučar & Figoni s pjesmom Šaltinka.

U superfinalu smo ponovno gledali nastupe navedenih izvođača nakon kojih je krenulo glasanje publike putem televotinga. Prema glasovima publike, slovenski predstavnik za Eurosong u Beču te pobjednik EME 2015. je pop duo Maraaya s pjesmom Here for You. Ovaj je duo dobio 7 311 glasova, što čini 57% svih glasova publike, dok su Rudi Bučar & Figoni osvojili 5 449, odnosno 43% glasova publike.

Slovenski duo prošao je u finale bečkog Eurosonga, a tamo je zauzeo 14. mjesto osvojivši 39 bodova.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK