2019. - Ljubljana – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
EMA

2019. – Ljubljana

22. SLOVENSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: EMA ‘19
Ljubljana, 16. 02. 2019.
Mjesto održavanja: Radiotelevizija Slovenija, Ljubljana
Voditeljica: Ajda Smrekar
Broj sudionika: 10
Žiri: televoting + žiri

Budući da je potvrdila svoje sudjelovanje na Eurosongu 2019., koji se održao u Tel Avivu, Slovenija je krenula u novu potragu za svojim predstavnikom na ovom natjecanju. I ove je godine Radiotelevizija Slovenije predstavnika odlučila izabrati putem svojeg nacionalnog izbora poznatog pod skraćenicom EMA. Bilo je ovo 22. izdanje ovog natjecanja, a natječaj se otvorio 9. studenog 2018., dok je rok za prijavu trajao sve do 14. prosinca. Osim natječaja, početkom studenog je RTV SLO objavila i više detalja vezanih uz samo natjecanje. Tako smo saznali da će se održati samo jedna večer u kojoj će nastupiti do deset izvođača, a u studiju će se nalaziti i žiri koji će izabrati dvoje superfinalista između kojih će publika birati pobjednika.

Kraj godine donosi objavu natjecatelja

Imena odabranih pjevača i pjesama saznali smo 27. prosinca 2018. Ukupno su pristigle 103 prijave na adresu slovenske televizije, a stručni žiri u kojem su sjedili Lea Sirk (slovenska predstavnica na Eurosongu 2018.), Mojca Menart (muzkologinja i urednica diskografskih aktivnosti), Žiga Klančar (glazbeni urednik na Radiju Val 202) i Aleksander Radič (šef slovenske eurovizijske delegacije i urednik projekta EMA 2019.) izabrao je ovih deset izvođača i pjesama:

  • Fed Horses – Ti ne poznaš konjev
  • INMATE – Atma
  • Kim – Rhythm Back To You
  • Lumberjack – Lepote dna
  • Okustični – Metulji Plešejo
  • Raiven – KAOS
  • Renata Mohorič – Three Bridges
  • René – Ne poveš
  • Ula Ložar – Fridays
  • Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi

Datum održavanja EME 2019. RTVSLO objavila je 16. siječnja. Kako je pisalo na njihovoj službenoj stranici, slovenski nacionalni izbor održat će se 16. veljače, a kao uvod u cijelo natjecanje, slovenska će televizija na svojem YouTube kanalu emitirati 11 emisija u kojima će predstaviti natjecatelje. Te je emisije vodio poznati slovenski komičar Nejc Šmit.

Krajem siječnja, Radiotelevizija Slovenije objavila je i redoslijed nastupa natjecatelja na EMI 2019. kao i ime voditeljice, a to je glumica Ajda Smrekar. Redoslijed nastupa izgledao je ovako:

  1. Kim – Rhythm Back To You
  2. Renata Mohorič – Three Bridges
  3. René – Ne poveš
  4. Fed Horses – Ti ne poznaš konjev
  5. Ula Ložar – Fridays
  6. Lumberjack – Lepote dna
  7. Okustični – Metulji plešejo
  8. INMATE – Atma
  9. Zala Kralj i Gašper Šantl – Sebi
  10. Raiven – KAOS

Isječke izabranih pjesama imali smo prilike čuti u petominutnom videu kojeg je RTV SLO objavila 28. siječnja.

Finalna večer

Veliko finale EME 2019. održalo se 16. veljače u Ljubljani u Studiju 1 Radiotelevizije Slovenije. U studiju se nalazio i žiri kojeg su činili Darja Švajger (predstavnica Slovenije na Eurosongu 1995. i 1999.), Lea Sirk (predstavnica Slovenije na Eurosongu 2018.) i Vladimir Graić (autor srpske pobjedničke pjesme Molitva), a prema njihovoj odluci u superfinale su prošli Zala Kralj i Gašper Šantl s pjesmom Sebi te Raiven s pjesmom KAOS. Nakon što su superfinalisti ponovno nastupili, publika je svojim glasovima odlučila da su pobjednici EME 2019. i predstavnici Slovenije na Eurosongu u Tel Avivu Zala Kralj i Gašper Šantl. Pobjednici su osvojili 4 666, odnosno 73% glasova publike, dok je drugoplasirana Raiven osvojila 1 735, odnosno 27% glasova publike. Zala i Gašper su u Tel Avivu osvojili sjajno 15. mjesto, sa 105 osvojenih bodova.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK