1967. - Beč – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

1967. – Beč

Datum održavanja: 8. 3. 1967.
Mjesto održavanja: Palača Hofburg
Voditeljica: Erika Vaal
Sistem glasovanja: Svaka od 17 zemalja sudionica ima žiri od 10 članova. Svaki član daje 1 bod najdražoj pjesmi
Broj sudionika: 17
Debitanti:
Odstupili s natjecanja: Danska
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: Sandie Shaw – Puppet on a String (hrv. Lutka na koncu) – UK
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 47
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: engleski

Pobjeda na Eurosongu 1966. pružila je Austriji priliku da po prvi put u svojoj povijesti organizira izbor za najbolju pjesmu Europe. Glavni grad te zemlje, Beč, ugostio je 17 zemalja, što je jedna zemlja manje u odnosu na prošlo izdanje Eurosonga. S natjecanja se odlučila povući Danska, koja je idući put na Eurosongu nastupila tek 1978. godine.

Promjena u broju sudionika ove godine nije bila jedina. Naime, došlo je i do pojednostavljivanja sustava glasovanja – svaka od 17 zemalja sudionica ima žiri od 10 članova, a svaki član daje 1 bod najdražoj pjesmi.

Pogreška završila sretnim ishodom

Već je navedeno kako je Beč bio domaćin ovog izdanja Eurosonga, a sam prostor u kojem se natjecanje odvijalo bila je poznata palača Hofgburg, nekadašnja zimska rezidencija obiteji Habsburg. Gledatelje je kroz šou vodila austrijska glumica i pjevačica Erika Vaal, koja je prilikom objave rezultata glasovanja žirija bila poprilično zbunjena. Naime, ona je Ujedinjeno Kraljevstvo proglasila za pobjednika prije nego je posljednji žiri pročitao svoje glasove. Srećom, prednost UK-a bila je nedostižna i stvari se nisu promijenile, no to nije spriječilo direktora žirija, Clifforda Browna, da voditeljici kaže što misli o njenim voditeljskim sposobnostima.

Konačni rezultati otkrili su da pobjedu odnosi Sandie Shaw s pjesmom Puppet on a String. Bila je to, dakle, prva pobjeda UK-a na Eurosongu, izborena na dojmljiv način, s dotada najvećom bodovnom razlikom: UK je na kraju imalo 47 bodova, dok je drugoplasirana Irska imala “samo” 22 boda. Prije toga su Britanci u devet godina čak pet puta završili na drugom mjestu. Sandie Shaw je svoju pjesmu otpjevala bosonoga.

YouTube video

Veliki internacionalni uspjeh jedne zvijezde

U Beču bilježimo i prvi nastup grčke zvijezde Vicky Leandros. Pjesmom L’amour est bleu (hrv. Ljubav je plava) je predstavljala Luksemburg i osvojila izvrsno četvrto mjesto. Instrumental njezine pjesme dosegao je prvo mjesto na američkoj top-listi.

Boje bivše države na bečkoj eurovizijskoj pozornici branio je slovenski pjevač Lado Leskovar. Sa svojom pjesmom Vse rože sveta u konačnici je zauzeo osmo mjesto sa sedam osvojenih bodova.

YouTube video

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Nizozemska Thérèse Steinmetz Ring-dinge-ding 14. 2
2. Luksemburg Vicky Leandros L’amour est bleu 4. 17
3. Austrija Peter Horton Warum es hunderttausend Sterne gibt 14. 2
4. Francuska Noëlle Cordier Il doit faire beau là-bas 3. 20
5. Portugal Eduardo Nascimento O vento mudou 12. 3
6. Švicarska Géraldine Quel cœur vas-tu briser? 17. 0
7. Švedska Östen Warnerbring Som en dröm 8. 7
8. Finska Fredi Varjoon – suojaan 12. 3
9. Njemačka Inge Brück Anouschka 8. 7
10. Belgija Louis Neefs Ik heb zorgen 7. 8
11. Ujedinjeno Kraljevstvo Sandie Shaw Puppet on a String 1. 47
12. Španjolska Raphael Hablemos del amor 6. 9
13. Norveška Kirsti Sparboe Dukkemann 14. 2
14. Monako Minouche Barelli Boum-Badaboum 5. 10
15. Jugoslavija Lado Leskovar Vse rože sveta 8. 7
16. Italija Claudio Villa Non andare più lontano 11. 4
17. Irska Sean Dunphy If I Could Choose 2. 22

Zanimljivosti

  • Predstavnik Portugala, Eduardo Nascimento, prvi je crnac u povijesti Eurosonga koji je predstavljao neku zemlju. Nakon njegova izbora počele su kružiti glasine da je tadašnji portugalski premijer, António de Oliveira Salazar, odlučio poslati Nascimenta kako bi Europi pokazao da nije rasist.
  • Ovo je prvo izdanje Eurosonga na kojem je svaka zemlja imala posebnog dirigenta koji je upravljao orkestrom. U prijašnjim izdanjima dirigent zemlje domaćina upravljao je orkestrom prilikom nastupa svih zemalja.
  • Danska se povukla zbog toga što je novi direktor zabavnog sadržaja DR-a smatrao da se novac namijenjen eurovizijskom nastupu može potrošiti na bolji način.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK