Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Jugovizija

1991 – Sarajevo

Jugovizija 1991. se održala 9. ožujka u Sarajevu. Originalni naziv natjecanja je bio JRT izbor za pjesmu Eurovizije – Sarajevo ’91. Natjecanje se održalo u studiju Televizije Sarajevo. Voditelji su bili Draginja Balac i Senad Hadžifejzović, voditelj sarajevskog TV Dnevnika. Urednici programa su bili Slobodan Terzić i Ismet Arnautalić, a reditelj Slaviša Matić. Natjecanje je imalo 16 sponzora raspoređenih tako da je svaka skladba imala svog. U Sarajevu su snimane razglednice sa svakim izvođačem posebno, koje su emitirane dok je određeni izvođač izlazio na scenu. Hrvatska televizija i Televizija Beograd su imale po 3 predstavnika, Televizija Crne Gore i Televizija Priština po jednog, dok su ostali TV centri imali po dva predstavnika.

Na kraju pobjeđuje Bebi Dol s pjesmom “Brazil”. Na Eurosongu u Italiji zauzima tek pretposljednje mjesto sa samo jednim bodom.

Lista natjecatelja (izvođač; naziv pjesme; mjesto; broj bodova)

1. Tedi Spalato – Gospode moj (5. mjesto, 29 bodova)
2. Zorana Pavić – Ritam ljubavi (6. mjesto, 26 bodova)
3. Milica Milisavljević-Dugalić – Šta će nebo reći (10. mjesto, 20 bodova)
4. Bebi Dol – Brazil (1. mjesto, 68 bodova)
5. Miran Rudan – Ne reci goodbye (15. mjesto, 5 bodova)
6. Jelena Džoja – Čuvaj se ljubavi (13. mjesto, 9 bodova)
7. Margarita Hrtistova – Daj mi krilja (16. mjesto, 3 boda)
8. Vesna Ivić – Ime (11. mjesto, 11 bodova)
9. Ivana Banfić – Daj povedi me (3. mjesto, 57 bodova)
10. Helena Blagne – Navaden majski dan (7. mjesto, 25 bodova)
11. Šeri – Da li već spavaš (14. mjesto, 6 bodova)
12. Ponoćni ekspres – Pjesma o tebi (8. mjesto, 22 boda)
13. Toni Cetinski – Marina (8. mjesto, 22 boda)
14. Daniel – Ma daj obuci levisice (2. mjesto, 66 bodova)
15. Anastazija – Molitva (11. mjesto, 11 bodova)
16. Zerina Cokoja – Bez Tebe (4. mjesto, 52 boda)

Zanimljivosti

-Svaki član žirija je mogao glasovati za predstavnike svog TV centra.
-Na kraju natjecanja, voditelj Jugovizije 1991., Senad Hadžifejzović, je pozvao pobjednika RTB-a, Bebi Dol, da izađe na scenu i izvede pobjedničku pjesmu “Brazil” s riječima: „Izađite na scenu da izvedete pobjedničku skladbu. Mislim, ako hoćete“. Bebi Dol je izašla na scenu i izvela pobjedničku skladbu nakon čega je uslijedila odjavna špica, dok voditelji nisu ni odjavili program.
-Za loš plasman na Pjesmi Eurovizije mnogi su krivili lošu situaciju u Jugoslaviji. Dva dana pred samo natjecanje došlo je do incidenta u Borovom Selu, između hrvatske policije i srpskih snaga, gdje je poginulo 12 hrvatskih policajaca. Taj događaj su prenijele sve svjetske stanice, pa je na konferenciji za tisak Bebi Dol morala odgovarati na neugodna pitanja vezana za političku situaciju u Jugoslaviji.