1970. - Amsterdam – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

1970. – Amsterdam

Datum održavanja: 21. 3. 1970.
Mjesto održavanja: RAI Congrescentrum
Voditeljica: Willy Dobbe
Sistem glasovanja: Svaka od 12 zemalja sudionica ima žiri od 10 članova – svaki član daje 1 glas pjesmi koja mu je najviše sviđa
Broj sudionika: 12
Debitanti:
Odstupili s natjecanja: Finska, Norveška, Portugal, Švedska
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: Dana – All Kinds of Everything (hrv. Sve vrste svačega) – IRSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 32
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: engleski

Obzirom da su godinu dana ranije u Madridu pobijedile čak četiri zemlje (Francuska, Nizozemska, Španjolska i UK), nije odmah bilo poznato koji će država i grad ugostiti petnaesti po redu Eurosong. Ubrzo je posebnim glasovanjem odlučeno da natjecanje bude drugi put održano u Nizozemskoj; prvi put u Amsterdamu. Tom odlukom televizija domaćin postala je nizozemska televizija NOS.

Očekivano, nevjerojatan epilog lanjskog glasovanja odrazio se i na amsterdamski Eurosong: čak četiri zemlje odlučile su ne sudjelovati nezadovoljne plasmanom i/ili načinom glasovanja. Abecednim redom, to su bile Finska, Norveška, Portugal i Švedska.

Bojkot navedenih zemalja donekle je urodio plodom jer je promijenjen sistem glasovanja. Uvedeno je pravilo da, ako dvije zemlje na kraju glasovanja imaju jednak broj bodova, moraju biti još jednom izvedene i tada žiriji odlučuju između te dvije pjesme. Ako i tada rezultat bude neriješen, dvije zemlje dijele prvo mjesto.

Uvođenje razglednica

Velik spektakl u Amsterdamu održao se 21. ožujka 1970., a voditeljica večeri bila je Willy Dobbe, inače poznata nizozemska voditeljica.

Izostanak ranije spomenutih država nije spriječio Nizozemce da prirede nezaboravan spektakl i naprave pravu malu revoluciju u eurovizijskom svijetu. Svaka je pjesma prije izvođenja predstavljena video-razglednicom. O pozornici se priča do dana današnjeg: dizajnirao ju je Roland de Groot, a činile su ju zakrivljene horizontalne prečke i brojni srebrni ukrasi koji su se pomicali u različitim smjerovima.

Na samome kraju večeri otkriveni su rezlultati glasovanja koji su pokazali da pobjedu odnosi irska predstavnica Dana. Tada je imala samo 18 godina, a pjevala je pjesmu All Kinds of Everything, koja se prodala u milijunskoj nakladi.

YouTube video

Bivšu državu je predstavljala slovenska ekipa. Prilično loše – Eva Sršen s pjesmom Priđi, dala ti bom cvet (hrv. Dođi, dat ću ti cvijet) završila je na pretposljednjem, 11. mjestu sa samo 4 boda. Sva četiri boda stigla su iz Londona.

YouTube video

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Nizozemska Hearts of Soul Waterman 7. 7
2. Švicarska Henri Dès Retour 4. 8
3. Italija Gianni Morandi Occhi di ragazza 8. 5
4. Jugoslavija Eva Sršen Pridi, dala ti bom cvet 11. 4
5. Belgija Jean Vallée Viens l’oublier 8. 5
6. Francuska Guy Bonnet Marie-Blanche 4. 8
7. Ujedinjeno Kraljevstvo Mary Hopkin Knock, Knock Who’s There? 2. 26
8. Luksemburg David Alexandre Winter Je suis tombé du ciel 12. 0
9. Španjolska Julio Iglesias Gwendolyne 4. 8
10. Monako Dominique Dussault Marlène 8. 5
11. Njemačka Katja Ebstein Wunder gibt es immer wieder 3. 12
12. Irska Dana All Kinds of Everything 1. 32

Zanimljivosti

  • Na amsterdamskom Eurosongu sudjelovalo je svega 12 zemalja što je bio najmanji broj sudionika još od 1959. godine.
  • Nakon uvodnog videa (koji je trajao četiri i pol minute), voditeljica Willy Dobbe održala je najkraći uvod u povijesti Eurosonga – trajao je samo 24 sekunde. Jedino što je voditeljica u uvodu rekla bio je kratki pozdrav gledateljima na nizozemskom, francuskom i engleskom jeziku.
  • UK ponovno je bilo veliki favorit za pobjedu. Štoviše, britanska delegacija već je pripremila i pobjednički party za svoje predstavnike. Međutim, sve je palo u vodu nakon što je UK, već sedmi put, zauzelo drugo mjesto.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK