1958. - Hilversum – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

1958. – Hilversum

Datum održavanja: 12. 3. 1958.
Mjesto održavanja:
Studio AVRO
Voditeljica:
Hannie Lips
Sistem glasovanja:
Svaka od 10 zemalja sudionica ima 10 predstavnika u žiriju – svaki ima pravo dodijeliti 1 bod
Broj sudionika:
10
Debitanti:
Švedska
Odstupili s natjecanja:
UK
Povratnici na natjecanje: –
Pobjednik:
André Claveau – Dors mon amour (hrv. Spavaj, ljubavi moja) – FRANCUSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario:
27
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma:
francuski

Treće izdanje Eurosonga održalo se u Nizozemskoj budući da je godinu dana ranije predstavnica te zemlje pobijedila. Bio je ovo ujedno početak tradicije prema kojoj natjecanje organizira zemlja koja je pobijedila godinu ranije.

Grad domaćin ovog izdanja Eurosonga bio je Hilversum. Ne čudi da je ovaj grad izabran za domaćina budući da nosi nadimak grad medija jer su u njemu smještena središta poznatih nizozemskih televizijskih kuća. Sam izbor za najbolju pjesmu Europe održao se studiju televizije AVRO smještenom u spomenutom gradu.

Broj zemalja ostaje isti

I ove godine na Eurosongu je sudjelovalo deset zemalja. No, unatoč istom broju zemalja kao i godinu ranije, ipak nisu sudjelovale sve iste zemlje – Ujedinjeno Kraljevstvo odustalo je od sudjelovanja, a Švedska je debitirala na natjecanju.

Ove zemlje predstavile su se u velikom finalu održanom 12. ožujka, kojeg je vodila poznata nizozemska voditeljica Hannie Lips. Sustav glasovanja bio je jednak kao i godinu dana ranije, a kraj večeri otkrio je da pobjedu odnosi pjesma Dors mon amour francuskog predstavnika Andréa Claveaua.

YouTube video

Iz jednog imena u drugi

No, nije to ono po čemu se hilversumski Eurosong najviše pamti – Eurosong 1958 protekao je u znaku Domenica Modugna i kultne pjesme Nel blu dipinto di blu, koju je publika sjajno prihvatila i preimenovala u Volare po prvoj riječi refrena. Pjesma je ubrzo postala veliki hit diljem Europe i SAD-a, gdje je i dosegla prvo mjesto na US Singles Chart i osvojila dva Grammyja. Na proslavi 50. godišnjice Eurosonga, 2005. godine u Kopenhagenu, osvojila je drugo mjesto u izboru najbolje eurovizijske pjesme svih vremena.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# ZEMLJA IZVOĐAČ PJESMA M B
1. Italija Domenico Modugno Nel blu dipinto di blu 3. 13
2. Nizozemska Corry Brokken Heel de wereld 9. 1
3. Francuska André Claveau Dors, mon amour 1. 27
4. Luksemburg Solange Berry Un grand amour 9. 1
5. Švedska Alice Babs Lilla stjärna 4. 10
6. Danska Raquel Rastenni Jeg rev et blad ud af min dagbog 8. 3
7. Belgija Fud Leclerc Ma petite chatte 5. 8
8. Njemačka Margot Hielscher Für zwei Groschen Musik 7. 5
9. Austrija Liane Augustin Die ganze Welt braucht Liebe 5. 8
10. Švicarska Lys Assia Giorgio 2. 24

Zanimljivosti

  • Pjesma Domenica Modugna Nel blu dipinto di blu, poznatija kao Volare, na Eurosongu 1958. nije pobijedila (3. mjesto), ali je osvojila 2 Grammyja (ploča godine i pjesma godine). Billboard je Domenicu Modugnu dodijelio nagradu za pjesmu godine, a od izdavačke je kuće dobio 3 zlatne ploče: za najboljeg pjevača, najbolju pjesmu i za najprodavaniju ploču.
  • Nastup Domenica Modugna bio je popraćen brojnim tehničkim problemima te je nakon natjecanja pjesma puštena još jednom.
  • Debitantski nastup za Švedsku odradila je renomirana jazz zvijezda Alicia Babs, no loš nastup na Eurosongu gotovo ju je koštao karijere.
  • Lys Assia, pobjednica prvog Eurosonga, predstavljala je Švicarsku i 1958. (treći put za redom, a završila je u “sendviču” između Andréa Claveaua i Domenica Modugna – na drugom mjestu).
  • Bio je to, uz 1956., jedini put da Ujedinjeno Kraljevstvo nije sudjelovalo na Eurosongu.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK