2020. - Ljubljana – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
EMA

2020. – Ljubljana

23. SLOVENSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: EMA ‘20
Ljubljana, 22. 02. 2020.
Mjesto održavanja: Radiotelevizija Slovenija, Ljubljana
Voditelj: Klemen Slakonja
Broj sudionika: 12
Žiri: televoting + žiri

Radiotelevizija Slovenije je predstavnika za Eurosong 2020. u Rotterdamu ponovno odlučila izabrati putem EME. Međutim, ovo 23. izdanje EME doživjelo je neke promjene s kojima nas je slovenska televizija upoznala prvog dana kolovoza 2019. Tog su dana bila otvorena dva natječaja za sve zainteresirane za sudjelovanje.

Naime, ove je godine RTV SLO odlučila provesti natjecanje pod nazivom EMA FREŠ, a cilj natjecanja je pružanje prilike i mladim i neafirmiranim pjevačima, a za primjer su bili istaknuti Zala Kralj i Gašper Šantl kojima je pjesma Sebi bila tek četvrta objavljena pjesma. Natječaj za prijavu na ovo natjecanje bio je otvoren do 19. rujna, a na njega su se mogli prijaviti svi zainteresirani između 16 i 26 godina starosti, te s najviše tri komercijalno objavljene pjesme. RTV SLO je objavila da će pobjednik ovog natjecanja dobiti priliku da svoju pjesmu izvede na EMI 2020., zajedno sa ostalim, etabliranim pjevačima, čiji je rok za prijavu na natječaj bio do 18. studenog.

Detalji EME FREŠ

Više detalja vezanih uz ovo natjecanje bilo je objavljeno 20. listopada kada smo saznali da će početi 4. studenog i trajat će pet tjedana, tijekom kojih ćemo čuti 18 pjesama. Uz to, saznali smo da će se pjesme objavljivati na portalu MMC RTV Slovenija i na društvenim mrežama. Održavat će se svakog tjedna gdje će se od ponedjeljka do srijede predstavljati po dva izvođača dnevno, a putem internetske ankete gledatelji će birati pobjednika iz svakog dana. Pobjednik svakog dana odlazi u novi krug koji će se odvijati petkom. U petak slijedi glasanje za pobjednika tjedna pri čemu će jednog pobjednika birati glasači, a drugog stručni žiri, što znači da će se na tjednoj bazi dobivati po dva pobjednika.

Nakon tri tjedna bit će predstavljeno svih 18 izvođača te ćemo dobiti šest tjednih pobjednika. Ostalih 12 izvođača imat će šansu za još jednu priliku – naime, prema istom principu koji je opisan, u dva tjedna će se održavati tzv. natjecanje „sretnih gubitnika“ gdje će se putem online glasovanja dobiti još četiri izvođača koja idu u finale EMA FREŠ natjecanja.

Dan nakon ove objave, saznali smo imena svih 18 sudionika ovog natjecanja, a to su bili:

  • Marmoris – Moj pristan
  • Astrid in Avantgarden – Sing To Me
  • Klarity – Diham
  • Lana Hrvatin – Dream
  • Ljudmila Frelih – Vztrajaj, ker je vredno
  • Marko Škof – Hočem da je vse kot prej
  • Martina – Pleši
  • Nuša Pliberšek – Življenje je čarovnija
  • Parvani Violet – Cupid
  • Petra Ceglar – Srce naglas
  • Pia Nina – Tukaj in zdaj
  • Sara Petešič – Sanjaj / Dream
  • Saška – Še kar lovim tvoj nasmeh
  • Soulution – Bil bom s teboj
  • Stella – Ne vem, če sem v redu
  • Alfirev – Črno bela lika
  • Tilen Lotrič – Jaz in ti
  • Younite – The Cure

EMA FREŠ i pet voditelja

Ovo je natjecanje imalo čak pet voditelja, a to su bili pjevač grupe Joker Out Bojan Cvjetićanin, voditelj i animator Klemen Kopina, eurovizijski novinar i stručnjak Denis Živcec te influencerice Maja Pinteric i Rebeka Tomc.

Nakon nekoliko tjedana ovog online natjecanja, saznali smo imena desetero finalista:

  1. Alfirev – Črno bela lika
  2. Astrid in Avantgarden – Sing to me
  3. Klarity – Diham
  4. Lana Hrvatin – Dream
  5. Marmoris – Moj pristan
  6. Parvani violet – Cupid
  7. Pia Nina – Tukaj in zdaj
  8. Saška – Še kar lovim tvoj nasmeh
  9. Stella – Ne vem, če sem v redu
  10. Younite – The cure

Dvoje sretnika

Finale EME FREŠ održalo se 18. siječnja 2020., a prijenos se mogao pratiti i na Radioteleviziji Slovenije. Dvoje od desetero finalista dobilo je priliku da nastupi na EMI 2020.. Jednog od dvoje sretnika izabrala je publika, a drugog žiri kojeg su činili Urša Mihevc, Rok Ahačevčič i Jernej Vene. Prema tome, priliku za nastup u finalu EME 2020. dobili su Parvani Violet s pjesmom Cupid i Saška s pjesmom Še kar lovim tvoj nasmeh.

Deset direktnih finalista EME 2020.

Sredinom prosinca, Radiotelevizija Slovenije je na svojem YouTube kanalu objavila popis od 10 natjecatelja koji su dobili direktnu ulaznicu za slovenski izbor. Žiri, u kojem u sjedili Raiven, Mojca Menart i Jernej Vene, birao je između 74 prijavljenih pjesama, a 10 odabranih bili su:

  • Ana Soklič – Voda
  • Božidar Wolfand Wolf – Maybe Someday
  • Gaja Prestor – Verjamem vase
  • Imset – Femme Fatale
  • Inmate – The Salt
  • Klara Jazbec – Stop the World
  • Lina Kuduzović – Man Like U
  • Manca Berlec – Večnost
  • Simon Vadnjal – Nisi sam
  • Tinkara Kovač – Forever

Već smo ranije naveli da su se 18. siječnja ovom popisu dodali i pobjedici EME FREŠ – Parvani Violet i Saška čime smo dobili konačan popis od 12 finalista EME 2020.

Isječke izabranih pjesama imali smo prilike po prvi puta čuti 3. veljače u videu kojeg je objavila Radiotelevizija Slovenije.

Veljačko finale

Finale slovenskog izbora održalo se 22. veljače, a kroz cijeli šou vodio nas je poznati slovenski glumac i komičar Klemen Slakonja. Nakon nastupa svih 12 finalista, stručni žiri, kojeg su činile Maja Keuc (predstavnica Slovenije na Eurosongu 2011. godine), Darja Švajger (predstavnica Slovenije na Eurosongu 1995. i 1999.) i Nuša Derenda (predstavnica Slovenije na Eurosongu 2001.), izabrao je dvoje natjecatelja koji prolaze u superfinale. Prema odluci žirija, u spuerfinale su prošle Ana Soklič i Lina Kuduzović, a publika je izabrala da je pobjednica EME 2020. i slovenska prestavnica na Eurosongu u Rotterdamu Ana Soklič s pjesmom Voda. Pobjednica je osvojila 5 035 glasova, što čini 54% ukupnih glasova publike, dok je drugoplasirana Lina Kuduzović osvojila 4 369 glasova, odnosno 46% ukupnih glasova publike.

“Nesreća” Klemena Slakonje

U interval actu ovog finala gledali smo prošlogodišnje predstavnike Slovenije, Zalu i Gašpera, koji su otpjevali pjesmu Me&My Boy, a upečatljiv trenutak imao je i voditelj ovog finala Klemen Slakonja. Naime, prilikom izvedbe pobjedničke pjesme iz 2019. godine, Arcade, svjetleća kugla pala je na klavir, srušila klavir i Klemena i on si je “raskrvario arkadu“. Tijekom  večeri ta se “ozljeda” misteriozno preselila s lijeve strane na desnu, a prije objave superfinalista je potpuno nestala pa je bilo jasno da se ipak radilo o prilično uspješnom skeču.

Zbog otkazivanja Eurosonga 2020., Ana Soklč nije dobila priliku predstavljati svoju državu s pjesmom Voda, čiju je novu verziju snimila i objavila nedugo nakon otkazivanja Eurosonga.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK