1970 – Amsterdam

21. 3. 1970. (subota)
Mjesto održavanja: RAI Congrescentrum
Voditelj: Willy Dobbe
Sistem glasovanja: Svaka od 12 zemalja sudionica ima žiri od 10 članova – svaki član daje 1 glas pjesmi koja mu je najviše sviđa
Broj sudionika: 12
Debitanti: –
Odstupili s natjecanja: Finska, Norveška, Portugal, Švedska
Povratnici na natjecanje: –
Pobjednik: Dana – «All Kinds of Everything» («Sve vrste svačega») – IRSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 32
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: engleski

Obzirom da su godinu dana ranije u Madridu pobijedile čak četiri zemlje (Francuska, Nizozemska, Španjolska i UK), nije odmah bilo poznato koji će država i grad ugostiti petnaesti po redu Eurosong. Ubrzo je odlučeno da natjecanje bude drugi put održano u Nizozemskoj; prvi put u Amsterdamu. Očekivano, nevjerojatan epilog lanjskog glasovanja odrazio se i na amsterdamski Eurosong: čak četiri zemlje odlučile su ne sudjelovati nezadovoljne plasmanom i/ili načinom glasovanja. Abecednim redom, to su bile Finska, Norveška, Portugal i Švedska. Njihov bojkot donekle je urodio plodom: promijenjen je sistem glasovanja, a uvedeno je i pravilo da, ako dvije zemlje na kraju glasovanja imaju jednak broj bodova, moraju biti još jednom izvedene i tada žiriji odlučuju između te dvije pjesme. Ako i tada rezultat bude neriješen, dvije zemlje dijele prvo mjesto.

Izostanak spomenutih država nije spriječio Nizozemce da prirede nezaboravan spektakl i naprave pravu malu revoluciju u ESC svijetu. Svaka je pjesma prije izvođenja predstavljena video-razglednicom. O pozornici se priča do dana današnjeg: dizajnirao ju je Roland de Groot, a činile su je zakrivljene horizontalne prečke i brojni srebrni ukrasi koji su se pomicali u različitim smjerovima.

UK je predstavljala Velšanka Mary Hopkin, Njemačku Katja Ebstein, a Španjolsku tada još nepoznati Julio Iglesias. Pobjedu je odnijela Dana koja je predstavljala Irsku, zemlju koja će postati prava velesila Eurosonga. Dana je tada imala samo 18 godina, a pjevala je pjesmu «All Kinds of Everything», koja se prodala u milijunskoj nakladi.

Bivšu državu je predstavljala slovenska ekipa. Prilično loše – Eva Sržen s pjesmom «Priđi, dala ti bom cvet» («Dođi, dat ću ti cvijet») završila je na pretposljednjem, 11. mjestu sa samo 4 boda. Sva četiri boda stigla su iz Londona.

 

Osvojeno mjesto Redni broj nastupa Zemlja Izvođač Naziv pjesme Osvojeni broj bodova
1. 12. Irska Dana “All Kinds of Everything” 32
2. 7. UK Mary Hopkin

“Knock, Knock Who’s There?”

 

26
3. 11. Njemačka Katja Ebstein “Wunder gibt es immer wieder” 12
4. 2. Švicarska Henri Dès “Retour” 8
4. 6. Francuska Guy Bonnet “Marie-Blanche” 8
4. 9. Španjolska Julio Iglesias “Gwendolyne” 8
7. 1. Nizozemska Hearts of Soul “Waterman” 7
8. 3. Italija Gianni Morandi “Occhi di ragazza” 5
8. 5. Belgija Jean Vallée “Viens l’oublier” 5
8. 10 Monako Dominique Dussault “Marlène” 5
11. 4. Jugoslavija Eva Sršen “Pridi, dala ti bom cvet” 4
12 8. Luksemburg David Alexandre Winter “Je suis tombé du ciel” 0