1970. - Amsterdam – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

1970. – Amsterdam

Datum održavanja: 21. 3. 1970.
Mjesto održavanja: RAI Congrescentrum
Voditelj: Willy Dobbe
Sistem glasovanja: Svaka od 12 zemalja sudionica ima žiri od 10 članova – svaki član daje 1 glas pjesmi koja mu je najviše sviđa
Broj sudionika: 12
Debitanti:
Odstupili s natjecanja: Finska, Norveška, Portugal, Švedska
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: Dana – All Kinds of Everything (hrv. Sve vrste svačega) – IRSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 32
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: engleski

Obzirom da su godinu dana ranije u Madridu pobijedile čak četiri zemlje (Francuska, Nizozemska, Španjolska i UK), nije odmah bilo poznato koji će država i grad ugostiti petnaesti po redu Eurosong. Ubrzo je odlučeno da natjecanje bude drugi put održano u Nizozemskoj; prvi put u Amsterdamu. Očekivano, nevjerojatan epilog lanjskog glasovanja odrazio se i na amsterdamski Eurosong: čak četiri zemlje odlučile su ne sudjelovati nezadovoljne plasmanom i/ili načinom glasovanja. Abecednim redom, to su bile Finska, Norveška, Portugal i Švedska. Njihov bojkot donekle je urodio plodom: promijenjen je sistem glasovanja, a uvedeno je i pravilo da, ako dvije zemlje na kraju glasovanja imaju jednak broj bodova, moraju biti još jednom izvedene i tada žiriji odlučuju između te dvije pjesme. Ako i tada rezultat bude neriješen, dvije zemlje dijele prvo mjesto.

Uvođenje razglednica

Izostanak spomenutih država nije spriječio Nizozemce da prirede nezaboravan spektakl i naprave pravu malu revoluciju u ESC svijetu. Svaka je pjesma prije izvođenja predstavljena video-razglednicom. O pozornici se priča do dana današnjeg: dizajnirao ju je Roland de Groot, a činile su je zakrivljene horizontalne prečke i brojni srebrni ukrasi koji su se pomicali u različitim smjerovima.

UK je predstavljala Velšanka Mary Hopkin, Njemačku Katja Ebstein, a Španjolsku tada još nepoznati Julio Iglesias. Pobjedu je odnijela Dana koja je predstavljala Irsku, zemlju koja će postati prava velesila Eurosonga. Dana je tada imala samo 18 godina, a pjevala je pjesmu All Kinds of Everything, koja se prodala u milijunskoj nakladi.

Bivšu državu je predstavljala slovenska ekipa. Prilično loše – Eva Sršen s pjesmom Priđi, dala ti bom cvet (hrv. Dođi, dat ću ti cvijet) završila je na pretposljednjem, 11. mjestu sa samo 4 boda. Sva četiri boda stigla su iz Londona.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Nizozemska Hearts of Soul Waterman 7. 7
2. Švicarska Henri Dès Retour 4. 8
3. Italija Gianni Morandi Occhi di ragazza 8. 5
4. Jugoslavija Eva Sršen Pridi, dala ti bom cvet 11. 4
5. Belgija Jean Vallée Viens l’oublier 8. 5
6. Francuska Guy Bonnet Marie-Blanche 4. 8
7. Ujedinjeno Kraljevstvo Mary Hopkin Knock, Knock Who’s There? 2. 26
8. Luksemburg David Alexandre Winter Je suis tombé du ciel 12. 0
9. Španjolska Julio Iglesias Gwendolyne 4. 8
10. Monako Dominique Dussault Marlène 8. 5
11. Njemačka Katja Ebstein Wunder gibt es immer wieder 3. 12
12. Irska Dana All Kinds of Everything 1. 32

Zanimljivosti

  • Na amsterdamskom Eurosongu sudjelovalo je svega 12 zemalja što je bio najmanji broj sudionika još od 1959. godine.
  • Nakon uvodnog videa (koji je trajao četiri i pol minute), voditeljica Willy Dobbe održala je najkraći uvod u povijesti Eurosonga – trajao je samo 24 sekunde. Jedino što je voditeljica u uvodu rekla bio je kratki pozdrav gledateljima na nizozemskom, francuskom i engleskom jeziku.
  • UK ponovno je bilo veliki favorit za pobjedu. Štoviše, britanska delegacija već je pripremila i pobjednički party za svoje predstavnike. Međutim, sve je palo u vodu nakon što je UK, već sedmi put, zauzelo drugo mjesto.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK