2019. - Podgorica – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Montevizija

2019. – Podgorica

4. CRNOGORSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: MONTEVIZIJA ‘19
Podgorica, 09. 02. 2019.
Mjesto održavanja: Radiotelevizija Crne Gore, Podgorica
Voditelji: Ajda Šufta, Ivan Maksimović i Andrea Lekić
Broj sudionika: 5
Žiri:  radijski žiri, međunarodni žiri, stručni žiri, televoting

Godinu dana nakon povratničkog izdanja Montevizije, Radiotelevizija Crne Gore odlučila je održati njezino novo, i zasada posljednje, izdanje. Četvrto izdanje crnogorskog nacionalnog izbora održalo se 9. veljače 2019., a u njemu je, baš kao i na prošlom izdanju, nastupilo petero finalista. No, krenimo redom.

Novih petero finalista

Jesen nam uvijek donosi raspisivanje natječaja za nadolazeće nacionalne izbore diljem Europe pa je tako i Crna Gora početkom studenog 2018. otvorila natječaj za sve one koji su zainteresirani za sudjelovanje na Monteviziji 2019. Iz 27 pristiglih prijava, peteročlani stručni žiri izabrao je pet izvođača i pjesama koji će se boriti za odlazak na Eurosong u Tel Aviv. Žiri je ocjenjivao pjesme po idućem kriteriju:  najviše se gledala kvaliteta pjesme (50 bodova), zatim tekst pjesme (30 bodova) i potencijalna produkcija pjesme (20 bodova). Pet članova koji su ocjenjivali pjesme po ovom kriteriju bili su skladatelji Slaven Knezović i Slobodan Bučevac, producent i skladatelj Mihailo Radonjić, pjevač Vladimir Maraš te profesorica pjevanja Aleksandra Vojvodić Jovović. Petero finalista bilo je objavljeno 18. prosinca, a oni su:

  • Andrea Demirović – Ja sam ti san
  • D-Moll – Heaven
  • Ivana Popović – Martinović – Nevinost
  • Monika Knezović – Nepogrješivo
  • Nina Petković – Uzmi ili ostavi

Kraj prosinca 2018. godine donio nam je i redoslijed nastupa izabranih izvođača i pjesama. Ždrijeb je odlučio da će nastupiti ovim redom

  1. D-Moll – Heaven
  2. Andrea Demirović – Ja sam ti san
  3. Monika Knezović – Nepogrješiva
  4. Ivana Popović Martinović – Nevinost
  5. Nina Petković – Uzmi ili ostavi

Finalna večer

Već je rečeno da se ovo izdanje Montevizije održale 9. veljače 2019., a gledatelje su kroz emisiju vodili Ajda Šufta i Ivan Maksimović dok je za online sadržaj bila zadužena Andrea Lekić. Natjecanje se prenosilo i putem Radija Crne Gore koje je imalo ulogu i u odlučivanju pobjednika, ali o tome ćemo nešto kasnije.

Gledatelje su u šou uvele izvedbe nekoliko poznatih crnogorskih eurovizijskih pjesama – Inje, Moj svijet, Zauvijek moja i Adio. Navedene pjesme izveo je voditeljski duo i Kic Pop Zbor. Nakon kraćeg uvodnog dijela, uslijedio je onaj natjecateljski u kojem se pet finalista predstavilo gledateljima.

Dva kruga glasovanja

Glasovanje se ove večeri odvijalo u dva kruga. Nakon što je nastupilo svih pet finalista krenuo je prvi krug glasovanja u kojem je glasovao radijski žiri kojeg čine glazbeni urednici 17 radijskih postaja diljem Crne Gore, međunarodni žiri, stručni žiri te gledatelji putem SMS poruka. Svaki žiri i publika dodjeljivali jedan, dva, tri i pet bodova. Gledatelji su ove večeri imala dodatan poticaj za glasanje budući da je dvoje njih osvojilo putovanje na Eurosong u Tel Aviv.

Prvi krug glasovanja trajao je 25 minuta, a tijekom glasovanja gledatelji su se upoznali sa članovima međunarodnog žirija. Taj žiri činili su: Eldar Gasimov (Azerbajdžan 2011.), Lea Sirk (Slovenija 2017.), András Kállay-Saunders (Mađarska 2014.), Ira Losco (Malta 2002. i 2016.), Jovan Radomir (SVT), i Ruslana (Ukrajina 2004.). Osim upoznavanja međunarodnog žirija, ovaj dio večeri svojim je nastupom upotpunio Hari Mata Hari.

Kraj glasovanja u prvom krugu donio nam je početak objave rezultata glasovanja. Najprije su bili objavljeni rezultati radijskog žirija. Evo kako je on glasao:

  • 1 bod – Nevinost
  • 2 boda – Uzmi ili ostavi
  • 3 boda – Ja sam ti san
  • 5 bodova – Heaven

Zanimljivo je da su radijski stručnjaci jednak broj bodova dodijelili pjesmama Ja sam ti san i Heaven, no Heaven je ipak dobila pet bodova jer je dobila veći broj najviših ocjena

Nakon radijskog, krenulo je objavljivanje glasova međunarodnog žirija. Glasove navedenog žirija predstavio je Ervin Juhász, glavni urednik popularnog eurovizijskog portala Escbubble. U nastavku vam donosimo njihove glasove.

  • 1 bod – Ja sam ti san
  • 2 boda – Nepogrješivo
  • 3 boda – Nevinost
  • 5 bodova – Heaven

Kako bi predstavila glasove stručnog žirija, na scenu je stupila njegova predsjednica Vjera Nikolić. Uz Vjeru, stručni žiri činila je i violinistica Verica Čuljković, profesor i dirigent Saša Barjaktarović, skladatelj Igor Perović te član benda Highway Marko Pešić. Evo kako je stručni žiri raspodijelio svoje bodove:

  • 1 bod – Nepogrješivo
  • 2 boda – Heaven
  • 3 boda – Ja sam ti san
  • 5 bodova – Nevinost

Poslije glasova žirija, došao je red da se predstave i glasovi publike koje su obznanili voditelji.

  • 1 bod – Nepogrješivo
  • 2 boda – Uzmi ili ostavi
  • 3 boda – Nevinost
  • 5 bodova – Heaven

Superfinalisti

Nakon objave svih glasova prvog kruga postalo je jasno da u superfinale odlazi grupa D-Moll s pjesmom Heaven i Ivana Popović Martinović s pjesmom Nevinost. U tablici vam donosimo kompletne rezultate prvog kruga glasovanja.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. D-Moll Heaven 17 1.
2. Andrea Demirović Ja sam ti san 7 3.
3. Monika Knezović Nepogrješivo 4 4.
4. Ivana Popović-Martinović Nevinost 12 2.
5. Nina Petković Uzmi ili ostavi 4 4.

Pobjednika superfinala odlučili su isključivo glasovi gledatelja, a dvoje je superfinalista ponovno izvelo svoje pjesme kako bi gledatelje podsjetilo na svoj nastup. Nakon završetka njihovih nastupa, krenulo je glasovanje publike putem SMS poruka koje je ovoga puta trajalo 15 minuta.

Uoči samog proglašenja pobjednika, bila su odabrana imena onih gledatelja koji su osvojili putovanje na Eurosong u Tel Aviv, a zatim je krenulo i proglašenje pobjednika Montevizije 2019. Publika je odlučila da će Crnu Goru na Eurosongu u Tel Avivu predstavljati grupa D-Moll s pjesmom Heaven koja je osvojila 62,1% glasova publike.

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK