1961. - Ljubljana – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Jugovizija

1961. – Ljubljana

1. JUGOSLAVENSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: JUGOVIZIJA ‘61
Ljubljana, 16. 02. 1961.
Mjesto održavanja: Slovensko narodno kazalište, Ljubljana
Voditeljica: Milanka Bavcon
Broj sudionika: 9
Žiri:  glasovi stručnog žirija

Oni stariji eurovizijski obožavatelji zasigurno se sjećaju Jugovizije, nacionalnog izbora Jugoslavije za Pjesmu Eurovizije. Oni mlađi na ovoj i idućim stranicama imaju jedinstvenu priliku upoznati se s poviješću ovog natjecanja.

Prvo izdanje Jugovizije održalo se 16. veljače 1961. u Slovenskom narodnom kazalištu u Ljubljani. Gledatelje je kroz ovo povijesno izdanje Jugovizije vodila poznata slovenska voditeljica Milanka Bavcon, a u idućim redovima objasnit ćemo kako je natjecanje funkcioniralo.

Na prvom izdanju Jugovizije natjecalo se devet pjesama koje su dolazile iz tri televizijska centra uključena u Radioteleviziju Jugoslavije. Ta tri centra su Radiotelevizija Ljubljana, Radiotelevizija Zagreb i Radiotelevizija Beograd. Svaki od centara, poslao je tri pjesme što čini ukupan broj od devet natjecateljskih pjesama.

Pobjednika Jugovizije 1961. odlučili su glasovi osmeročlanog žirija. Taj žiri činili su predstavnici šest republika koje su činile Jugoslaviju (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija) te predstavnici dviju autonomnih pokrajina u sklopu Jugoslavije (pokrajina Kosovo i pokrajina Vojvodina). Osvojivši 19 bodova, pobjedu je odnijela Ljiljana Petrović s pjesmom Neke davne zvezde.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Ljiljana Petrović Neke davne zvezde 19 1.
2. Marjana Deržaj & Stane Mancini Kako sva si različna 6 5.
3. Jelka Cvetezar Črni klavir 3 9.
4. Ivo Robić Pjesma o životu 11 3.
5. Gabi Novak Drage misli 17 2.
6. Lola Novaković Plave daljine 9 4.
7. Anica Zubović Sreća 4 8.
8. Đorđe Marjanović Reč il’ dve 5 7.
9. Duo Hani Obećaj mi to 6 5.

Na Eurosongu u Cannesu, Ljiljana je zauzela osmo mjesto s devet osvojenih bodova.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK