1969 – Madrid

29. 4. 1969. (subota)
Mjesto održavanja: Teatro Real
Voditelj: Laurita Valenzuela
Sistem glasovanja: Svaka od 16 zemalja sudionica ima žiri od 10 članova. Svaki član daje 1 bod najdražoj pjesmi
Broj sudionika: 16
Debitanti: –
Odstupili s natjecanja: Austrija
Povratnici na natjecanje: –
Pobjednik: Frida Boccara – «Un jour, un enfant» («Jedan dan, jedno dijete») – FRANCUSKA Lenny Kuhr – «De Troubadour» («Trubadur») – NIZOZEMSKA Salomé – «Vivo cantando» («Živim pjevajući») – ŠPANJOLSKA Lulu – «Boom bang-a-bang» – UK
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 18
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: francuski, nizozemski, španjolski, engleski

Španjolska je organizaciju Eurosonga shvatila izuzetno ozbiljno, vjerojatno ozbiljnije nego itko drugi dotad. U organizaciju su uložena 2.5 milijuna dolara (dotad se u prosjeku ulagalo oko 300 tisuća dolara), plakat za natjecanje je izradio slavni Salvador Dali, a tijekom cijele ceremonije Španjolci su promovirali ljepote svoje zemlje napravivši tako sjajnu reklamu za svoj turizam. Bio je to uistinu veliki spektakl, no nisu svi željeli biti dio njega. Austrija nije željela nastupiti u zemlji u kojoj je na vlasti diktator (više smo puta dosad spominjali kako su brojne države smatrale da bi Španjolsku trebalo izbaciti iz natjecanja zbog Francovog režima) i nije poslala svog predstavnika u Madrid. S druge strane, Lihtenštajn je želio debitirati na ESC-u, čak su i odabrali pjesmu («Un beau matin» – «Lijepo jutro»), no nisu bili član EBU-a te nisu smjeli pristupiti natjecanju. U Teatru Real je tako te travanjske subote izvedeno 16 pjesama.

Ono što se onda dogodilo u Madridu jedinstven je slučaj u povijesti Eurosonga i sa sigurnošću možemo tvrditi da se takvo nešto neće više nikada ponoviti. Naime, pobijedile su čak ČETIRI (!!!) zemlje. Kako? Evo kako; na kraju glasovanja Francuska, Nizozemska, domaćin Španjolska i UK imali su po 18 bodova, a kako tada nije bilo kriterija po kojem se moglo odlučiti tko će biti «najbolji od najboljih», sve četiri zemlje su dobile pobjedničke medalje. Jasno, slavljenika je na pozornici po završetku glasovanja bilo više nego su organizatori očekivali, tako da su medalje dobili samo izvođači; skladatelji su svoja priznanja navodno dobili kasnije.

A sada da nabrojimo slavnu četvorku: Francuskinja Frida Boccara («Un jour, un enfant»), Nizozemac Lenny Kuhr («De Troubadour»), Španjolka Salomé («Vivo cantando») i Škotkinja Lulu («Boom bang-a-bang»). Lulu će kasnije postati velika TV zvijezda, spisateljica, model, glumica, a 1974. godine je otpjevala naslovnu pjesmu za film James Bond: The Man with the Golden Gun. Inače, to su bile četvrta pobjeda Francuske (rekord), treća Nizozemske i druga Španjolske i UK-a.

Predstavnici Jugoslavije bili su naši Ivana i 3M. Pjesma «Pozdrav svijetu» kraj je dočekala na 13. mjestu zajedno s Italijom.

 

Osvojeno mjesto Redni broj nastupa Zemlja Izvođač Naziv pjesme Osvojeni broj bodova
1. 3. Španjolska Salomé “Vivo cantando” 18
1. 7. UK Lulu “Boom Bang-a-Bang” 18
1. 8. Nizozemska Lenny Kuhr “De troubadour” 18
1. 14. Francuska Frida Boccara “Un jour, un enfant” 18
5. 11. Švicarska Paola Del Medico “Bonjour, Bonjour” 13
6. 4. Monako Jean Jacques “Maman, Maman” 11
7. 5. Irska Muriel Day “The Wages of Love” 10
7. 10. Belgija Louis Neefs “Jennifer Jennings” 10
9. 9. Švedska Tommy Körberg “Judy, min vän” 8
9. 13. Njemačka Siw Malmkvist “Primaballerina” 8
11. 2. Luksemburg Romuald “Catherine” 7
12. 16. Finska Jarkko & Laura “Kuin silloin ennen” 6
13. 1. Jugoslavija Ivan & 4M “Pozdrav svijetu” 5
13. 6. Italija Iva Zanicchi “Due grosse lacrime bianche” 5
15. 15. Portugal Simone de Oliveira “Desfolhada portuguesa” 4
16. 12. Norveška Kirsti Sparboe “Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli” 1