2017 – Kijev

Broj sudionika: 42
Debitanti: nema
Odstupili s natjecanja: Bosna i Hercegovina, Rusija
Povratnici na natjecanje: Portugal, Rumunjska
Pobjednik: Salvador Sobral – Amar pelos dois – PORTUGAL
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 758
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: portugalski

Nakon što je Jamala pjesmom 1944 donijela 2016. godine Ukrajini drugu pobjedu na Eurosongu ikad, najveće europsko glazbeno natjecanje vratilo se nakon čak dvaanaest godina ponovno u ukrajinski glavni grad Kijev. Mjesto održavanja 62. izdanja natjecanja za pjesmu Eurovizije bio je International Exhibition Centre. Svibanjski dani 9. i 11. bili su rezervirani za polufinala, dok je onaj najiščekivaniji datum bio 13. svibnja kada se održavalo veliko finale.

Osim Kijeva i ostali ukrajinski gradovi pokazali su interes za domaćinstvo 62. izdanja Eurosonga. Služben zahtjev za kandidaturu trebao se podnijeti najkasnije do 8. lipnja, a to su učinili gradovi Dnjipro, Kharkiv, Kherson, Kijev, Lviv i Odessa. Također je najavljeno da će se ime domaćinskog grada objaviti tijekom ljeta. Dnjipro, Kijev i Odessa ušli su u uži izbor, a 9. rujna službeno je potvrđeno da je „pobjedu odnio“ upravo glavni grad Ukrajine. Drugim riječima, Kijev je odabran kao mjesto održavanja predstojećeg Eurosong natjecanja.

U oba polufinala natjecalo se po osamnaest zemalja, ne uključujući tzv. “veliku petoricu“ Italiju, Francusku, Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo te Španjolsku i prošlogodišnju zemlju pobjednicu Ukrajinu, kojima je natjecanje u finalu bilo zagarantirano. Iz svakog polufinala u finale se moglo plasirati deset zemalja, što je, zajedno s gore navedenim zemljama, u finalu činilo brojku od 26 natjecatelja.

Među plasiranim zemljama našao se i hrvatski predstavnik Jacques Houdek, koji je s pjesmom My Friend, skupivši 128 bodova, Hrvatskoj u finalu priskrbio odlično 13. mjesto. Houdekov neobičan nastup nije oduševio stručni žiri koji mu je dodijelio samo 25 bodova, ali je zato privukao pažnju publike koja ga je nagradila s čak 103 boda. Pjesma My Friend izvedena je dvoglasno na engleskom i talijanskom jeziku. Jacques je tako postao prvi predstavnik na Eurosongu koji je izveo „duet sa samim sobom“, koristeći svoje operne glasovne sposobnosti kako bi otpjevao talijanski dio pjesme, a svoje falseto sposobnosti kako bi otpjevao engleski dio. Jacques Houdek, Tony Roberth Malm i Siniša Reljić navode se kao kompozitori pjesme, dok su za tekst zaslužni Jacques Houdek, Arijana Kunštek, Fabrizio Laucella i Ines Prajo.

Europa je za svog pobjednika odabrala Portugalca Salvadora Sobrala, koji je svojom pjesmom na materinjem jeziku Amar pelos dois uspio sakupiti rekordnih 758 bodova. Salvadorova pobjeda ujedno je i prva pobjeda na Eurosongu za Portugal, koji je inače slovio za jednu od najneuspješnijih zemalja u povijesti Eurosong natjecanja. Salvadorov jednostavan nastup u kombinaciji s njegovom karizmom i prekrasno otpjevanom baladom donio mu je prvo mjesto i kod publike i kod žirija.

Drugo mjesto, predstavljajući Bugarsku, osvojio je sedamnaestogodišnji Kristian Kostov s pjesmom Beautiful Mess, sakupivši čak 615 bodova. Najveće iznenađenje natjecanja bila je Moldova koja je s pjesmom Hey Mamma i osvojenih 374 boda zauzela treće mjesto u poretku. Popularni Epic Sax Guy iz grupe Sunstroke Project, koja se već jednom natjecala na Eurosongu 2010. godine, ponovno je osvojio srca diljem Europe.

Posljednje mjesto pripalo je Španjolcu Manelu Navarru s pjesmom Do it For Your Lover, kojemu je stručni žiri dodijelio nula bodova, a publika samo pet. Najveći nesrazmjer između glasova publike i žirija ticao se australskog predstavnika Isaiaha Firebracea, koji je u ukupnom poretku zauzeo deveto mjesto, iako mu je publika dodijelila samo dva boda.

Zemlje sudionice

Bosna i Hercegovina odlučila se iz financijskih razloga ne natjecati na 62. izdanju Eurosonga, dok je rusko povlačenje s natjecanja popratio skandal. Naime, iako je Rusija originalno potvrdila natjecanje na Eurosongu u Ukrajini, ukrajinske vlasti su se protivile njihovoj participaciji ukoliko ne odustanu od ideje da ih predstavlja Yulia Samoylova. Ukraijnski zakon ne dopušta ulazak u zemlju onima koji ilegalno odluče otptovati na poluotok Krim, kojeg je Rusija aneksirala 2014. godine. Samoylova je upravo to učinila kada se zaputila na Krim održati koncert. Iz navedenih razloga, ruskoj predstavnici bilo je zabranjeno prijeći ukrajinsku granicu, što je rezultiralo povlačenjem Rusije s natjecanja 2017. godine.

Na natjecanje se nakon godine izbivanja vraćaju Rumunjska i Portugal te obje ostvaruju zavidan rezultat (Portugal- 1. mjesto, Rumunjska- 7. mjesto).

 

Zelena – zemlje koje su se plasirale u finale

Crvena – zemlje koje se nisu plasirale u finale

Narančasta – zemlje koje su se nekada natjecale, ali nisu 2017.

Priredila: Andrea Guša