1974. - Brighton – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

1974. – Brighton

Datum održavanja: 6. 4. 1974.
Mjesto održavanja: The Dome
Voditelj: Catherine (Katie) Boyle
Sistem glasovanja: Svaka od 17 zemalja sudionica ima žiri od 10 članova – svaki član daje 1 glas pjesmi koja mu je najviše sviđa
Broj sudionika: 17
Debitanti: Grčka
Odstupili s natjecanja: Francuska
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: ABBA – Waterloo – ŠVEDSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 24
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: engleski

Nakon pobjede na “domaćem terenu” 1973. godine, Luksemburg nije imao ni želje ni mogućnosti ponovno organizirati Eurosong. A kada netko odustane od organizacije, onda u igru ulazi Ujedinjeno Kraljevstvo. Devetnaesti ESC je tako održan u Brightonu, ljetovalištu Londonaca, u bivšoj konjušnici princa od Walesa. Show je četvrti i posljednji put vodila Katie Boyle. Premda su odabrali pjesmu koja će ih predstavljati (Dani – La vie à vingt-cinq ans), Francuzi se nisu pojavili na izboru jer je toga tjedna preminuo njihov predsjednik Georges Pompidou. Broj sudionika upotpunila je Grčka.

Početak grupe ABBA

Domaćina je predstavljala Olivia Newton John, koja će se kasnije proslaviti ulogom u filmu Briljanteen u kojem je glumila s Johnom Travoltom. U Brightonu je pjevala Long Live Love (hrv. Neka živi ljubav) i zauzela četvrto mjesto. Za glavnog favorita slovila je talijanska pobjednica iz 1964. godine, Gigliola Cinquetti, ali višu poziciju od drugog mjesta nije mogla dohvatiti. Pobjedu je, odnijela tada slabo poznata švedska grupa ABBA. Njihov Waterloo postigao je veličanstven uspjeh diljem Europe i svijeta, a grupu to nije uspavalo – brojnim narednim sjajnim pjesmama očuvali su status jedne od najboljih pop grupa ikada. Bila je to prva pobjeda Švedske, uz Italiju vjerojatno najomiljenije ESC države.

Jugoslaviju je predstavljala Grupa Korni sa solistom Zlatkom Pejakovićem. Pobjedu u Opatiji ostvarili su pjesmom Moja generacija (generacija 42). Kritika je bile podijeljena: jedni su bili zadovoljni što smo se odrekli šlagera, drugi su smatrali da ne možemo Englezima prodavati njihovu glazbu. Grupa Korni je kraj dočekala na 12. mjestu.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Finska Carita Holmström Keep Me Warm 13. 4
2. Ujedinjeno Kraljevstvo Olivia Newton-John Long Live Love 4. 14
3. Španjolska Peret Canta y sé feliz 9. 10
4. Norveška Anne-Karine Strøm feat. Bendik Singers The First Day of Love 14. 3
5. Grčka Marinella Krasí, thálassa ke t’ agóri mu 11. 7
6. Izrael Kaveret as ‘Poogy’ Natati La Khayay (נתתי לה חיי) 7. 11
7. Jugoslavija Korni Grupa Moja generacija 12. 6
8. Švedska ABBA Waterloo 1. 24
9. Luksemburg Ireen Sheer Bye Bye I Love You 4. 14
10. Monako Romuald Celui qui reste et celui qui s’en va 4. 14
11. Belgija Jacques Hustin Fleur de liberté 9. 10
12. Nizozemska Mouth and MacNeal I See a Star 3. 15
13. Irska Tina Reynolds Cross Your Heart 7. 11
14. Njemačka Cindy & Bert Die Sommermelodie 14. 3
15. Švicarska Piera Martell Mein Ruf nach dir 14. 3
16. Portugal Paulo de Carvalho E depois do adeus 14. 3
17. Italija Gigliola Cinquetti 2. 18

Zanimljivosti

  • Švedska pobjeda bila je prva eurovizijska pobjeda jedne zemlje sa Skandinavskog poluotoka.
  • Enzo Guzman bio je izabrani predstavnik Malte. Ovu je zemlju trebao predstavljati s pjesmom Paċi Fid-Dinja (hrv. Mir u svijetu), ali zbog neutvrđenih razloga, Malta se povukla s natjecanja.
  • Talijanska televizija RAI odbila je prenositi finale Eurosonga zbog domaćih političkih previranja vezanih uz referendum o zakonu o rastavama, koji se pripremao. Naime, ove je godine Italiju predstavljala Gigliola Cinquetti s pjesmom (hrv. Da) što je moglo predstavljati određenu vrstu propagande i nagovaranje Talijana da na referendumu glasaju “Da”. Zbog toga je RAI odlučio da neće prenositi ovo izdanje Eurosonga.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK