1973. - Luxembourg – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

1973. – Luxembourg

Datum održavanja: 7. 4. 1973.
Mjesto održavanja: Nouveau Théâtre Municipal
Voditelj: Helga Guitton
Sistem glasovanja: Svaka od 17 zemalja sudionica ima dvočlani žiri. Oba člana su svaku pjesmu ocijenila od 1 do 5
Broj sudionika: 17
Debitanti: Izrael
Odstupili s natjecanja: Austrija, Malta
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras (hrv. Prepoznat ćeš se) – LUKSEMBURG
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 129
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: francuski

Luksemburžane nisu mučili problemi koji su mučili Monako 1972. godine, tako da je osamnaesti Eurosong održan u zemlji koja je godinu prije pobijedila. Te godine skoro je bilo zanimljivije pratiti što se događalo prije, nego za vrijeme samog natjecanja.

Sjajan debitantski nastup

Austrija se vodila onom “Ako nemaš ništa pametno za reći, radije šuti”. Nisu, imali što poslati, a nisu se htjeli osramotiti pred europskom publikom pa su radije pauzirali. Maltežane su obeshrabrila dva posljednja mjesta u jedina dva nastupa te su i oni odlučili propustiti okupljanje u Vojvodstvu. U Eurosong obitelj je zato ušao Izrael. Premda je riječ o državi koja se cijelom svojom površinom nalazi na tlu Azije, ona je bila član EBU-a i time stekla pravo nastupa na ovom natjecanju. Bili su sjajni četvrti.

Ne može bez skandala

Najveći skandal izazvala je španjolska pjesma Eres tu.Neki su smatrali da je ona plagijat pjesme Brez besed kojom je Berta Ambrož predstavljala Jugoslaviju 1966. godine. Španjolska ipak nije diskvalificirana; brojni smatraju da je to bio čisto politički potez, obzirom da je Francov desničarski režim Europi bio prihvatljiviji od ljevičarskog Titovog. Pjesma Eres tu je bila druga i postala je veliki međunarodni hit.

Piše se povijest

Ujedinjeno Kraljevstvo još je jednom predstavljao Cliff Richard, ovog je puta bio treći. Talijanima se nije posrećilo s Massimom Ranierijem. U povijest je te večeri ušla Šveđanka Monica Dominique – ona je bila prva žena koja je na Eurosongu ravnala orkestrom. Šveđani nisu bili jedini kod kojih je dirigent bio žena; dirigenticu su imali i Izraelci (Nurit Hirsh). Ime grupe koja je predstavljala Švedsku bilo je Malta, no pred samo natjecanje morali su ga promijeniti u The Nova and The Dolls. Organizatori su smatrali da bi ime Malta moglo stvarati pomutnju, iako država Malta nije sudjelovala.

Pobjednik je Luksemburg

A tko je na kraju pobijedio? Nitko od navedenih, već Anne-Marie David koja je pjevala za domaći Luksemburg. Predstavnik Jugoslavije bio je Zdravko Čolić s pjesmom Gori vatra. Vatra je dogorjela do očajnog petnaestog mjesta kojeg je podijelila s Francuskom. Zdravko je nakon Eurosonga izjavio kako kod žirija nije upalio osobni šarm.


Godinu dana ranije na Olimpijskim Igrama u Munchenu palestinski su teroristi oteli izraelske sportaše. Kako se u Luksemburgu natjecao i Izrael, pojavio se opravdan strah od novih terorističkih napada. Vezano za to, rodila se jedna od kultnih ESC anegdota. BBC-jev komentator Terry Wogan je rekao da su mu napomenuli da nitko ne ustaje dok traje pljesak, jer bi službe sigurnosti mogle zapucati u osobu koja ustane.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Finska Marion Rung Tom Tom Tom 6. 93
2. Belgija Nicole & Hugo Baby, Baby 17. 58
3. Portugal Fernando Tordo Tourada 10. 80
4. Njemačka Gitte Junger Tag 8. 85
5. Norveška Bendik Singers It’s Just A Game 7. 89
6. Monako Marie Un train qui part 8. 85
7. Španjolska Mocedades Eres tú 2. 125
8. Švicarska Patrick Juvet Je vais me marier, Marie 12. 79
9. Jugoslavija Zdravko Čolić Gori vatra 15. 65
10. Italija Massimo Ranieri Chi sarà con te 13. 74
11. Luksemburg Anne-Marie David Tu te reconnaîtras 1. 129
12. Švedska Nova and The Dolls You’re Summer 5. 94
13. Nizozemska Ben Cramer De oude muzikant 14. 69
14. Irska Maxi Do I Dream 10. 80
15. Ujedinjeno Kraljevstvo Cliff Richard Power to All Our Friends 3. 123
16. Francuska Martine Clémenceau Sans toi 15. 65
17. Izrael Ilanit Ey Sham (אי שם) 4. 97

Zanimljivosti

  • Ovo izdanje Eurosonga zauzima 18. mjesto u poretku najviše gledanih televizijskih emisija u Ujedinjenom Kraljevstvu.
  • Ukinuto je pravilo da svaka zemlja mora pjevati na materinjem jeziku pa je više pjesama izvedeno na engleskom.
  • Irska predstavnica, Maxi, imala je problema sa svojom delegacijom. Naime, pjevačica i delegacija nisu nikako mogli postići zajednički dogovor oko toga kako bi nastup trebao izgledati. Maxi je bila toliko isfrustrirana da je čak napustila probe. Irska delegacija je, u strahu da će pjevačica odustati od natjecanja, kontaktirala Tinu Reynolds kao potencijalnu zamjenu. No, na kraju ipak do zamjene nije došlo i irske broje branila je prvoizabrana Maxi.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK