1963. - London – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

1963. – London

Datum održavanja: 23. 3. 1963. (subota)
Mjesto održavanja: BBC TV Centar
Voditelj: Catherine (Katie) Boyle
Sistem glasovanja: Svaka od 16 zemalja sudionica ima 20 predstavnika u žiriju – svaki član napravi svoj TOP 5 i tim trima pjesmama daje bodove 5, 4,  3, 2 i 1. Zatim se ocjene članova žirija jedne države zbroje i onih pet  koje imaju najviše bodova dobivaju od te zemlje bodove od 1-5. Tako da je neka zemlja najviše mogla prikupiti 80 bodova (5 X 16)
Broj sudionika: 16
Debitanti:
Odstupili s natjecanja:
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: Grethe and Jørgen Ingmann – Dansevise (hrv. Pjesma za ples) – DANSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 42
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: danski

Pobjeda Isabelle Aubret u Luksemburgu trebala je značiti da će Francuska postati prva država koja će Eurosong ugostiti po treći put. No, baš kao i Nizozemska nekoliko godina ranije, i Francuska je odlučila da joj ne treba još jedna “Eurosong ludnica”, te je tako organizacija natjecanja po drugi put pripala ni krivom ni dužnom Ujedinjenom Kraljevstvu. Broj sudionika nije se mijenjao, ali zato broj bodova koje dijeli žiri jest – umjesto glasova od 1 do 3, sada se bodovalo od 1 do 5. To je posebno teško palo Norvežanima, kasnije ćemo vidjeti zašto.

Natjecanje prepuno zvijezda

Show je vodila legendarna Katie Boyle, nesvjesna da je to tek drugi od četiri ESC-a koje će voditi do 1974. godine. Zvijezda nije nedostajalo ni u natjecateljskom dijelu: Monako je predstavljala France Hardy, dok je boje Luksemburga branila grčka pjevačica Nana Mouskuri. Austriju i Švicarsku predstavljale su pjevačice iz Izraela; Carmela Corren, odnosno Esther Ofarim. Potonja je bila blizu pobjede – završila je na drugom mjestu. Samo glasovanje bilo je prilično zanimljivo, a dodatno ga je “zapaprio” nespretni norveški žiri.

Zemlja odluke – Norveška

Naime, kada je Katie Boyle “pozvala” Oslo tijekom glasovanja, ispostavilo se da je norveški žiri potpuno nespreman – individualne ocjene 20 članova žirija tek su se zbrajale, tako da je predstavnik norveškog žirija na brzinu pročitao privremene rezultate, i to krivim redoslijedom. Kada ga je Katie zamolila da glasove pročita još jednom, ovog puta točnim redoslijedom, on ju je zamolio da norveški žiri “pozove” nešto kasnije. Da u studiju u Oslu opet ne bi svjedočili kaotičnoj situacija, Katie je pustila da prvo ostale zemlje pročitaju svoje glasove. Nakon što je glasovalo 15 država, u vodstvu je bila Švicarska, a po povratku u Oslo slijedi filmski razvoj događaja: Norvežani čitaju konačne rezultate (dakako, različite od privremenih) i pobjeda odlazi u Dansku. Eto, čini se da korijeni “skandinavskog bloka” sežu još u daleku 1963. godinu.

Nakon dvije srpske pjevačice, Jugoslaviju u Londonu predstavlja legendarni Vice Vukov, koji je na taj način postao prvi Hrvat koji je nastupio na Eurosongu. Njegova pjesma Brodovi na probnom je glasovanju završila na prvom mjestu, no na kraju natjecanja bila je na osrednjem 11. mjestu.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Ujedinjeno Kraljevstvo Ronnie Carroll Say Wonderful Things 4. 28
2. Nizozemska Annie Palmen Een speeldoos 13. 0
3. Njemačka Heidi Brühl Marcel 9. 5
4. Austrija Carmela Corren Vielleicht geschieht ein Wunder 7. 16
5. Norveška Anita Thallaug Solhverv 13. 0
6. Italija Emilio Pericoli Uno per tutte 3. 37
7. Finska Laila Halme Muistojeni laulu 13. 0
8. Danska Grethe & Jørgen Ingmann Dansevise 1. 42
9. Jugoslavija Vice Vukov Brodovi 11. 3
10. Švicarska Esther Ofarim T’en va pas 2. 40
11. Francuska Alain Barrière Elle était si jolie 5. 25
12. Španjolska José Guardiola Algo prodigioso 12. 2
13. Švedska Monica Zetterlund En gång i Stockholm 13. 0
14. Belgija Jacques Raymond Waarom? 10. 4
15. Monako Françoise Hardy L’amour s’en va 5. 25
16. Luksemburg Nana Mouskouri À force de prier 8. 13

Zanimljivosti

  • Grethe Ingmann, nažalost, umrla je 1990. godine od raka.
  • Kako bi “oživjeli” večer, organizatori su gledateljima sugerirali da “plješću tako glasno da zvuči histerično”.
  • Opet su čak 4 zemlje ostale bez bodova: Finskoj, Norveškoj i Švedskoj to je bio prvi put, a Nizozemskoj drugi za redom. Nizozemska je tako držala dva rekorda: prva zemlja koja je 2 puta pobijedila i prva zemlja koja je 2 godine za redom ostala bez ijednog boda.
  • Pjesme su izvođene u studiju, dok su se žiriji i publika nalazili na drugoj lokaciji. To je pokrenulo glasine da se ne pjeva uživo.
  • Svaka pjesma je imala svoj poseban “background”.
  • Vice Vukov je postao prvi Hrvat koji je nastupio na Eurosongu. Legenda hrvatske glazbe preminula je 2008. godine nakon dugogodišnje kome.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK