2020. - Rotterdam – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

2020. – Rotterdam

Nakon pobjede Duncana Laurenca u Tel Avivu, jedna stvar je postala jasna – Eurosong 2020. održat će se u Nizozemskoj. Odmah nakon pobjede, nizozemska televizija NPO objavila je da će se projekt organizacije Eurosonga 2020. ostvariti u kooperaciji NPO-a, AVROTROS-a (televizije koja nosi prava na Eurosong od 2010.) i NOS-a (televizije koja je držala prava na Eurosong do 2009.). Bila je ovo prva odluka vezana uz 65. izdanje Eurosonga, a s njenom objavom krenula je organizacija cijelog događaja.

Izbor grada domaćina

S početkom organizacije krenulo se postavljati još jedno važno pitanje – koji će grad ugostiti ovo natjecanje? Sredinom srpnja 2019. godine, kandidacijske knjige predali su Utrecht, Maastricht, Rotterdam, Arnhem i Den Bosch, dok su Haag i Amsterdam ranije odustali od kandidature za domaćinstvo. Dakle, postalo je jasno da će jedan od pet spomenutih gradova postati grad domaćin Eurosonga 2020., a konačna odluka objavljena je 30. kolovoza. NPO, NOS i AVROTROS tog su dana obznanile da će se 65. izdanje Eurosonga održati u Ahoy Areni u Rotterdamu od 12. do 16. svibnja.

Slogan i logo

Dva mjeseca nakon objave grada domaćina i datuma održavanja 65. izdanja Eurosonga, otkriveno je još više pojedinosti vezanih uz samo natjecanje. Krajem listopada je u nizozemskom talk šouu  De Wereld Draait Door predstavljen i službeni slogan natjecanja – Open Up.

Uz slogan, naravno, dolazi i logo koji je predstavljen mjesec dana kasije.  Kako je ovo izdanje Eurosonga jubilarno 65. po redu, a 2020. se obilježava i 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata, logo je bio zamišljen kao posveta prošlosti. Službeni logo Eurosonga 2020. bila je apstraktna reprezentacija boja zastava 41 države koja se prijavila za sudjelovanje na natjecanju, poredanih po godinama njihovog prvog nastupa. Osim toga, ovaj je logo ujedno bio i posveta logotipovima ranijih Eurosonga održanih u Nizozemskoj.

Početak prosinca donio je još uzbudljivih vijesti vezanih uz ovo izdanje Eurosonga. Drugog prosinca u poslijepodnevnim satima bio je predstavljen dizajn pozornice u Ahoy Areni. Tom je prilikom dizajner pozornice, dobro poznati Florian Wieder, objasnio da je dizajn osmišljen tako da prikazuje povezanost neba, mora i zemlje. Horizont povezuje te elemente i onda služi kao prozor koji “se otvara svijetu Eurosonga 2020.” dok je plan poda pozornice inspiriran kanalima i mostovima koji povezuju zemlju i vodu u Nizozemskoj. Još jedna važna karakteristika ovog dizajna jest i to što se green room, nakon jedne godine stanke, vratio u glavni dio dvorane.

Novi voditeljski trojac

Nismo morali dugo čekati na nove važne objave vezane uz Eurosong 2020. Svega dva dana nakon objave dizajna, organizatori su objavili imena voditelja 65. izdanja Eurosonga. Planirani voditelji bili su glumica i voditeljica Chantal Janzen, pjevačica i voditeljica Edsilia Rombley i pjevač, voditelj i nizozemski komentator Eurosonga Jan Smit. Voditeljski trojac prvi smo puta imali prilike vidjeti 28. siječnja, na ždrijebu polufinala. Ždrijebom je 35 zemalja bilo raspoređeno u dvije polufinalne večeri, među kojima je bila i Hrvatska za koju je ždrijeb odredio da će nastupiti u drugom dijelu prvog polufinala. Početkom veljače bilo je objavljeno da će se spomenutom voditeljskom trojcu pridružiti i poznata Youtuberica NikkieTutorials (pravog imena Nikkie De Jagger), koja će biti zadužena za online sadržaj.

Povijesno otkazivanje

Korz veljaču i početak ožujka diljem Europe održavali su se nacionalni izbori ili su se predstavnici za Eurosong birali interno. Eurovizijska sezona bila je u punom jeku, a uzbuđenje je raslo iz dana u dan. Nažalost, upravo u ovo vrijeme Europom se počela širiti i epidemija koronavirusa. Neka nacionalna finala održana su bez publike, a diljem Europe i svijeta otkazivala su se velika događanja poput Europskog prvenstva u nogometu ili pak Olimpijskih igara u Tokiju. S pogoršanjem situacije vezane uz epidemiju i održavanje 65. izdanja Eurosonga dovedeno je u pitanje. Službena odluka dugo se čekala, a vijest od koje su izvođači i eurovizijski obožavatelji strahovali objavljena je 18. ožujka – po prvi puta u povijesti Eurosong je otkazan. Razlozi otkazivanja bili su posve opravdani. Naime, epidemija koronavirusa uzela je maha, mnoge su države uvele velike restrikcije i samo održavanje ovog događaja bio bi velik rizik za zdravlje izvođača, organizatora i obožavatelja.

Odmah poslije objave o otkazivanju počelo se postavljati jedno važno pitanje – što će biti s izabranim pjesmama? Odgovor je došao ubrzo. Naime, 20. ožujka bilo je objavljeno da će za Eurosong 2021. morati biti odabrane nove pjesme. Hoće li izvođač biti isti, odluka je na svakoj televiziji sudionici Eurosonga posebno.

Zamjenske emisije

Organizatori eurovizijske obožavatelje ipak nisu ostavili kratkih rukava. Zadnjeg dana ožujka objavljeno je da će se umjesto finala emitirati revijalna emisija Eurovision: Europe Shine A Light u kojem će se predstaviti 41 nesuđeni izvođač i njihove pjesme. Emisiju će voditi Chantal Janzen, Edsilia Rombley i Jan Smit, a za online sadržaj biti će zadužena nizozemska Youtuberica NikkieTutorials. Osim ove emisije, organizatori su pripemili još jednu pod imenom Eurovision Song Celebration 2020. Ova je emisija predstavljena 29. travnja, kada je postalo poznato da će se emitirati umjesto polufinala. Emisija je zamišljena tako da će se kroz dvije epizode predstaviti pjesme sudionice svakog od polufinala i to onim redoslijedom kojim su trebale nastupiti na rotterdamskoj pozornici.

Prvi tjedni svibnja u normalnim su okolnostima rezervirani za probe i press konferencije izvođača. Iako 2020. toga, nažalost, nije bilo, organizatori nesuđenog Eurosonga osmislili su i online emisiju Eurovisioncalls u kojoj je NikkieTutorials intervjuirala svakog izvođača. Intervjui su se svakodnevno objavljivali na službenom eurovizijskom YouTube kanalu od 4. pa do 16. svibnja.

Osim svih spomenutih, organizatori su pripremili i još jednu emisiju pod nazivom Eurovision Home Concerts. U ovoj su emisiji sudjelovali ovogodišnji, ali i prošli izvođači s Eurosonga te su uz svoje eurovizijske pjesme, pjevali i obrade eurovizijskih hitova koje su za njih odabrali fanovi glasajući na društvenim mrežama. Svaki izvođač javljao se iz udobnosti svoga doma, a emisija je imala sedam epizoda koje su se emitirale kroz sedam tjedana, svakog petka od 3. travnja do 15. svibnja.

Prvi dio Eurovision Song Celebrationa

U utorak 14. svibnja, umjesto prvog polufinala, na eurovizijskom YouTube kanalu emitiran je prvi dio emisije Eurovision Song Celebration. Kroz emisiju su bile predstavljene sve pjesme prvog polufinala u cijelosti, zajedno sa tri države koje su trebale glasati u prvom polufinalu (Italija, Njemačka i Nizozemska) i to po redoslijedu nastupa u kojem su trebali nastupati na Eurosongu. Naš predstavnik Damir Kedžo je tako trebao nastupati kao jedanaesti, između Malte i Azerbajdžana. Osim toga, neki su izvođači dijelove svojih pjesama predstavili u drugim žanrovima, a među njima je bio i Kedžo koji je pjesmu Divlji vjetre predstavio u dance aranžmanu. Umjesto službenog recapa, u emisiji je bio predstavljen recap eurovizijskih obožavatelja.

Planirani redoslijed nastupa u prvom polufinalu pogledajte u tablici ispod.

# ZEMLJA IZVOĐAČ PJESMA
1. Švedska The Mamas Move
2. Bjelorusija VAL Da Vidna
3. Australija Montaigne Don’t Break Me
4. Sjeverna Makedonija Vasil You
5. Slovenija Ana Soklič Voda
6. Litva The Roop On Fire
7. Irska Lesley Roy Story Of My Life
8. Rusija Little Big Uno
9. Belgija Hooverphonic Release Me
10. Malta Destiny All Of My Love
11. Hrvatska Damir Kedžo Divlji vjetre
12. Azerbajdžan Efendi Cleopatra
13. Cipar Sandro Running
14. Norveška Ulrikke Attention
15. Izrael Eden Alene Feker Libi
16. Rumunjska Roxen Alcohol You
17. Ukrajina Go_A Solovey

Drugi dio Eurovision Song Celebrationa

Dva dana nakon prvog dijela, bio je emitiran  i drugi dio emisije Eurovision Song Celebration. Kroz ovaj drugi dio, predstavljene su bile sve pjesme drugog polufinala u cijelosti, zajedno sa tri države koje su trebale glasati u drugom polufinalu (Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Španjolska) i to po redoslijedu nastupa u kojem su trebali nastupati na Eurosongu. Osim eurovizijskih verzija, neki natjecatelji iz drugog polufinala, koji su trebali nastupiti s engleskom verzijom svoje pjesme, izveli su i svoje pjesme na materinjem jeziku, a organizatori su nas podsjetili i na Eurovision Home Concerts te su nam omogućili virtualne ture domova izvođača drugog polufinala. Umjesto službenog recapa ponovno smo dobili recap fanova Eurosonga.

Redoslijed nastupa u drugom polufinalu trebao je izgledati ovako:

# ZEMLJA IZVOĐAČ PJESMA
1. Grčka Stefania SUPERG!RL
2. Estonija Uku Suviste What Love Is
3. Austrija Vincent Bueno Alive
4. Moldova Natalia Gordienko Prison
5. San Marino Senhit Freaky!
6. Češka Benny Cristo Kemama
7. Srbija Hurricane Hasta La Vista
8. Poljska Alicja Szemplińska Empires
9. Island Daði Freyr i Gagnamagnið Think About Things
10. Švicarska Gjon’s Tears Repondez-Moi
11. Danska Ben&Tan YES
12. Albanija Arliena Ara Fall From The Sky
13. Finska Aksel Looking Back
14. Armenija Athena Manoukian Chains On You
15. Portugal Elisa Medo De Sentir
16. Gruzija Tornike Kipiani Take Me As I Am
17. Bugarska VICTORIA Tears Getting Sober
18. Latvija Samanta Tina Still Breathing

Uz navedene zemlje, na Eurosongu 2020. trebala je nastupiti i Nizozemska te zemlje iz skupine “Velike petorke”. U tablici koja slijedi donosimo nazive njihovih izabranih izvođača i pjesama.

ZEMLJA Izvođač Pjesma
Nizozemska Jeangu Macrooy Grow
Francuska Tom Leeb Mon Alliée (The Best In Me)
Njemačka Ben Dolic Violent Thing
Italija Didato Fai rumore
Španjolska Blas Cantó Universo
Ujedinjeno Kraljevstvo James Newman My Last Breath

Eurovision: Europe Shine A Light

Revijalna emisija Eurovision: Europe Shine A Light bila je emitirana 16. svibnja, umjesto velikog finala 65. izdanja Eurosonga. U emisiju nas je uveo Johhny Logan izvedbom pobjedničke pjesme What’s Another Year.

Kroz kratke isječke, prisjetili smo se svih ovogodišnjih nesuđenih pjesama, nakon kojih su se izvođači kratko obratili gledateljima. Na samome kraju emisije, svi su se nesuđeni izvođači udružili u emotivnoj izvedbi pjesme Love Shine A Light grupe Katrina and the Waves.

U Eurovision: Europe Shine A Light sudjelovali su i natjecatelji sa prethodnih izdanja Eurosonga. Tako smo imali prilike vidjeti kako Michael Schulte (Njemačka 2018.) zajedno sa Ilse De Lange iz grupe The Common Linnets (Nizozemska 2014.) izvodi pjesmu Ein bißchen Frieden (Zapadna Njemačka 1982.). Gali Atari (Izrael 1979.) izvela je svoju Hallelujah u pratnji zbora bivših natjecatelja Dječjeg Eurosonga, dok nas je Måns Zelmerlöw podsjetio na svoju pobjedničku pjesmu Heroes, ali u akustičnoj verziji. Marija Šerifović izvela je Molitvu na praznim beogradskim ulicama, a izraelska pobjednica Netta otpjevala je svoju pjesmu Cuckoo. Naravno, svoje mjesto u emisiji imao je i Duncan Laurence koji je na pozornici uživo izveo svoj novi singl Someone Else. Uz navedene, emotivnu poruku gledateljima je poslao i Björn Ulvaeus, član legendarne grupe ABBA.

Kroz šou je bio predstavljen i logo Dječjeg Eurosonga 2020., a imali smo prilike vidjeti i poznatog eurovizijskog komentatora Grahama Nortona.

Uz orkestralnu izvedbu melodije pjesme Love Shine A Light, prikazane su osvijetljene građevine iz svih zemalja sudionica ovogodišnjeg Eurosonga, a iz Hrvatske je prikazana zgrada Hrvatskog narodnog kazališta.

Povratak u Rotterdam

Veliko iznenađenje bilo je predstavljeno na samom kraju šoua. Naime, organizatori su objavili da se Eurosong 2021. vraća u Rotterdam. Mnoga šuškanja ovom su objavom postala istinita, a najavljeno je da će se Eurosong vratiti jači i bolji nego ikad prije.

Kroz dvosatni šou vodili su nas Chantal Janzen, Edsilia Rombley i Jan Smit dok je za online sadržaj bila zadužena NikkieTutorials. Uz komentiranje Duška Ćurlića, emisiju je prenosio Prvi program HRT-a i drugi program Hrvatskog radija, kao i još 45 zemalja diljem Europe.

Podsjetimo još za kraj, osim ovih spomenutih emisija, nesuđene natjecatelje Eurosonga 2020. mogli ste upoznati i kroz emisiju Kod nas doma. Svoj obol ovoj priči dali su i urednici portala eurosong.hr, koji su svoja saznanja o izvođačima odlučili s HRT-om pretočiti u televizijske priloge. Sve priloge možete vidjeti na playlisti na našem službenom Youtube kanalu.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK