2022. - Torino – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

2022. – Torino

Datum održavanja: 10., 12. i 14. 5. 2022.
Mjesto održavanja:
Pala Olimpico
Voditelji:
Alessandro Cattelan, Laura Pausini, Mika
Sistem glasovanja:
Eurovizijska metoda glasovanja, gdje je svaka zemlja davala bodove od 1 do 8, 10 i 12
Broj sudionika: 40
Debitanti:
Odstupili s natjecanja: Rusija
Povratnici na natjecanje: Armenija, Crna Gora
Pobjednik: Kalush Orchestra – Stefania (hrv. Stefania) – UKRAJINA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 631
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: ukrajinski

Povratnički Eurosong 2021. godine oduševio je gledatelje, ali i sudionike ovog velikog glazbenog natjecanja. A ta činjenica značila je samo jedno – Italija kao novi domaćin mora organizirati još jedan, po mnogim parametrima, fantastičan Eurosong. Italiji je pripala čast da 2022. godine bude domaćin Eurosonga nakon što je u Rotterdamu grupa Måneskin pobijedila osvojivši 524 boda. Odmah nakon ove pobjede, talijanska televizija Rai prihvatila je stečenu ulogu domaćina i prionula je na organiziranje 66. izdanja Eurosonga.

Ogroman interes za domaćinstvo

Već početkom srpnja televizija Rai otvorila je prijave za domaćinstvo Eurosonga 2022. koje su trajale svega pet dana. Da je interes gradova bio ogroman, bilo je otkriveno nekoliko dana nakon zatvaranja prijava. Naime, prema službenoj objavi, čak je 17 gradova izrazilo želju za domaćinstvo ovog velikog glazbenog natjecanja i televizijskog spektakla. Ti su gradovi bili:

  • Acireale (Catania)
  • Alessandria
  • Bertinoro, Forlì i Cesena (provincija Forlì)
  • Bologna
  • Genova
  • Firenca
  • Jesolo (Venecija)
  • Matera
  • Milano
  • Palazzolo Acreide (Siracusa, Sicilija)
  • Pesaro
  • Rimini
  • Rim
  • Sanremo (Imperia)
  • Torino
  • Trst
  • Viterbo

Kako je ljeto odmicalo, tako se i ovaj popis gradova smanjivao. Početkom kolovoza javnosti je obznanjeno da su iz utrke za domaćinstvo ispali Firenca, Jesolo (Venecija), Matera, Trst, Viterbo i zajednička kandidatura koju su planirali podnijeti Bertinoro, Forlì i Cesena (provincija Forlì). To znači da se još 11 gradova nadalo da će baš oni ugostiti Eurosong 2022.

Krajem kolovoza popis od preostalih 11 gradova smanjio se na samo njih pet – Bolognu, Milano, Pesaro, Rimini i Torino. U svaki od ovih gradova bila je poslana inspekcija koju su činili predstavnici Rai-jaEBU-a i obišli infrastrukturu koju su gradovi prijavili za domaćinstvo. No, inspekcija je očito svoj posao obavljala jako dugo budući da se ime grada domaćina objavilo početkom listopada. Da budemo precizniji, 8. listopada Europska radiotelevizijska unija objavila je da će grad Torino i dvorana Pala Olimpico biti domaćin Eurosonga 2022. Osim imena grada domaćina, tog dana postalo je poznato da će se 66. izdanje Eurosonga održati od 10. do 14. svibnja 2022. godine.

Zemlje sudionice natjecanja

Desetak dana nakon objave imena grada domaćina, Europska radiotelevizijska unija objavila je i popis zemalja sudionica Eurosonga 2022. Na tom se popisu našla 41 zemlja, što je značilo kako će se u Torinu natjecati dvije zemlje više u odnosu na prethodno izdanje Eurosonga. Te dvije zemlje ujedno su bile i povratnice na natjecanje. Naime, nakon jednogodišnje pauze, na eurovizijsku scenu odlučila se vratiti Armenija, dok je Crna Gora odlučila povući isti potez nakon pauze koja je trajala dvije godine.

– Veoma smo uzbuđeni što ponovno imamo preko 40 televizija koje se natječu kako bi osvojile legendarni eurovizijski trofej u Torinu idućeg svibnja. Rai-jev tim pedantno radi na pripremama kako bi izrazio dobrodošlicu svim delegacijama u novom gradu domaćinu i omogućio Eurosongu da proširi uzbuđenje i spektakularno remek-djelo koje očekuje gotovo 200 milijuna gledatelja – izjavio je prilikom objava popisa zemalja sudionica izvršni supervizor Eurosonga Martin Österdahl.

No, ova izjava Österdahla pala je u vodu početkom ožujka 2022. godine. Naime, tada je broj zemalja sa 41 pao na 40 jer je došlo do diskvalifikacije Rusije. Ova istočnoeuropska zemlja u rano proljeće 2022. započela je invaziju na Ukrajinu i pokrenula rat u toj zemlji. Zbog toga, EBU je odlučio reagirati i isključiti Rusiju s Eurosonga. O svemu se oglasio i pripćenjem koje donosimo u nastavku.

Izvršni odbor EBU-a donio je odluku koja je nastala uslijed prijedloga Referentne grupe Pjesme Eurovizije, a koja je bazirana na pravilima ovog događaja i vrijednostima koje gaji EBU. Prijedlog referentne grupe podržao je i Televizijski odbor EBU-a. Ova odluka je donešena budući da, zbog trenutne krize u Ukrajini, uključivanje ruske pjesme na ovogodišnjem natjecanju bi na isto moglo baciti ljagu na vrijednosti koje zastupamo. Prije donošenja ove odluke EBU se konzultirao sa svojim članovima. EBU je apolitična organizacija televizijskih kuća predana vrijednostima javne službe. Ostajemo posvećeni zaštiti vrijednosti ovog kulturološkog natjecanja koje promovira međunarodnu razmjenu i razumijevanje, okuplja publiku, slavi različitosti i ujedinjuje Europu na jednoj pozornici.

Pozornica bez Floriana Wiedera

S dolaskom kasne jeseni i hladnijih dana, sve se više počela slagati slika Eurosonga 2022. Krajem studenog 2021. godine, organizatori su objavili i jednu, možemo čak reći i začuđujuću vijest. Naime, po prvi puta nakon 2016. godine za dizajn eurovizijske pozornice neće biti zadužen Florian Wieder, već je ta čast pripala studiju Atelier Francesca Montinaro sa sjedištem u Rimu.

Tri mjeseca kasnije konačno je bilo objavljeno kako će izgledati pozornica u torinskoj dvorani Pala Olimpico. No, pompozne najave i izuzetno zanimljiv koncept pozornice u svibnju se nisu pokazali kao dobar potez, o čemu ćemo više napisati u redovima koji slijede.

No, prije nego što se prebacimo na svibanj i teškoće koje je pozornica doživjela, vratimo se u sredinu veljače kada je otkriven njezin izgled. Tog dana objavljeno je da se koncept pozornice naziva The Sun Within, koji se temelji na pokretima i svjetlu kinetičkog sunca. Fanovi diljem svijeta svjedočit će spektakularnoj pozornici s mogućnošću prikazivanja kazališne kretnje, koja je uokvirena vodom te će imati bujni talijanski vrt, koji će preplaviti zrake ispred sebe.

– Kinetičko sunce, izvor spektakularnih pokreta i trikova svjetla, vlada pozornicom i predstavlja naš talijanski stav: uvijek u pokretu, buntovan, kreativan, gostoljubiv, strastven, intuitivan. Mi smo oni sa suncem u sebi, a ovo je naš način da budemo na ovom svijetu – rekla je prilikom predstavljanja pozornice njezina kreatorica Francesca Montinaro.

Kaskada vode koja uokviruje pozornicu predstavlja more koje ga okružuje kao simbol kompleksne talijanske kulture. Pozornica je poluotok na kojoj je svaki natjecatelj dobrodošao neovisno odakle dolazi. Kako je Francesca navela, eurovizijsko iskustvo svakog natjecatelja se nakon pozornice nastavlja u bujnom talijanskom vrtu gdje se vegetacija miješa sa zrakama svjetlosti, smještena između stvarnosti i iluzije prenoseći ih u razigranu arhitektonsku dimenziju.

Ova najava dala je naslutiti da će u Torinu biti zaista spektakularna pozornica. No, nažalost, uoči početka prvih probi, kinetičko sunce prestalo je raditi te nijedan od izvođača nije ga mogao koristiti u svojim nastupima.

Voditeljski trojac

Početkom veljače bila je objavljena još jedna važna informacija vezana uz Eurosong 2022. Naime, drugog dana navedenog mjeseca objavljeno je da će Eurosong voditi poznati talijanski voditelj Alessandro Cattelan, svjetski poznata pjevačica i voditeljica Laura Pausini i libanonsko-britanski pjevač i voditelj Mika, koji je s Italijom povezan zahvaljujući mentoriranju u talijanskom X Factoru i vođenju talk šoua na Rai-ju prije nekoliko godina.

– Sretna sam što se Eurosong napokon vratio u Italiju i počašćena sam što mogu voditi ovo važno događanje, zajedno s mojim prijateljima Mikom i Aleom. Zajedno želimo pokazati našu izvanrednu zemlju Europi i svijetu. Za mene, 2022. je počela s novom glazbom i ovim fantastičnim zadatkom. Želim se suočiti s Eurosongom, glazbenim događanjem par excellence u Europi i jednim od najvažnijih televizijskih događanja na svijetu, s istom energijom koji me zaokuplja cijelu karijeru. Spremni smo… I jedva čekamo! – izjavila je Laura za službenu eurovizijsku stranicu.

Uz bok svjetski poznatoj pjevačici i voditeljici stajat će radijski voditelj Alessandro Cattelan koji voditeljski angažman na Eurosongu smatra velikom čašću.

– Čast je što sam pozvan da vodim Eurosong 2022. To je jedan od najpraćenijih i dobro poznatih svjetskih šouova i ove se godine organizira u Italiji, što predstavlja sjajnu priliku i povijesni trenutak za našu zemlju. Znam Lauru Pausini i Miku već neko vrijeme, već smo zajedno radili i uvijek smo se zabavljali. I siguran sam da će tako biti i ovog puta – rekao je Cattelan.

Voditeljski trio zatvara glazbenik Mika pravog imena Michael Holbrook Penniman, koji je emotivno prokomentirao činjenicu da je jedan od voditelja Eurosonga u Torinu.

– Više nego ikad vjerujem u važnost međunarodne zajednice. Vjerujem u zajednicu ljudi, u rušenje zidova, kako bismo slavili naše sličnosti i raznolikosti. To možemo zahvaljujući glazbi, koja je najuniverzalnija forma izražavanja. Eurosong je to i više od toga! Gledam natjecanje od djetinjstva, cijela obitelj okupila bi se za veliko finale. Jednom godišnje, više od 40 zemalja dijele iste osjećaje, bez obzira na povijest i političku situaciju: glazba ujedinjuje sve. Uzbudljiva je čast biti jedan od voditelja ceremonije tijekom tri fantastične večeri – izjavio je Mika.

Logo i slogan natjecanja

Službeni logo i slogan Eurosonga 2022. predstavljen je sredinom siječnja. Slogan glasi The Sound of Beauty (hrv. Zvuk ljepote), a ujedinjuje zvuk (element Eurosonga) i ljepotu (shvaćenu kao simbol Italije). Prema tome, to je sinteza glazbe i umjetnosti, gdje se umjetnička ljepota, koja simbolizira Italiju u svijetu, ujedinjuje s glazbenom ljepotom, koje će se objediniti u pjesmama 40 zemlja sudionica.

Eurosong 2022. logo

Logo Eurosonga u Torinu baziran je na simetričnoj strukturi i uzorcima kimatike – studija fenomena valova zvuka, što je jedno od gradiva fizike u trećem razredu srednje škole.

Termin kimatika skrojio je švicarski znanstvenik i filozof Hans Jenny, a pojam je došao od grčke riječi κῦμα (kyma), što znači val. Njegovi eksperimenti su pokazali da ako se sitan prah stavi na metalno polje i puste vibracije akustičnih valova, taj prah će stvoriti specifične uzroke.

Ti uzorci, poznati i kao Chladnijeve figure se konfiguriraju, npr. kao u slučaju harmoničnim zvukovima, u simetrične geometrijske oblike i kompozicije, slične specifičnostima mandale.

Zanimljiva otvaranja emisija

S približavanjem Eurosonga, organizatori su otkrili i više detalja o otvaranjima obiju polufinalnih večeri i velikog finala. Prema tome, u prvo polufinale gledatelje će uvesti dronovi i “light show”. Naime, Talijani pripremaju vizualni spektakl u kojem će kombinirati plesače, dronove i relfektore, te na taj način kreirati poseban ugođaj, kako za gledatelje u dvorani, tako i za milijune koji će Eurosong gledati iz udobnosti svojih domova.

Otvaranje druge polufinalne večeri proći će u znaku prepoznatljivih talijanskih gesti. Ceremonija otvaranja bit će točka u kojoj će se igrati Just Dance. Radi se o igri koja svake godine milijune ljudi uči plesati koreografiju svjetskih hit pjesama. Talijanske geste inspirirale su koreografiju i tekst posebnog izdanja igre koje će potencijalno biti u prepoznatljivim funky neon tonovima. Voditelji Eurosonga kretat će se od pozornice do green rooma i poticati publiku u dvorani PalaOlimpico i pred malim ekranima na ples uz talijanske geste.

Ovim objavama kompletirala se slika Eurosonga 2022. i preostalo je samo pričekati 10. svibanj i početak prve polufinalne večeri. Inače, napomenimo kako je 25. siječnja bio održan ždrijeb prema kojem je određen raspored zemalja po polufinalima.

Prvo polufinale

Prva polufinalna večer održana je u utorak 10. svibnja i na njoj je nastupilo 17 zemalja među kojima se našla i Hrvatska. Nažalost, Mia Dimšić nije uspjela proći u finale, a u tablici koja slijedi donosimo vam detaljne rezultate ove večeri. Od zemalja “Velike petorke” u prvom polufinalu glasale su Francuska i Italija.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# ZEMLJA IZVOĐAČ PJESMA B M
1. Albanija Ronela Hajati Sekret 58 12.
2. Latvija Citi zēni Eat Your Salad 55 14.
3. Litva Monika Liu Sentimentai 159 7.
4. Švicarska Marius Bear Boys Do Cry 118 9.
5. Slovenija LPS Disko 15 17.
6. Ukrajina Kalush Orchestra Stefania 337 1.
7. Bugarska Intelligent Music Project Intention 29 16.
8. Nizozemska S10 De Diepte 221 2.
9. Moldova Frații Advahov i Zdob şi Zdub Trenulețul 154 8.
10. Portugal MARO saudade, saudade 208 4.
11. Hrvatska Mia Dimšić Guilty Pleasure 75 11.
12. Danska REDDI The Show 55 13.
13. Austrija LUM!X i Pia Halo 42 15.
14. Island Systur Með hækkandi sól 103 10.
15. Grčka Amanda Tenfjord Die Together 211 3.
16. Norveška Subwoolfer Give That Wolf a Banana 177 6.
17. Armenija Rosa Linn Snap 187 5.

Drugo polufinale

Dva dana nakon prve, održana je i druga polufinalna večer Eurosonga 2022. u kojoj je nastupilo 18 zemalja, ali samo deset njih prošlo je u finale. Detaljne rezultate donosimo vam u tablici u nastavku, a deset novopečenih finalista otisnuto je masnim slovima.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# ZEMLJA IZVOĐAČ PJESMA B M
1. Finska The Rasmus Jezebel 162 7.
2. Izrael Michael Ben David I.M 61 13.
3. Srbija Konstrakta In Corpore Sano 237 3.
4. Azerbajdžan Nadir Rüstamli Fade to Black 96 10.
5. Gruzija Circus Mircus Lock Me In 22 18.
6. Malta Emma Muscat I Am What I Am 47 16.
7. San Marino Achille Lauro Stripper 50 14.
8. Australija Sheldon Riley Not The Same 243 2.
9. Cipar Andromache ELA 63 12.
10. Irska Brooke Scullion That’s Rich 47 15.
11. Sjeverna Makedonija Andrea Koevska Circles 76 11.
12. Estonija STEFAN Hope 209 5.
13. Rumunjska WRS Llamame 118 9.
14. Poljska Krystian Ochman River 198 6.
15. Crna Gora Vladana Breathe 33 17.
16. Belgija Jérémie Makiese Miss You 151 8.
17. Švedska Cornelia Jakobs Hold Me Closer 396 1.
18. Češka We Are Domi Lights Off 227 4.

Finale

U velikom finalu 66. izdanja Eurosonga, održanom 14. svibnja, nastupilo je 25 zemalja, a glasovi pristigli iz cijele Europe i Australije odlučili su da pobjedu odnosi Ukrajina i njezini predstavnici Kalush Orchestra, koji su izveli pjesmu Stefania. Na drugom mjestu našlo se Ujedinjeno Kraljevstvo, dok top 3 zatvara Španjolska. Kompletne rezultate pogledajte u tablici koja slijedi.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma B M
1. Češka We are Domi Lights Off 38 22.
2. Rumunjska WRS Llámame 65 18.
3. Portugal MARO Saudade, saudade 207 9.
4. Finska The Rasmus Jezebel 38 21.
5. Švicarska Marius Bear Boys Do Cry 78 17.
6. Francuska Alvan & Ahez Fulenn 17 24.
7. Norveška Subwoolfer Give That Wolf a Banana 182 10.
8. Armenija Rosa Linn Snap 61 20.
9. Italija Mahmood i Blanco Brividi 268 6.
10. Španjolska Chanel SloMo 459 3.
11. Nizozemska S10 De diepte  171 11.
12. Ukrajina Kalush Orchestra Stefania 631 1.
13. Njemačka Malik Harris Rockstars 6 25.
14. Litva Monika Liu Sentimentai 128 14.
15. Azerbajdžan Nadir Rustamli Fade to Black 106 16.
16. Belgija Jérémie Makiese Miss You 64 19.
17. Grčka Amanda Georgiadi Tenfjord Die Together 215 8.
18. Island Systur Með hækkandi sól 20 23.
19. Moldova Zdob și Zdub i Advahov Brothers Trenulețul 253 7.
20. Švedska Cornelia Jacobs Hold Me Closer 438 4.
21. Australija Sheldon Riley Not The Same 125 15.
22. Ujedinjeno Kraljevstvo Sam Ryder Space Man 466 2.
23. Poljska Ochman River 151 12.
24. Srbija Konstrakta In Corpore Sano 312 5.
25. Estonija Stefan Hope 141 13.

 

Zanimljivosti

  • Na organizaciju Eurosonga 2022. potrošeno je 16,3 milijuna eura.
  • Unatoč pandemiji koronavirusa, na ovom izdanju Eurosonga nije bilo smanjenja dopuštenog broja gledatelja u dvorani.
  • 439 bodova koje je Ukrajina osvojila putem televotinga rekordan je broj bodova koje je do sada neka zemlja osvojila putem televotinga.
  • Ujedinjeno Kraljevstvo na Eurosongu 2022. postavilo je novi rekord. Naime, računajući osvojeno drugo mjesto na ovom izdanju Eurosonga, ova zemlja se u svojoj dosadašnjoj eurovizijskoj povijesti čak 16 puta našla na korak do pobjede.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK