1991. - Sarajevo – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Jugovizija

1991. – Sarajevo

26. JUGOSLAVENSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: JUGOVIZIJA ‘91
Sarajevo, 09. 03. 1991.
Mjesto održavanja: Televizija Sarajevo, Sarajevo
Voditelji: Draginja Balac i Senad Hadžifejzović
Broj sudionika: 16
Žiri:  glasovi regionalnih žirija

Jugovizija 1991. održala se 9. ožujka u Sarajevu. Originalni naziv natjecanja bio je JRT izbor za pjesmu Eurovizije – Sarajevo ’91. Natjecanje se održalo u studiju Televizije Sarajevo, a voditelji su bili Draginja Balac i Senad Hadžifejzović, voditelj sarajevskog TV Dnevnika. Urednici programa bili su Slobodan Terzić i Ismet Arnautalić, a reditelj Slaviša Matić. Natjecanje je imalo 16 sponzora raspoređenih tako da je svaka skladba imala svog. U Sarajevu su snimane razglednice sa svakim izvođačem posebno, koje su emitirane dok je određeni izvođač izlazio na scenu. Hrvatska televizija i Televizija Beograd su imale po 3 predstavnika, Televizija Crne Gore i Televizija Priština po jednog, dok su ostali TV centri imali po dva predstavnika. Dakle, ukupno je nastupilo 16 natjecatelja, a osam regionalnih žirija odlučilo je pobjednika ovog izdanja Jugovizije.

Pobjedu ostvaruje Bebi Dol

S osvojenih 68 bodova, na kraju pobjeđuje Bebi Dol s pjesmom Brazil. Na kraju natjecanja, voditelj Senad Hadžifejzović pozvao je pobjednicu da izađe na scenu i izvede pobjedničku pjesmu s riječima: “Izađite na scenu da izvedete pobjedničku skladbu. Mislim, ako hoćete.” Bebi Dol je izašla na scenu i izvela pobjedničku skladbu nakon čega je uslijedila odjavna špica, dok voditelji nisu ni odjavili program.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Tedi Spalato Gospode moj 29 5.
2. Zorana Pavić Ritam ljubavi 26 6.
3. Milica Milisavljević – Dugalić Šta će nebo reći 20 10.
4. Bebi Dol Brazil 68 1.
5. Miran Rudan Ne reci goodbye 5 15.
6. Jelena Džoja Čuvaj se ljubavi 9 13.
7. Margarita Hrtistova Daj mi krilja 3 16.
8. Vesna Ivić Ime 11 11.
9. Ivana Banfić Daj povedi me 57 3.
10. Helena Blagne Navaden majski dan 25 7.
11. Šeri Da li već spavaš 6 14.
12. Ponoćni express Pjesma o tebi 22 8.
13. Toni Cetinski Marina 22 8.
14. Daniel Ma daj obuci levisice 66 2.
15. Anastazija Molitva 11 11.
16. Zerina Cokoja Bez tebe 52 4.

Na Eurosongu u Italiji, Bebi Dol zauzima tek pretposljednje mjesto sa samo jednim bodom. Za loš plasman na Pjesmi Eurovizije mnogi su krivili lošu situaciju u Jugoslaviji. Dva dana pred samo natjecanje došlo je do incidenta u Borovom Selu, između hrvatske policije i srpskih snaga, gdje je poginulo 12 hrvatskih policajaca. Taj događaj su prenijele sve svjetske stanice, pa je na konferenciji za tisak Bebi Dol morala odgovarati na neugodna pitanja vezana za političku situaciju u Jugoslaviji.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK