1982. - Ljubljana – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Jugovizija

1982. – Ljubljana

18. JUGOSLAVENSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: JUGOVIZIJA ‘82
Ljubljana, 12. 03. 1982.
Mjesto održavanja: Cankarjev dom, Ljubljana
Voditelji: Bogdan Barović i Miša Molk
Broj sudionika: 16
Žiri:  glasovi regionalnih žirija

Jugoslavenski izbor 1982. godine održan je 12. ožujka u Ljubljani pod voditeljskom palicom Bogdana Baroviča i Miše Molk. Također kao i prethodne godine, u finalnoj večeri nastupalo je 16 kompozicija. Naravno, između 16 finalista trebalo je izabrati pobjednika, a i ove je godine ta odluka bila u rukama žirija. Baš kao i na prošlom izdanju Jugovizije, osam regionalnih žirija odlučivalo je tko će odnijeti laskavu titulu pobjednika. No, došlo je do jedne promjene. Naime, umjesto glazbenih stručnjaka, u žirijima diljem Jugoslavije sjedili su glazbeni laici u rasponu dobi od 16 do 50 godina. Upravo su glasovi tih članova odlučili pobjednika Jugovizije 1982.

Neočekivana pobjeda

Glasovi žirija otkrili su da je pobjedu ostvarila beogradska grupa Aske s pjesmom Halo, halo sa 60 osvojenih bodova. Pobjeda je bila neočekivana, tim više što su urednici radijskih i televizijskih emisija favorite vidjeli u pjesmama Julija (Maja Odžaklijevska – 2. mjesto), Ne zaboravi me (Seid Memić Vajta – 3. mjesto), te Julija i Romeo (Srebrna krila – 4. mjesto) i Vikend tata, vikend mama (Novi fosili – 4. mjesto). Zanimljiva je činjenica da je tih pet pjesama bilo natiskano u samo sedam bodova. Razlog tome bile su zakulisne igre stručnih žirija republika, koje su favoritima ili davale maksimalan broj bodova ili ih potpuno ignorirale, dok je pjesma Halo, halo od svih žirija dobila bodove.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Novi Fosili Vikend tata, vikend mama 53 4.
2. Srebrna Krila Julija i Romeo 53 4.
3. Makadam Balerina 34 7.
4. Seid Memić-Vajta Ne zaboravi me 54 3.
5. Gazmend Pallaska Kujtimi për ty 1 16.
6. Marjana & Rosana Savić Molci, molci 11 12.
7. Aska Halo, halo 60 1.
8. Indexi To se traži 24 9.
9. Srđan Marjanović Poljubi me 15 11.
10. Oliver Antauer Irena 9 13.
11. Bedri Islami Bregu ëndërtar 2 15.
12. Hazard Bistro 20 10.
13. Bata Nonin Ja te razumem 3 14.
14. Kim Sve i svašta 32 8.
15. Maja Odzaklievska Julija 57 2.
16. Sunčeve Pege Noć je stvorena za ples 36 6.

Grupu Aska činili su Izolda Barudžija, Snežana Mišković i Snežana Stamenković, koje su na Eurosongu osvojile 14. mjesto, a njihov nastup bit će upamćen po prvoj dvanaestici nekog stručnog žirija za jugoslavensku pjesmu (Švedska).

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK