1976. - Opatija – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Jugovizija

1976. – Opatija

16. JUGOSLAVENSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: JUGOVIZIJA ‘76
Opatija, 20., 21. 02. 1976.
Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija
Voditelj: Oliver Mlakar
Broj sudionika: 21
Žiri:  glasovi stručnog žirija

Godina 1976. donijela je promjenu u formatu jugoslavenskog izbora za pjesmu Eurovizije. Naime, umjesto dotadašnje dvije, održala se samo jedna polufinalna, a zatim i finalna večer. Obje je festivalske večeri ponovno ugostila Kristalna dvorana hotela Kvarner u Opatiji. Natjecanje se održalo 20. i 21. veljače, a njegov domaćin je, baš kao i prošle godine, bio Oliver Mlakar.

U polufinalnoj večeri Jugovizije 1976. nastupio je 21 natjecatelj, a ulaznicu za finale dobilo je njih 16. Stručni žiri donio je odluku o tome kojih 16 izvođača i pjesama odlazi u finalnu večer. Osim odluke o “pobjednicima” finalne večeri, osmeročlani stručni žiri donio je i onu zadnju – odluku o pobjedniku Jugovizije 1976. i predstavniku Jugoslavije za Eurosong koji se održao u Haagu. Na kraju finalne večeri, postalo je jasno da pobjedu odnosi sarajevska grupa Ambasadori s pjesmom Ne mogu skriti svoj bol.

Nažalost, predstavnici Jugoslavije nisu se proslavili na Eurosongu održanom mjesec i pol dana kasnije. Naime, na tom velikom glazbenom festivalu zauzeli su posljednje – 18. mjesto.

Zbog loših rezultata na Eurosongu, Jugoslavija se povukla s natjecanja, a samim time nije se održavala ni Jugovizija. Prvo iduće izdanje ovog natjecanja održalo se 1981., a više informacija o njemu možete saznati na idućoj stranici.

 

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK