1968. - London – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

1968. – London

Datum održavanja: 6. 4. 1968.
Mjesto održavanja: Royal Albert Hall
Voditeljica: Catherine (Katie) Boyle
Sistem glasovanja: Svaka od 17 zemalja sudionica ima žiri od 10 članova. Svaki član daje 1 bod najdražoj pjesmi
Broj sudionika: 17
Debitanti:
Odstupili s natjecanja:
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: Massiel – La, la, la – ŠPANJOLSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 29
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: španjolski

Trinaesti Eurosong po redu održan je u legendarnom Royal Albert Hallu u Londonu u suradnji EBU-a i BBC-a. Broj sudionika ove se godine nije mijenjao – nije bilo debitanata, niti se itko vratio na natjecanje, niti je itko odstupio.

Veliko londonsko finale održalo se 6. travnja 1968., a gledatelje je kroz emisiju vodila nezamjenjiva Katie Boyle.  Uoči natjecanja, veliki favorit bio je predstavnik domaćina, Cliff Richard; druga na listi favorita bila je pobjednica iz 1962. godine, Francuskinja Isabelle Aubret. No, nitko, baš nitko nije računao na španjolsku predstavnicu Mariju Massiel i njenu La la la. Pjesmu je u originalu pjevao Joan Manuel Serrat, no on je u Londonu želio pjevati na katalonskom, što nikako nije odgovaralo Francovu profašističkom režimu, te je umjesto Joan Manuela Serrata pjesmu otpjevala spomenuta Maria Massiel. Na španjolskom, dakako.

Neočekivan pobjednik

Nakon natjecateljsko dijela večeri uslijedilo je glasovanje koje je bilo iznimno napeto. Isabelle Aubret (Francuska) je povela, no ubrzo ju je prestigao najveći favorit, Cliff Richard (UK). No, kad dvojica “ratuju”, najviše profitira – treći. Španjolska je skupljala bod po bod i pred sam kraj izbila na vrh. Vrhunac je bio kada je pozvan posljednji, jugoslavenski žiri da pročita svoje glasove. Španjolska je u tom trenutku imala 29, a UK 28 bodova. Nakon što je Jugoslavija glasovala, stanje je ostalo isto – iz skopskog studija nijedan glas nisu dobili ni Španjolska ni UK!

Zaprepaštena Katie Boyle tada je još jednom zamolila članove žirija da prekontroliraju svoje glasove, ne vjerujući da Eurosong ne ostaje u Londonu. Glasovi su točno pročitani; pobjednica Eurosonga 1968 je Massiel! Zanimljivo, njene pjesme La la la danas se nitko ne sjeća, dok je pjesma Congratulations postala evergreen i brojni su i danas uvjereni da je pobijedila. Isabelle Aubret je završila na trećem mjestu.

YouTube video

Jugoslaviju su predstavljali naši Dubrovački trubaduri s pjesmom Jedan dan. Oni su optimistično prognozirali plasman u TOP 3, na kraju su podijelili sedmo mjesto s Belgijom i Monakom.

YouTube video

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Portugal Carlos Mendes Verão 11. 5
2. Nizozemska Ronnie Tober Morgen 16. 1
3. Belgija Claude Lombard Quand tu reviendras 7. 8
4. Austrija Karel Gott Tausend Fenster 13. 2
5. Luksemburg Chris Baldo & Sophie Garel Nous vivrons d’amour 11. 5
6. Švicarska Gianni Mascolo Guardando il sole 13. 2
7. Monako Line & Willy À chacun sa chanson 7. 8
8. Švedska Claes-Göran Hederström Det börjar verka kärlek, banne mej 5. 15
9. Finska Kristina Hautala Kun kello käy 16. 1
10. Francuska Isabelle Aubret La source 3. 20
11. Italija Sergio Endrigo Marianne 10. 7
12. Ujedinjeno Kraljevstvo Cliff Richard Congratulations 2. 28
13. Norveška Odd Børre Stress 13. 2
14. Irska Pat McGuigan Chance of a Lifetime 4. 18
15. Španjolska Massiel La, la, la 1. 29
16. Njemačka Wenche Myhre Ein Hoch der Liebe 6. 11
17. Jugoslavija Dubrovački trubaduri Jedan dan 7. 8

Zanimljivosti

  • Bio je ovo treći Eurosong kojeg je vodila Katie Boyle.
  • Po prvi puta u povijesti, Eurosong se prenosio u boji u Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.
  • 2008. godine snimljen je dokumentarni film 1968. Yo viví el mayo español redatelja Montsea Fernándeza Ville. Film se koncentrira na događaje u Francuskoj u svibnju 1968. i kako su se ti događaji reflektirali na Španjolsku, a zanimljivo je da se govori i o tome da je Francisco Franco Španjolskoj namjestio pobjedu.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK