1959. - Cannes – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

1959. – Cannes

Datum održavanja: 11. 3. 1959.
Mjesto održavanja: Palais des Festivales
Voditeljica: Jacqueline Joubert
Sistem glasovanja: Svaka od 10 zemalja sudionica ima 10 predstavnika u žiriju – svaki ima pravo dodijeliti 1 bod
Broj sudionika: 11
Debitanti: Monako
Odstupili s natjecanja: Luksemburg
Povratnici na natjecanje: UK
Pobjednik: Teddy Scholten – Een Beetje (hrv. Samo malo) – NIZOZEMSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 21
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: nizozemski

Zahvaljujući pobjedi godinu ranije, 1959. Francuska je dobila priliku ugostiti Eurosong. Iako se pretpostavljalo kako će domaćin biti Pariz, izbor je pao na Cannes, predivan grad na obali Mediterana.

Blagi porast broja sudionika

U prošla dva izdanja izbora za pjesmu Eurovizije natjecalo se deset zemalja, a 1959. godine došlo je do porasta tog broja. Doduše, taj je porast blag budući da je broj sudionika s 10 porastao na 11. Ove se godine u eurovizijsko natjecanje uključio Monako, Ujedinjeno Kraljevstvo se vratilo nakon jednogodišnje pauze, dok je Luksemburg odlučio uzeti pauzu.

Ožujsko finale

Veliko finale Eurosonga 1959. održalo se 11. ožujka u kongresnom centru Palais des Festivals et des Congrès u Cannesu.  Francuska televizija RTF (Radiodiffusion-Télévision Française) odlučila je kako će voditeljica finalne večeri biti Jacqueline Joubert.

Promjena u načinu izbora pobjednika nije bilo ni ove godine. To znači da je svaka zemlja sudionica natjecanja imala 10 predstavnika u žiriju, a svaki je predstavnik imao pravo dati glas samo jednoj pjesmi. Naravno, bilo je onemogućeno da članovi žirija glasuju za predstavnika svoje zemlje.

Vrhunac ove ožujske večeri bilo je proglašenje pobjednika, koje je otkrilo da trijumf u Cannesu odnosi predstavnik Nizozemske Teddy Scholten s pjesmom Een Beetje i time je uspio pobijediti favorizirane Talijane i Francuze. Italiju je predstavljao legendarni Domenico Modugno s pjesmom Piove. Zauzeo je šesto mjesto, no Piove je, baš kao i Nel blu dipinto di blu, ubrzo postala veliki hit. Smatra se da su za nizozemski trijumf najzaslužniji upravo Talijani i Francuzi. Naime, i jedni i drugi su Teddyju dali maksimalan broj bodova – Talijani u strahu da ne pobijedi Francuska, a Francuzi strahujući od talijanskog slavlja. Ta teorija, dakako, nikada nije dokazana, ali složit ćete se da je itekako moguća.

YouTube video

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Francuska Jean Philippe Oui, oui, oui, oui 3. 15
2. Danska Birthe Wilke Uh, jeg ville ønske jeg var dig 5. 12
3. Italija Domenico Modugno Piove (Ciao, ciao bambina) 6. 9
4. Monako Jacques Pills Mon ami Pierrot 11. 1
5. Nizozemska Teddy Scholten Een beetje 1. 21
6. Njemačka Alice & Ellen Kessler Heute Abend wollen wir tanzen geh’n 8. 5
7. Švedska Brita Borg Augustin 9. 4
8. Švicarska Christa Williams Irgendwoher 4. 14
9. Austrija Ferry Graf Der K und K Kalypso aus Wien 9. 4
10. Ujedinjeno Kraljevstvo Pearl Carr & Teddy Johnson Sing, Little Birdie 2. 16
11. Belgija Bob Benny Hou toch van mij 6. 9

Zanimljivosti

  • Pobjedom u Cannesu, Nizozemska je postala prva država koja je pobijedila dva puta.
  • Tekstopisac pobjedničke pjesme, Willy van Hemert, također potpisuje stihove Net als toen, koja je pobijedila dvije godine ranije. Na taj je način Willy postao prva osoba koja je dvaput pobijedila na Eurosongu.
  • Pjesma Piove Domenica Modugna postala je veliki hit, baš kao i njena prethodnica Nel blu dipinto di blu. No, Domenicovim pjesmama kao da nije bilo suđeno da ih se pamti po pravom imenu: Nel blu dipinto di blu proslavila se pod imenom Volare, dok je Piove dobila nadimak Ciao, ciao.
  • Na kraju natjecanja izvedene su pjesme koje su zauzele prva tri mjesta.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK