1964. - Kopenhagen – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

1964. – Kopenhagen

Datum održavanja: 21. 3. 1964. (subota)
Mjesto održavanja: Tivolis Koncertsal
Voditelj: Lotte Waever
Sistem glasovanja: Svaka od 16 zemalja sudionica ima žiri od 10 članova. Svaki član daje bodove trima pjesmama koje se mu se najviše svidjele. Bodovi se zatim zbrajaju i svaki žiri daje bodove 1, 3 i 5. Ako se svim članovima žirija najviše svidjela jedna pjesma, onda ona dobiva svih 9 bodova. Ako su se svoj desetorici u žitiju najviše svidjele dvije pjesme, onda one dobivaju 3, odnosno 6 bodova
Broj sudionika: 16
Debitanti: Portugal
Odstupili s natjecanja: Švedska
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: Gigliola Cinquetti – Non ho l’eta’ (hrv. Nisam dovoljno odrasla) – ITALIJA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 49
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: talijanski

 

Švedska te godine nije sudjelovala jer su glazbenici i ostali umjetnici bili u štrajku, no broj država sudionica ostao je isti zahvaljujući pridošlom Portugalu. Dolaskom Portugala nisu baš svi bili oduševljeni – nakon što je izvedena švicarska skladba, na pozornicu se popeo čovjek koji je držao natpis “Bojkotirajte Franca i Salazara!”. Za one kojima povijest nije jača strana, napomenut ćemo da su Franco i Salazar tadašnji španjolski i portugalski diktatori. Zbog njihovih profašističkih diktatura brojni su se zalagali da se Španjolskoj i Portugalu onemogući sudjelovanje na Eurosongu; pred Eurosong u Kopenhagenu zaprimljene su i bombaške prijetnje pa je portugalski predstavnik imao posebno osiguranje. Bilo kuda, politika svuda!

Te je godine prvi put nastupio Austrijanac Udo Jürgens. Bio je šesti. Bez bodova su opet ostale čak četiri države: Jugoslavija, Njemačka, Portugal i Švicarska. Jugoslaviju je predstavljao izvjesni Sabahudin Kurt s pjesmom Život je sklopio krug.

Gromoglasan pljesak za pobjednicu

Ono po čemu se ESC ’64 najviše pamti je, dakako, pobjednica: šesnaestogodišnja Talijanka Gigliola Cinquetti. Ona je od samog početka bila favorit publike koja je njezin nastup ispratila gromoglasnim pljeskom koji je trajao toliko da se Gigliola morala doći nakloniti publici i drugi put. Bila je to prva pobjeda zemlje s Apeninskog poluotoka.

Ove je godine Jugoslaviju predstavljao Sabahudin Kurt s pjesmom Život je sklopio krug i osvojio 13. mjesto s, nažalost, nula bodova.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Luksemburg Hugues Aufray Dès que le printemps revient 4. 14
2. Nizozemska Anneke Grönloh Jij bent mijn leven 10. 2
3. Norveška Arne Bendiksen Spiral 8. 6
4. Danska Bjørn Tidmand Sangen om dig 9. 4
5. Finska Lasse Mårtenson Laiskotellen 7. 9
6. Austrija Udo Jürgens Warum nur warum? 6. 11
7. Francuska Rachel Le chant de Mallory 4. 14
8. Ujedinjeno Kraljevstvo Matt Monro I Love the Little Things 2. 17
9. Njemačka Nora Nova Man gewöhnt sich so schnell an das Schöne 13. 0
10. Monako Romuald Où sont-elles passées 3. 15
11. Portugal António Calvário Oração 13. 0
12. Italija Gigliola Cinquetti Non ho l’età 1. 49
13. Jugoslavija Sabahudin Kurt Život je sklopio krug 13. 0
14. Švicarska Anita Traversi I miei pensieri 13. 0
15. Belgija Robert Cogoi Près de ma rivière 10. 2
16. Španjolska Tim, Nelly & Tony Caracola 12. 1

Zanimljivosti

  • Ne postoji video snimka ovog izdanja ali se pretpostavlja da je BBC bio jedna od televizija koja je snimila ovo natjecanje. Naime, prilikom čišćenja podruma britanske televizijske kuće pronađen je omot kazete naslovljen Eurosong 1964 no, nažalost, kazeta nije pronađena.
  • Na platformi Youtube postoje audio zapisi s Eurosonga u Kopenhagenu.
  • Nizozemska je postala prva zemlja u povijesti ovog natjecanja koja je poslala predstavnika neeruopskog podrijetla. Naime, Anneke Grönloh je indonezijskog podrijetla.
  • Španjolska grupa Tim, Nelly & Tony, kasnije nazvana Los TNT, bila je prva grupa u povijesti Eurosonga koja se sastojala od tri ili više članova.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK